Turvassa Tiellä on kansallinen toteutus autourheilun kansainvälisen kattojärjestön FIA:n Action for Road Safety -aloitteesta, jonka tavoitteena on 2011 julkistetun YK:n Decade of Action -ohjelman mukaisesti säästää 5 miljoonaa ihmishenkeä ja pysäyttää liikenteessä vammautuneiden määrän kasvu vuoteen 2020 mennessä.

Turvassa Tiellä -työ alkoi Suomessa 2013. Ohjelman tavoitteena on olla vuonna 2020 Suomen vaikuttavin nuorille suunnattu pitkäjänteisin liikenneturvallisuusohjelma.

Patovan lisäksi Suomessa kummeina toimivat mm. kaksinkertainen F1-mestari Mika Häkkinen, rallikuljettajat Markus Grönholm ja Kalle Rovanperä, NHL-jääkiekkoilija Miro Heiskanen sekä F1-kuljettaja Valtteri Bottas.

– Todella hienoa, kun minut pyydettiin mukaan Turvassa Tiellä -kummiksi. Se on erittäin tärkeä asia, että tiellä liikkujat arvostavat ja kunnioittavat tiellä liikkumisen sääntöjä ja muita ihmisiä. Jos jollain on haluja päästä kokeilemaan vauhtiaan ja rajojaan auton tai moottoripyörän kanssa, niin sitä varten on tehty moottoriradat ja siihen soveltuvat varusteet. Varsinkin kaksipyöräisillä ajaessa liikenteessä kypärä on tärkein suojavaruste. Itse käytän samanlaista kypärää mopolla liikenteessä ajaessa kuin kilpaillessa, Patova tuumaa Turvassa Tiellä ständillä Jyväskylän Neste Rallissa.

Myös Turvassa Tiellä -ohjelman Sanna Heinonen odottaa yhteistyöltä paljon tulevaisuudessa.

– Kimi on itse menossa autokouluun, joka on juuri se ikäluokka, joiden huomiota tavoittelemme. Kimin kautta onnistumme välittämään viestiä myös kaksipyöräisten käyttäjiin. Ratamoottoripyöräilijänä Kimi pystyy vaikuttamaan mopoilijoihin sekä kevytmoottoripyörä -ikäisiin ja heidän asenteisiin. Hyvin tärkeää meille on myös se, että Kimi on alusta alkaen ollut aidosti kiinnostunut Turvassa Tiellä -ohjelmasta ja sen tavoitteista. Jo tässä vaiheessa meidän yhteistyö on ollut hedelmällistä, koska Kimi on ollut aktiivinen somessa ja ollut mukana Neste Rallissa Turvassa Tiellä -pisteellä. Varsinkin sosiaalisen median käyttö tuo hienoa näkyvyyttä meidän ohjelmalle. Odotankin innolla mitä tulevaisuus tuo tullessaan, kun alku on ollut jo näin hieno, Sanna Heinonen kertoo.

KymiRingin MotoGP-testit

KymiRingin uudella moottoriradalla ajetaan MotoGP-luokan viralliset testit 19.-20. elokuuta. Edustettuna ovat kaikki kuusi MotoGP-valmistajaa, ja suomalaisväriä mukaan tuo KTM:n testikuljettajana radalla nähtävä Mika Kallio.

Kallion lisäksi radalla nähdään kahdeksan suomalaista virallisten testien jälkeen. Molempien päivien jälkeen suomalaisille kuskeille on varattu noin tunti aikaa päästä ajamaan rataa. Patovan lisäksi radalla nähdään Niki Tuuli, Eemeli Lahti, Peetu Paavilainen, Niko Tanskanen, Felix Nässi, Kenny Koskinen sekä Ulla Kulju.