Ilmatieteen laitoksen mukaan viikonlopun aikana on odotettavissa erittäin tukalaa hellettä maan länsiosassa sekä Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa.

– Erittäin tukalasta helteestä varoitettaessa päivän maksimilämpötilan tulee olla +30 astetta ja minimilämpötilan 18 astetta, kertoo Sää- ja turvallisuusyksikön päällikkö Juhana Hyrkkänen.

Lisäksi tukalaa hellettä on odotettavissa suuressa osassa maata. Tukalan helleaallon todennäköisyys on Pohjois-Lappia lukuun ottamatta 70 % maanantaihin asti. Hellevaroitus sisältää kolme eri vaaratasoa (tukala, erittäin tukala, äärimmäisen tukala helle), ja se otettiin käyttöön Ilmatieteen laitoksella keväällä 2011. Helteestä varoittamisella pyritään vähentämään helteen aiheuttamia terveysvaikutuksia. Hellevaroitus annetaan, jos Suomessa jollekin alueelle ennustetaan tukalaa hellettä vähintään kolmen vuorokauden ajaksi.

Nestehukasta

Nestehukalla tai nestevajeella tarkoitetaan elimistön kuivumistilaa, joka syntyy elimistön liian vähäisen nestemäärän seurauksena. Jo muutaman prosentin vaje elimistön sisältämän veden määrässä voi aiheuttaa ongelmia. Nestehukan aiheuttamia oireita ei kuitenkaan aina osata yhdistää nestehukkaan.

Sen ensioireita on usein päänsärky, verenkierto heikkenee (esim. vaaleat ikenet) ja tilan pahentuessa tulee väsymys. Lopulta pelkkä liikkuminen voi tuntua ylivoimaiselta. Nestehukassa voi ilmetä myös lihaskramppeja, sormien ja jalkojen turpoamista sekä pahimmillaan huimausta, pahoinvointia ja sekavuutta.

Lievissä tapauksissa hoitona toimii nesteen ja energian nauttiminen sekä lepääminen.

Pitäkää taukoja, juokaa riittävästi ja levätkää ajomatkan varrella. Nestehukasta huonontunut olo voi tarkoittaa myös oman ajoturvallisuuden heikkenemistä ja turhia huomaamattomia riskejä tien päällä.

Juttu julkaistiin Motouutiset.fi:ssä alunperin 26.7.2014. Hauska yhteensattuma, että tästä viikonlopusta tullee yhtä kuuma kuin oli viikonloppu 5 v sitten. Myös nesteyttämisestä kannattaa huolehtia, ettei nestehukka pääse iskemään!