Pakistanilaisella naismotoristilla Guliafshan Tariqilla on missio: "Tämä ajomatka on omistettu Pakistanille ja sen vahvoille naisilla, erityisesti maaseudun naisille, jotka antavat todelliset kasvot naisten voimaantumiselle", Tariq kertoi Gulf Newsin haastattelussa Islamabadissa.

26-vuotias motoristi aikoo ajaa pitkin ja poikin Punjabin provinssia ollakseen Pakistanin merkittävän, mutta kuulumattomiiin jääneen maaseudun ja sen talouden selkärangan muodostavan naisväestön äänitorvi.

Islamilaisessa yhteisössä naisten moottoripyöräily ei ole itsestäänselvyys, joten rohkeutta Tariqilla ainakin riittää. Hän aikoo myös kertoa matkastaan sosiaalisen median sivuillaan.

Tariq lähti matkaan moottoripyörällään 8. maaliskuuta Islamabadista.

– Tämä ajomatka on omistettu sekä Pakistanille että pakistanilaisille naisille. Tämän vuoksi lähdin matkaan kansainvälisenä naisten päivänä tehdäkseni kunniaa kaikille naisille, Tariq kertoo. 

Ajo päättyy Pakistanin itsenäisyyspäivänä 23.3. ja kattaa kaikki Punjabin kahdeksan suurinta kaupunkia mukaan lukien Lahore, Multan, Bahawalpur, Rahim Yar Khan, Sadiqabad sekä useita pienempiä kaupunkeja ja kyliä.

Guliafshan Tariq.

Guliafshan Tariq tien päällä.

Tariqilla on hallussaan kolme kansallista ennätystä vuoden 2015 moottoripyörämatkaltaan Islamabadista Khunjerabin solaan, maailman korkeimpaan rajanylityspaikkaan 4800 metrin korkeudessa. 24-vuotiaana hän pääsi kansalliseen ennätysten kirjaan ja on ainoa nainen, joka on ajanut kaikki Khyber Pakhtunkhwa ja Gilgit Baltistanin alueet läpi yksin moottoripyörällä. Hän ajoi 3000 kilometrin matkan 20 päivässä. Hän teki myös varjoliitoennätyksen Qaglashtin tasangolla 2380 metrin korkeudesta 2017.

Tariq saa innoituksensa yksinäisiin moottoripyörämatkoihinsa isältään, joka matkasi aikanaan ympäri maailmaa. Alkuun hänen perheenä suhtautui vastahakoisesti näihin matkoihin, mutta nyt he "tukevat minua täysin".

Tärkeimmäksi asiaksi matkoillaan hän kertoo ihmisten tapaamisen matkan aikana. Kun hän ajoi Khyber Pakhtunkhwan alueella, monet paikalliset luulivat, että hän on ulkomaalainen.

– Kun puhuin heille urdun kieltä, he olivat äärimmäisen ystävällisiä. He tekivät matkastani ikimuistoisen.

Mutta paikallisten maaseudun naisten tapaaminen teki hänen matkastaan merkittävän. 

– Nämä kiihkeät ja omistautuneet naiset ovat Pakistanin todellinen kuva ja henki. Sen vuoksi haluan näyttää maailmalle. 

Myöhemmin tänä vuonna nuori nainen haluaa ajaa myös muualla maailmassa. Hänen suunnitelmanaan on ajaa moottoripyörällä Saksaan Iranin ja Turkin kautta viedäkseen rauhan ja naisten voimaantumisen sanomaa Pakistanista globaalille tasolle.