Oheisella videolla esiintyy asiantuntijana mp-kouluttaja Duncan MacKillop. Keskeinen viesti on, että autoilijoita pidetään pahoina, mutta  eivät he sitä ole, vaan toimivat tietyn havaintologiikan puitteissa. Video on vuodelta 2008, mutta sen sanoma pätee yhä.

SMIDSY-nimitys tulee sanoista "Sorry mate I didn't see You", eli anteeksi kaveri, en nähnyt sinua.

Yksi ongelma asiassa meidän kannaltamme on, että moottoripyörä on lähestyessään kuin kangastus. Se näkyy alkuun hyvin pienenä ja pysyy hyvin pienenä pitkään, sitten viimeisellä hetkellä muuttuu hyvin nopeasti hyvin suureksi, mikä säikäyttää autoilijan ja saa hänet jarruttamaan paniikissa, mikä ei auta tilannetta.

Toinen riskitekijä on naamioituminen. Pyörä ja motoristi eivät vain erotu taustasta. Auto on iso ja selkeäpintainen. Moottoripyörä puolestaan rakentuu pienemmistä osista ja pienemmistä pinnoista, ja on muutenkin pienempi.

Videolla kuljettajalla on keltainen turvaliivi, joka parantaa näkymistä, mutta kun on sekava, monimuotoinen ja monivärinen tausta auton suunnasta katsottuna, niin motoristi pyörineen vain sulautuu taustaan.

Koska olemme pieniä, näytämme liikkuvan vähän ja koska sulaudumme taustaan, olemme naamioituneita eikä meitä voida havaita.

Autoilija haluaa risteykseen saapuessaan tietää, voiko hän mennä turvallisesti. Siten hän katsoo pysähdyttyään kerran oikeaan, kerran vasempaan ja vielä kerran oikeaan. Sen jälkeen hän voi periaatteessa mennä. Kaikki tämä kestää vain muutaman sekunnin - ehtiikö hän todella siinä ajassa havaita lähestyvän moottoripyörän?

Parissa sekunnissa katseen siirtymisen jälkeenkin ehtii vielä tapahtua paljon.

On myös motoristin vastuulla tehdä itsensä havaittavaksi. Miten? Pitkien valojen käyttö ei auta, sillä se tekee etäisyyden arvioinnin vaikeammaksi. Autoilija voi olettaa, että motoristi on kauempana kuin todellisuudessa on, ja ajatella, että hän ehtii hyvin alta pois.

Tiedämme, että autoilija käyttää liian vähän aikaa katsomiseen, tiedämme, että motoristi on naamioitunnut, tiedämme, että on meidän vastuullamme tehdä jotain asian eteen, mitä sitten tehdä?

Kun motoristi näkee autoilijan risteyksessä tai liittymässä ja on epävarma siitä tuleeko tämä tielle vai ei, kannattaa aloittaa lievästi kaarteleva ajoliike: ajovalon häälyminen autoilijan näkökentässä parantaa motoristin näkyvyyttä irrottamalla hänet taustasta, jolloin hänet on paljon helpompi huomata.

Liikenneasiantuntijan videolla esittämän kommentin mukaan paras tapa vähentää mp-onnettomuuksia on parantaa autoiijoiden koulutusta, jotta nämä oppivat näkemään motoristin.

Lisäksi nuorten motoristien koulutusta pitää muuttaa siltä osin, että miten välttää kolarit risteyksissä

Mikäli video ei näy alla, voit katsoa sen täällä.

Aiheesta aiemmin: Tutkimus: Monien kolarien taustalla on se, että autoilija unohtaa nähneensä moottoripyörän – syy lähimuistissa