Testikypäränä oli Shoein Hornet 2 adventurekypärä (juttu itse kypärästä myöhemmin), johon Shoein Suomen edustaja toimitti Transitions Opticalin fotokromaattisen CNS2-visiirin.

Fotokromaattinen visiiri reagoi kemiallisesti vallitsevan valon määrään. Mitä kirkkaampi auringonpaiste, sitä tummemmaksi visiiri vetäytyy – mitä vähemmän valoa, sitä vaaleampi visiiri on. Sekä tummumisella että vaalentumisella on maksimiarvot, suuri kysymys on, miten ne riittävät käytössä.

Fotokromaattinen visiiri korvaa siis parhaimmillaan kypärän sisäisen aurinkovisiirin tai erilliset aurinkolasit. Perushyödyt ovat vähemmän painoa ja vähemmän puhdistettavia pintoja. Tämä tietysti edellyttää sitä, että fotokromaattinen visiiri toimii aiotulla ja halutulla tavalla.

Testaamaan siis

Testi aloitettiin poistamalla uunituoreen kypärän kirkas visiiri ja vaihtamalla tilalle Transitions Opticalin fotokromaattinen visiiri CNS2. Samalla asennettiin siihen kypärän oma pinlock-linssi.

Siinäpä ne vaativimmat vaiheet olivatkin. 

Fotokromaattisen visiirin kanssa tuli kilometrejä viime kesänä noin 10 000, eikä paluuta vanhaan ole.

Itselläni on aurinkoherkät silmät, joten fotokromaattisen visiirin käyttö on juhlaa. Sen pitäisi vähentää 100 % ultraviolettisäteilystä, ja siltä se kyllä tuntuukin.

Oman hyvinvointini vuoksi joudun käyttämään aurinkolaseja tai aurinkovisiiriä (jos sillä kertaa käyttämässäni kypärässä sellainen on) aurinkoisella kelillä.

Sekä aurinkolasit että -visiiri aiheuttavat aina jotain ylimääräisiä ongelmia: jos aurinko paistaa alhaalta sivulta, lasien sangat eivät välttämättä riitä suojaamaan suoralta auringolta, aurinkovisiiriä saa olla milloin laskemassa, milloin nostamassa. Vaikka nämäkin ovat parempia vaihtoehtoja kuin pelkkä kirkas visiiri, fotokromaattinen visiiri pesee ne käyttömukavuudessa ja toiminnallisuudessa kevyesti.

Huomaamaton

Parasta on käytön täysi – sananmukaisesti – läpinäkyvyys. Oma katsomonäkymäsi tuntuu pysyvän koko ajan samanlaisena ja yhtä miellyttävänä auringonpaisteen määrästä riippumatta, eli visiiri tosiaan tummuu ja vaalenee tarpeen mukaan.

Yksi poikkeus ajon aikana oli. Shoein Hornet 2 -kypärässä on "adventure"-lippa edessä, joten se varjostaa visiiriä, kun aurinko osuu siihen sopivasti. Kun olin ensi kertaa ajamassa uudella visiirillä ja kypärällä, aurinko sattui paistamaan voimakkaasti etuylävasemmalta. Hetken ajettuani aloin epäillä, että silmissäni on jotain vikaa, kun vasen puoli visiiristä vaikutti tummemmalta kuin oikea puoli. Kunnes tajusin, että niin pitikin olla: lipan varjo teki oikean puolen silmän eteen osuvan osan visiiristä vaaleammaksi, koska se sai valoa vähemmän.

Tämä osoittaa sen, miten hyvin CNS2-visiiri toimii käytössä ja kykenee reagoimaan paikallisesti valon määrään. Myös tummumisen-vaalentumisen sävyala tuntuu riittävältä. Tien pinnan korkeudelta suoraan vastaan paistavan auringon kirkkauteen ei taida riittää mikään, ei tämäkään ratkaisu, mutta silloin visiiriä voi raottaa hieman ja käyttää sitä ikäänkuin aurinkolippana.

Ainakin Suomessa ajetuissa tunneleissa visiiri tuntui reagoivan riittävän nopeasti.

 

Shoein Hornet2 ja Transistion Opticalin fotokromaattinen visiiri tummimmillaan.

Shoein Hornet2 ja Transistion Opticalin fotokromaattinen visiiri tummimmillaan.

Visiirin ohjeissa kerrotaan, että sen kyky reagoida valon määrään – siis tummentua tai vaaleta – riippuu lämpötilasta. Käytännössä tuntui, että reagointi oli aina riittävän nopeaa tummasta vaaleaan tai päinvastoin siirryttäessä niissä lämpötiloissa, joissa kypärää viime kesänä ja syksynä käytettiin. 

Fotokromaattinen visiiri pysyy siis käytössä jatkossakin, niin isot sen tuomat edut ovat. Ainoastaan yksi selkeä haitta siinä on: sitä ei voi ottaa mukaan, kun lähtee ilman kypärää vaikkapa katukahvilaan tai terassille kahville. Siksi kannattaa ne aurinkolasit kuljettaa mukana vaikkapa ajopusakan rintataskussa. 

Shoeilla on tarjolla fotokromaattisia visiireitä eri kypärämalleihinsa. Eli kun seuraavan kerran päivität kypärääsi tai sen visiiriä, kannattaa ehdottomasti hankkia siihen fotokromaattinen visiiri. Hinnat mallista riippuen 150 - 200 euron välillä.

Teksti ja kuvat Erkki Mäki.

Edit 15.2.2021 klo 12.31.: vaihdettu kuva, jossa visiiri auringon vaikutuksesta tummempi kuin aiemmassa jutun versiossa.