Brittihallinnon ylläpitämä Transport Research Laboratory (TRL) on selvittänyt, että jopa 25 % motoristeista (Britanniassa) käyttää väärän kokoista kypärää. Tutkimus myös paljasti, että noin 20 % motoristeista kertoi, että heidän kypäränsä miltei irtosi päästä onnettomuustilanteessa.

Allaoleva video on peräisin vuodelta 2013, jolloin TRL alkoi tutkia asiaa, ja siitä näkee, miten kypärä voi osittain tulla ulos kuljettajan päästä onnettomuudessa.

Tutkimustyö jatku edelleen. TRL hakee edelleen motoristeja vastaamaan kyselyyn. Tavoitteena on tietenkin motoristeille turvallisempi maailma. Pienet asiat merkitsevät.

TRL:n työn tulos kertoo yllättäviäkin asioita. Käytämme motoristeina valtavasti vaivaa ja energiaa valitaksemme hyvännäköisen kypärän, jossa on kaikki ne tekniset ja turvaominaisuudet, mitä haluamme. Mutta jos neljännes motoristeista käyttää vääränkokoista kypärää, niin sillä ei ole paljoakaan merkitystä, miten hyvät turvaominaisuudet kypärässäsi on.

Aina voi sanoa, että "mikä tahansa kypärä on parempi kuin ei kypärää ollenkaan". Tämäkin on totta useimmissa tapauksissa, mutta huonosti istuva kypärä ei välttämättä pysty estämään pään vaurioita samalla tavalla kuin oikean kokoinen ja pään muotoihin sopiva. Eli kyse ei ole pelkästään kypärän koosta, vaan myös siitä, että kypärä sopii pään muotoihin. Huonon muotoinen kypärä voi olla paitsi epämukava mutta myös sellainen, ettei ole niin turvallinen kuin voisi olla.

TRL:n tavoitteena onkin tutkia kypärien istuvuutta ja sitten toimittaa valmistajille täsmällisempää tietoa ihmisten päitten muodoista ja mittasuhteista, jotta nämä voivat hyödyntää sitä valmistuksessa.

Asiasta kertoi ensin Webbikeworld. Mikäli video ei näy alla, voit katsoa sen täällä. TRL:n tutkimussivulle pääset tästä.

Tutkimus vahvistaa sitä, että kypärä kannattaa ostaa asiantuntevalta myyjältä ja nähdä vaivaa sen sovittamisessa, ja oikean mallin ja koon löytämisessä, vaikka se onkin työlästä hommaa.