Spin Masterin Upriser Ducati Panigale V4 S RC on lapsille (tai lapsenmielisille) tarkoitettu radio-ohjattava lelu, joka julkistettiin vuoden 2019 lelumessuilla. Se on itsestään pystyssä pysyvä kaksipyöräisyydestään huolimatta ja rakennettu mittakaavaan 1:6.

Yleensä kaksipyöräiset kauko-ohjattavat moottoripyörät pysyvät hyvin pystyssä, ja niillä voi jopa kallistella, kun niillä ajetaan vauhdilla, mutta ne kaatuvat, kun ajaminen niillä lopetetaan tai vauhti loppuu, joten ne kaipaavat kuskin apua pysähtymiseen ja liikkellelähtemiseen. Tämä Ducatipas pysyy pysähtyneenäkin itsestään pystyssä.

Spinmaster Upriser Ducati Panigale V4 S RC:ta voi kallistaa ajossa.

Spinmaster Upriser Ducati Panigale V4 S RC:ta voi kallistaa ajossa.

Ducati Upriserin tarina on mielenkiintoinen. Idean erilaisesta toteutuksesta keksi Spin Masterin teollinen suunnittelija Daryl Tearne, joka oli odottamassa lentoaan Los Angelesin lentokentällä. Hän sattui näkemään, miten yhteen lentokoneista lastattiin jättimäisiä kontteja erikoisella koneella.

Liukuhihnan sijaan laitteessa käytettiin pyöriä, jotka kuljettivat raskaat kontit nätisti paikalleen, ja se vaikutti Ducati Upriserin erikoisen mekaniikan syntyyn. Näitä joka suuntaan pyöriviä pyöriä käytetään usein laitteissa, joilla työskennellään ahtaissa tiloissa, kuten trukeissa, ja Tearne ymmärsi, että niiden tarjoamaa liikkuvuutta voitaisiin soveltaa lelumoottoripyörissä.

Oivallus tapahtui jo viisi vuotta sitten, joten niin kauan kesti Tearnella yhdessä Spin Masterin insinöörien ja designereiden kanssa toteuttaa idea konseptista toimivaksi ja myytäväksi leluksi. Pitkin matkaa laitteeseen tuli lisää sellaisia ominaisuuksia, joita Tearne ei ollut alunperin osannut edes kuvitella.

Spinmaster Upriser Ducati Panigale V4 S RC. Huippunopeus 20 km/h.

Spinmaster Upriser Ducati Panigale V4 S RC. Huippunopeus 20 km/h.

Spin Master on tehnyt yhteistyötä Ducatin kanssa lelun toteuttamisessa, ja sen ulkonäköä on inspiroinut mikäpä muukaan kuin Ducatin kaunis V4 Panigale.

Merkittävintä laitteessa on kuitenkin sen teknologia. Ducati Upriserin takapyörä koostuu 16 pienemmästä pyörästä, jotka pyörivät kohtisuoraan sen pyörimissuuntaan. Tämä mahdollistaa sen, että pyörä voi pyöriä ei ainoastaan eteen ja taaksepäin, vaan myös sivulta sivulle samanaikaisesti.

Spinmaster Upriser Ducati Panigale V4 S RC takaa.

Spinmaster Upriser Ducati Panigale V4 S RC takaa.

Jokainen pieni pyörä on yhdistetty kooderiin, joka säätää pyörimistä ja voi havaita pienimmätkin liikkeet. Kun se yhdistetään pyörän rungossa olevaan kiihtyvyysanturiin, saadaan radio-ohjattavalle pyörälle innovatiivisia ominaisuuksia.

Kun Ducatia pidetään muutama sekunti pystyssä, niin lelu kalibroi sensorinsa ja löytää sen jälkeen tasapainonsa automaattisesti.

Spinmaster Upriser Ducati Panigale V4 S RC:n ohjain.

Spinmaster Upriser Ducati Panigale V4 S RC:n ohjain.

Gizmodo "koeajoi" lelupyörän ja totesi, että oli hienoa, että pyörän mukana tulee oikea fyysinen radiokauko-ohjain varustettuna parilla joystickillä sen sijaan, että sitä operoitaisiin kännykkäsovelluksella. Joystickin ja erikoisen takapyörän ansiosta pyörä voi kääntyä 360° paikallaan. Pyörä on myös nopea, ja sillä törmäilee usein seiniin, jollei ole varovainen.

Veretseisauttavan wheelien, mikä on Ducatin vaikuttavin temppu, pystyy tekemään nappia painamalla, ja pyörällä voi samalla ajaa ympäriinsä mihin suuntaan tahansa pelkän takapyörän varassa. 

Pyörä vaatii toimiakseen melko tasaisen pinnan, vaikka siinä onkin myös pehmeämpi jousituksen säätö.

Pyörän hinta Yhdysvalloissa on 150 dollaria. Lisätietoja Spin Masterin sivuilta täältä. Valmistaja kertoo, että laitteen Li-Poly-akut riittävät 45 minuutin ajoon latauksella. 

Spinmaster Upriser Ducati Panigale V4 S RC voi liikkua mihin tahansa suuntaan wheelien aikanakin.

Spinmaster Upriser Ducati Panigale V4 S RC voi liikkua mihin tahansa suuntaan wheelien aikanakin.