Onko moottoripyöräsi huollettu?

Olennainen kysymys on, muistitko huollattaa tai huoltaa moottoripyöräsi jo syksyllä tai viimeistään talven mittaan, kun huolloissa ei ollut jonoista tietoakaan? Etpä tietysti. Tällä hetkellä jonot huolloissa ovat pisimmillään, joten onnea vaan.

Kysyitkö, että kannattaako huollattaa pyöräsi Jaskalla? Oletko nähnyt hänen Biimerinsä? Sitten tiedätkin vastauksen. Jos pyöräsi voisi tuntea pelonväristyksiä, herää epäilys, että se juuri tunsi jonkun kolistelevan kalmoisenmetallisen hautansa päällä hyisin ajosaappain.

Jos huollat pyöräsi itse, niin mitään hätää ei tietysti ole, paitsi että vapputunnelmaoluitten jälkeen sitä ei kannata tehdä. Tosin, näyttää siltä, ettei tarvitsekaan. Lähipäivinä sataa kuitenkin räntää, joten ehdit hyvin toipua Vappuaaton juhlinnasta.

Sen yhden asian ilmanpaineiden lisäksi kuitenkin unohdit

Tero Kiira kirjoitti vakuuttavan kolumnin siitä, että moottoripyörän renkaiden ilmanpaine pitää muistaa tarkistaa ennen keväistä ajoonlähtöä ja aina silloin tällöin muutenkin, mutta sen toisen asian kuitenkin unohdit.

Ai minkäkö? Tietenkin laittaa syksyllä moposi bensatankkiin sitä bensiinin lisäainetta, jolla menovesi säilyy hengissä talven yli. Muuten starttausyritykset keväällä – jos siis muistit latailla talven mittaan akkua, ettei se ole mennyt pilalle – ovat aika ankeaa kuultavaa. Ja huonolla akulla starttailut tappavat vielä pahimmillaan starttimoottorin. Ja saattavat aiheuttaa muutakin mielipahaa herkässä motoristin mielessäsi.

Palataksemme asiaan: nykyisestä bensiinistä saattaa olla talven mittaan pahimmillaan tullut sellaista hyytelöä, ettei se juuri syty eikä liiku. Onneksi kuitenkin sataa räntää, joten sinulla on aikaa putsailla pyöräsi polttoainejärjestelmää ja uusia sekä starttimoottori että akku.

Ei, unohda se Jaska tämänkin asian tiimoilta. Kaino katse ylöspäinkin tuottaa parempia tuloksia. Moni saattaa uhrata ajatuksen myös alemmas, paljon alemmas.

Oman kuntosi huumaa

Kun pahimmat dagen efter -hiet on hikoiltu ja pyörä on ilmanpaineistettu, huollettu ja bensat uusittu, olisi Vappuisen (Juhannus-, tai valitse sopiva ajankohta, helluntaikin käy, tai jos tämä kevät etenee tähän tahtiin, elokuisen) moottoripyöräajelun aika.

Koetat ensin epätoivoisesti muistaa, montako tuli juotua. Etkä tietenkään muista kuin korkeintaan siihen toiseen asti. Senjälkeen olet saattanut tirvaista kitaasi yhden tai viisitoista, etkä edes tiedä mitä. Suussasi maistuvien karvakintaiden määrä- tai hygieenisyysastekaan ei välttämättä ole luotettava veren alkoholipitoisuuden mittari, yhtä vähän kuin kykeneminen mandoliininsoittoon sormia näennäisesti liikuttamatta. 

Täten pohdit ankarasti, onko stongaan asiaa vai ei. Etkä tietenkään pääse ratkaisuun asiassa, kuinka voisitkaan, kun filmit katkesivat juuri illan parhaaseen kohtaan, johon emme yleisistä siveyssyistä tässä puutu.

Sensijaan huokaiset syvään helpotuksesta, kun huomaat, että Vappusää ei petä nytkään: räntäähän siellä tulee taivaan täydeltä! Onneksi on Vappu! Ei ole pakko lähteä baanalle. 

Hyvää ja hauskaa Vapun eli Valporin päivää kaikille Motouutisten lukijoille!

Toimitus