Andrew Short tuli Marokkoon ja voitti koko rallin, ja varmisti kakkospaikkansa vuoden 2019 FIM cross country rallien maailmanmestaruusmittelössä. Pablo Quintanilla puolestaan sai jo toisen peräkkäisen podiumpakan, ja ajoi kakkoseksi vaativassa Marokon rallissa. Samalla se merkitsi sitä, että Husqvarnan tehdastalli nappasi kaksoisvoiton ensimmäistä kertaa koskaan MM-sarjan rallitapahtumassa.

Kisassa käytettiin uudentyylistä tiekirjaa, jonka kuljettajat usein saivat vain minuutteja ennen lähtöä kullekin osuudella. Marokon ralli osoittautui taas kerran maineensa veroiseksi yhtenä vaativimmista tapahtumista cross country -rallikalenterissa. Andrew Short sopeutui nopeasti uusiin sääntöihin ja pani kaiken osaamisensa ja kokemuksensa peliin ajaakseen niin johdonmukaisesti kuin mahdollista. Taktiikka toimi, sillä mies toi itsensä ja Husqvarna FR 450 -moottoripyöränsä maaliin kokonaiskisan voittajana.

Andrew Short Marokossa. Kuva: Marcin Kin.

Andrew Short Marokossa. Kuva: Marcin Kin.

Mies esitti vahvaa osaamista kisan prologissa, ja käytti vahvuuksiaan Marokon autiomaiden sekalaisessa maaperässä, vetäen kovaa silloin kun se oli mahdollista ja pyrkien vakaaseen vauhtiin teknisemmillä osuuksilla. Navigointi osoittautui taas kerran hyvien tulosten avaimeksi, joten Short ajoi älykkäästi minimoiden virheet ja onnistui saavuttamaan hyvän ajan kaikilla osuuksilla.

Short johti kokonaiskisaa viimeiselle osuudelle lähdettäessä, ja tiesi, että hänen täytyy silti vielä kisata täysillä viimeinen 168 kilometrin mittainen erikoisjakso pitääkseen takana tulevat kilpailijat loitolla. 

Kaatuminen osuuden alkutaipaleella ei hidastanut etenemisvauhtia, ja vaikka paineet kasvoivat, amerikkalainen ajoi maaliin viidentenä. 

Short tuli mukaan ralliin mielessään vain MM-sarjan kakkospaikan varmistaminen, ja tässähän hän onnistuikin, mutta samalla mies voitti koko rallin. Kyseessä on hänen ensimmäinen cross countryn MM-kisan voittonsa. Samalla mies vakiinnutti asemansa lajin huippujen joukossa.

Pablo Quintanilla lennossa. Kuva: Marcin Kin.

Pablo Quintanilla lennossa. Kuva: Marcin Kin.

Toiseksi yleispisteissä kapusi Shortin tallitoveri Pablo Quintanilla, joka oli vain 28 sekuntia perässä, kun miehet lähtivät pitkälle, 456 kilometrin osuudelle. Vaikka painosti kovasti ja teki parhaansa, chileläistähti ei silti onnistunut ajamaan kiinni hyvin edennyttä tiimikaveriaan.

Quintanilla ajoi kuitenkin kuudenneksi nopeimman ajan osuudella, ja jäi vain minuutin Shortista. Kakkossijallaan chileläistähti varmisti Husqvarnalle ensimmäisen erämaarallien kaksoisvoiton.

Vaikka Quintanillan suurin osa vuodesta 2019 on kulunut toipumisessa loukkaantumisestaan 2019 Dakar Rallissa, hän palattuaan vakuutti kisakuntonsa ja osaamisensa olevan kohdallaan voittamalla MM-sarjan kolmannen erän, Atacama-rallin Chilessä. Marokon rallin kakkossija vain kuukautta myöhemmin kertoo, että kaksinkertainen rallien maailmanmestari on todistanut olevansa taas parhaimmillaan ja jahtaa varmasti tosissaan ensimmäistä Dakar-rallin voittoaan ensi tammikuussa.

Rockstar Energy Husqvarnan tehdastiimi kisaa seuraavan kerran vuoden 2020 Dakar Rallissa, joka järjestetään ensi kertaa Saudi Arabiassa.

Andrew Short:

– En voi uskoa sitä, se ei tunnu todelliselta juuri nyt. Päätavoitteeni Marokkoon tullessani oli olla kakkosena MM-sarjassa tämän jälkeen, mutta voitto tuntuu epätodelliselta. Olin toinen Silkkitiellä, joka oli tosi suurta minulle, mutta sieltä puuttui muutama huippukuljettaja. Nyt kaikki ovat täällä valmistautumassa Dakariin, ja näin tiukassa seurassa voittaminen on hämmästyttävää. En olisi pystynyt siihen ilman tiimiäni ja sitä tilaisuutta, jonka he ovat antaneet minulle näiden vuosin aikana.

Pablo Quintanilla:

– Kisa sujui minulta todella hyvin. Loukkasin oikean jalkani alussa, mikä hidasti hieman vauhtiani, mutta sen jälkeen kun totuin uuteen tiekirjaan, huomasin pystyväni tosi hyviin aikoihin. Lopulta sijoituin toiseksi, johon olen todella tyytyväinen, koska kyseessä on vasta toinen kisani. Se osoittaa sen, että työ minkä olemme tiimin kanssa tehneet sekä valmistautuminen pyörän kanssa on todella kannattanut. Olen myös erittäin iloinen Andrewin saavuttamasta ensimmäisestä voitosta sekä päätymisestä toiseksi MM-sarjassa. Hän on tehnyt kovasti töitä saavuttaakseen tavoitteensa, ja on hienoa nähdä tiimikaverin ja ystävän menestyvän tällä tavalla. Olen todella motivoitunut tulevaisuuden osalta ja haluaisin kiittää koko Rockstar Energy Husqvarna -tiimiä heidän tuestaan. Meillä on kaksi kuukautta aikaa valmistautua Dakariin, ja odotan sitä kovasti. Se on todella tärkeä kisa meille kaikille.

Hussen tehdastiimi ja mestarit. Kuva: Marcin Kin.

Hussen tehdastiimi ja mestarit. Kuva: Marcin Kin.

2019 Marokon MM-ralli, osuus 5, tulokset:

 • 1. Toby Price (KTM) 2:13:15
 • 2. Joan Barreda (Honda) 2:16:09
 • 3. Luciano Benavides (KTM) 2:16:25
 • 4. Matthias Walkner (KTM) 2:16:46
 • 5. Andrew Short (Husqvarna) 2:18:29
 • 6. Pablo Quintanilla (Husqvarna) 2:19:22

 

2019 Marokon ralli, kokonaiskilpailu

 • 1. Andrew Short (Husqvarna) 18:03:54
 • 2. Pablo Quintanilla (Husqvarna) 18:05:15
 • 3. Joan Barreda (Honda) 18:06:38
 • 4. Toby Price (KTM) 18:06:45
 • 5. Ricky Brabec (Honda) 18:08:01
 • 6. Luciano Benavides (KTM) 18:11:11

 

2019 FIM Cross-Country MM-sarjan tulokset

 • 1. Sam Sunderland (KTM) 109 points
 • 2. Andrew Short (Husqvarna) 95 pts
 • 3. Kevin Benavides (Honda) 75 pts
 • 4. Luciano Benavides (KTM) 72 pts
 • 5. Joan Barreda (Honda) 65 pts
 • 6. Ignacio Cornejo (Honda) 58 pts
 • 7. Pablo Quintanilla (Husqvarna) 54 pts