Kallio starttasi Valencian osakilpailuun 17:stä lähtöruudusta, mistä hän nousi startissa pari pykälää. Kallio ajoi pitkään 16:tena, mutta kipusi lopulta ruutulipulle 12:ksi. Viileä, 15 asteen lämpötila sekä pilvinen ja tuulinen keli haastoivat kuljettajia. Renkaiden lämpötilat oli vaikea saada pidettyä riittävän korkeina, ja peräti seitsemän kuljettajaa keskeytti MotoGP-luokassa.

- Lauantaina asetettu minimitavoite täyttyi, eli sain muutamia pisteitä. Se oli hyvä asia. Harmittavasti kuitenkin vauhtini ei ollut järisyttävää, vaan kisa meni aikalailla samalla tavalla kuin muutkin, Kallio kertasi.

- Startti ja alkumutkat olivat ok ja nousin sijoituksia ylöspäin. Kun renkaissa oli pito parhaimmillaan muutamien ensimmäisten kierrosten aikana, pystyin roikkumaan porukassa mukana ja ajamaan pistesijoista. Myös taakse syntyi eroa. Sitten kun takarengas alkoi kulua, pito heikkeni jälleen selvästi ja ajaminen meni vaikeaksi.

MM-kausi sisälsi 19 osakilpailua, joista Kallio ajoi kuusi viimeistä. Hän nousi Red Bull KTM Factory Racing -tehdastiimin testikuljettajasta kilpailuihin ranskalaisen Johann Zarcon sopimuksen purkamisen myötä. Kalliolla oli allaan reilun vuoden kilpailutauko loukkaantumisen takia, mutta hänellä oli silti määrätietoiset tavoitteet kisakuskin paikan auettua.

– Olihan se kysymysmerkki, minkälainen vauhtini olisi ja miten pääsisin kisaamiseen jälleen sisään. Kisarytmin löytymiseen ei mennyt kuitenkaan kauaa, missä auttoi pitkä kokemukseni. Odotuksissani oli, että saan kisa kisalta kurottua eroa kiinni tallikaveriini Pol Espargaroon. Hän on ollut KTM:n ykköskuski kolmen vuoden ajan. Pyörä on sopinut hänelle ja hän on tehnyt tuloksia. Olin kuitenkin häntä nopeampi viime vuonna ja pystyin voittamaan häntä. Uskoin, että pystyn myös nyt.

- Muttei minulla ollut mahdollisuuksia siihen treeneissä eikä kisoissa. Olen siksi pettynyt. Vauhtini oli hukassa erinäisistä syistä. En päässyt näyttämään omaa tekemistäni ja vauhtiani, koska minulla ei vain ollut luottamusta pyörääni. Oli yllätys, että ajaminen oli niin hankalaa.

Haastavista osakilpailuista huolimatta Kallio on erittäin kiitollinen KTM:lle, että hän sai mahdollisuuden ajaa loppukauden kilpailut. KTM:n ensi vuoden kilpakuljettajaksi Kalliota ei kuitenkaan valittu, vaan hän jatkaa testityötä.

- Oli hyvä nähdä ensi vuotta varten, millä tasolla olemme muihin verrattuna. Sai selvyyttä siihen, mitkä ovat pyörämme kehityspaikkoja.

Vaikka MM-kausi päättyi nyt Valenciassa, jatkuvat testityöt jo tiistaina ja keskiviikkona samalla radalla. Kallio ei ole KTM:n joukoissa mukana, vaan ensi kauden kilpakuljettajat hoitavat ajamisen. Sitä seuraava testijakso on vuorossa jo viikkoa myöhemmin Jerezissä, missä Kallio ei myöskään aja. Mikäli KTM testaa vielä Jerezin jälkeen tänä vuonna, saattaa Kallio olla mukana.

Reilu viikko sitten 37 vuotta täyttäneellä Kalliolla ei ole vielä tietoa, pääseekö hän ajamaan kilpailuja ensi vuonna. Suomen KymiRingin heinäkuiseen osakilpailuun hän ainakin mielisi villin kortin turvin.

- Testityöni jatkuu samaan tapaan kuin tänä vuonna. Olen myös tuuraava kisakuski, mikäli tehdastiimissä tai Tech 3 -tiimissä tarvitaan joku ajamaan esimerkiksi loukkaantumisen takia.

Valenciassa MotoGP-osakilpailun voitti kotiyleisön riemuksi Marc Marquez. Toinen oli ranskalainen Fabio Quartararo ja kolmas australialainen Jack Miller. Red Bull KTM Factory Racingin espanjalainen Pol Espargaro ajoi kymmenenneksi. Red Bull KTM Tech 3 -tiimin malesialainen Hafizh Syahrin jäi Kallion taakse 15:ksi ja espanjalainen Iker Lecuona keskeytti.

Mika Kallio palaa KTM-tehtaan testikuljettajaksi. Kuva: Sebas Romero, KTM.

Marquez voitti ylivoimaisella esityksellä maailmanmestaruuden. MM-hopeaa pokkasi italialainen Andrea Dovizioso ja -pronssia espanjalainen Maverick Vinales. Espargaro oli loppupisteissä 11:s ja Kallio 26.

Moto2-luokan maailmanmestaruuden kuittasi espanjalainen Alex Marquez ja Moto3-luokan italialainen Lorenzo Dalla Porta. Tälle kaudelle lanseeratun sähköpyörien MotoE-luokan maailman cup -tittelin vei italialainen Matteo Ferrari.

Tulokset

MotoGP, kilpailu, Valencia, Espanja, su 17.11.2019

  • 1. Marc MARQUEZ, SPA, Repsol Honda Team, Honda, 41’21.469
  • 2. Fabio QUARTARARO, FRA, Petronas Yamaha SRT, Yamaha, +1.026
  • 3. Jack MILLER, AUS, Pramac Racing, Ducati, +2.409
  • 4. Andrea DOVIZIOSO, ITA, Ducati Team, Ducati, +3.326
  • 5. Alex RINS, SPA, Team SUZUKI ECSTAR, Suzuki, +3.508
  • …12.Mika KALLIO, FIN, Red Bull KTM Factory Racing, KTM, +45.732

 

MotoGP MM-loppupisteet

  • 1. Marc MARQUEZ, Honda, SPA, 420 pistettä
  • 2. Andrea DOVIZIOSO, Ducati, ITA, 269p.
  • 3. Maverick VIÑALES, Yamaha, SPA, 211p.
  • 4. Alex RINS, Suzuki, SPA, 205p.
  • 5. Fabio QUARTARARO, Yamaha, FRA, 192p.
  • …26. Mika KALLIO, KTM, FIN, 7p.

 

Kaikki tulokset täältä.