Eri kulttuurien ja uskontojen suhtautuminen naismotoristeihin voi olla tiukkakin, he voivat joissakin maissa joutua syrjinnän kohteiksi. On myös maita, joissa nainen ei voi edes ajaa moottoripyörällä tai hankkia ajokorttia.

Nämä ovat tietenkin vain pieniä heijastuksia naisten epätasa-arvoiseen asemaan noissa maissa, todelliset ongelmat ovat syvemmällä, kun naiset eivät voi päättää omasta kehostaan eivätkä omista tai jälkeläistensä asioista muutenkaan.

Toivokaamme, että meillä motoristeilla olisi oma pieni roolimme luutuneiden käsitteiden ja epätasa-arvon murtamisessa. Pienet askelet, kuten maailman ympäri matkaavat naismotoristit tai oman maansa ensimmäiset julkisesti moottoripyörällä ajavat naiset toivottavasti antavat esimerkkiä siitä, että vapautuminen hyödyntää meitä kaikkia ja tuo avoimuutta sekä turvaa yhteiskuntaan.

Moottoripyöräily symboloi jo itsessään nykymaailmassa vapautta ja itsenäisyyttä valita omia polkujaan. 

Hyvä esimerkki naismotoristien maailmaa muuttavasta vaikutuksesta on Women Riders World Relay (WRWR), joka lähti matkaan 28.2.2019 Skotlannista, kiertää moottoripyöräviestinä maailman ja päätyy ensi tammikuussa Arabiemiraatteihin. Mukaan on ilmoittautunut jo yli 15 000 naista, joista osa ajaa omassa kotimaassaan viestin mukana, osa kiertää myös pidempään.

Idean äiti on britti Hayley Bell, joka alunperin järjesti koko jutun saadakseen moottoripyörä- ja mp-varustevalmistajat ottamaan naisten moottoripyöräilyyn liittyvät tarpeet vakavasti. Jututimme häntä viikko sitten, ja hän totesi, että "tämä on vasta alkua, tämä tulee olemaan isompi asia kuin miltä nyt näyttää, ja lisäksi jo nyt tapahtunut on ollut äärimmäisen jännittävää ja uskomatonta. 

Koko maailman laajuinen mp-viesti vaikuttaa koko moottoripyöräyhteisöön. "Naiset ajavat enemmän, ja yhä useammat naiset innostuisivat ajamaan ja pääsisivät mukaan kokemaan villejä seikkailuja".

"Ei ole sama asia, jos mies kiertää maapallon ympäri moottoripyörällä. Kun nainen tekee saman, silloin kuka tahansa nainen ymmärtää se, että voi naisena tehdä saman kuin toinen nainen," Hayley Bell vakuutti.

Tällä tavoin, esimerkin kautta WRWR:n viesti toivottavasti vaikuttaa myönteisesti koko maailman naisten emansipaatioon. Pienistä teoista muodostuu puroja ja sitten isoja virtoja.

Lopuksi vielä Pekka Strengin sanoin kaunista ja auvoisaa Naistenpäivää kaikille maailman naisille:

Olet lento pääskysen,

olet pilvi korkeuden,

olet sade lämpöinen,

Olet tuoksu vapauden,

olet avain satujen,

olet silta unien.

Pekka Streng

Aiheesta aiemmin: Naisten maailmanlaajuinen moottoripyöräviesti täydessä vauhdissa