Goretex- ja monikalvopuvun pesulle on muitakin syitä kuin pelkästään puvun ulkonäön säilyttäminen hyvänä. Kaikkein tärkein on se, että pesu auttaa säilyttämään puvun kalvojen ominaisuudet. 

Laadukkaan tekstiilipuvun pitäisi pystyä sekä hengittämään joissain rajoissa eli päästämään kuljettajan ihon vesihöyryjä ulos, mutta myös pitämään sateen loitolla tämän hipiältä.

Polvet, ajaessa rapa roiskuu.

Polvet, ajaessa rapa roiskuu.

Tekstiilikalvojen ominaisuudet saattavat kuitenkin vaarantua, kun puku likaantuu. Oikein hienojakoinen pöly voi tukkia kalvojen huokoset, jolloin puku lakkaa hengittämästä, mutta alkaakin päästää sateen läpi. Jos tekstiilipukusi on alkanut "vuotaa", niin vika ei välttämättä olekaan siinä, että puku olisi viallinen tai huono, vaan se saattaa johtua siitä, että mikropöly on tukkinut kalvot.

Oikein tehty pesu palauttaa puvun ominaisuudet. Paino sanoilla oikein tehty.

Moni meistä on pilannut ainakin yhden tekstiiliajoasun vedenpitävyyden käyttämällä liian äreitä ja valkaisuaineita sisältäviä pesuaineita ja huuhteluainetta, molemmat ovat yleensä kiellettyjä, samoin linkoaminen. Myös oikea pesulämpötila on tärkeä.

Oikein tehty pesu

Ajotakin pesuohjeet ovat löydettävissä kunkin valmistajan logolapun alta takin sisäpuolelta. Tässä tapauksessa oikean kainalon alta..

Ajotakin pesuohjeet ovat löydettävissä kunkin valmistajan logolapun alta takin sisäpuolelta. Tässä tapauksessa oikean kainalon alta..

Kysyimme Rukan tekniseltä tuelta aikanaan pesuohjeita pariin pukuun ja vastauksen painopiste oli yksiselitteinen: "Katsokaa puvun ja niiden osien pesulapuista". Vaikka ohje kuulostaa puutteelliselta, niin se sisältää kaiken olennaisen: ei ole olemassa kaikkia pukuja ja niiden osia koskevaa yleisohjeistusta, vaan tarkimmat yksityiskohdat löytyvät itse puvuista. Ennen kaikkea ei pidä mennä pesemään toisen valmistajan pukua toisen ohjeilla.

Puvun valmistusmateriaalit ja kuvalliset ohjeet.

Puvun valmistusmateriaalit ja kuvalliset ohjeet.

Sen vuoksi kannattaa tutustua pesulappujen ohjeisiin ja myöskin varmistaa, että ymmärtää annetut ohjeet ja symbolit sekä noudattaa niitä. Pesulappu löytyy puvun sisältä yleensä jostain puvun helmasta tai "kainalosta".

Oikealla pesulämpötilalla on myös merkitystä: jos todetaan, että pesu tapahtuu 40 asteessa, niin paitsi ettei pidä pestä kuumemmassa, niin ei myöskään kannata pestä kylmemmässä. Valmistajalla on yleensä hyvät perusteet suosittaa jotain tiettyä lämpötilaa optimaalisen pesutuloksen saavuttamiseksi.

Sama valmistajan sanoin.

Sama valmistajan sanoin.

Rukan Roughroad-puvun, jota käytetään tässä jutussa esimerkkinä, pesuohjeet ovat seuraavat: ei valkaisuainetta sisältävää pesuainetta, ei huuhteluainetta, ei kemiallista pesua, lämpötila 40 astetta. Kuoriosa on pestävä erillään vuorista. Ei rumpukuivausta.

Ja vuoriosan pesuohjeet kannattaa lukea erikseen, ettei tule yllätyksiä.

Käytännön pesu

Pesukoneessa.

Pesukoneessa.

Tekstiiliajopuvun, kuten goretex- tai monikerrospuvun peseminen aloitetaan sillä, että ensin poistetaan taskuista kaikki tavarat, irrotetaan mahdolliset kaulukset, henkselit tai vyöt ja sisävuorit. Senjälkeen ovat vuorossa eri suojat: olka-, kyynär- ja selkäsuojat ja housuista vielä polvisuojien lisäksi mahdolliset lonkkasuojat. 

Näiden operaatioiden jälkeen laitetaan kaikki vetoketjut ja tarrataskut kiinni ja käännetään asu nurinpäin. Mikäli takki ja housut ovat erilliset, niin ne myös kannattaa pestä koneessa erikseen, että huuhtoutuvat kunnolla. Molemmat vuoret voi pestä samalla kertaa, mutta erillään itse päällyspuvusta.

Kuivatus kylpyhuoneessa tai ulkona. Koneellinen kuivaus on yleensä kiellettyä.

Ajopuku kuivatetaan luonnollisesti. Koneellinen kuivaus ainakin Rukan Roughroad-puvun osalta on kielletty optio.

Ajopuku kuivatetaan luonnollisesti. Koneellinen kuivaus ainakin Rukan Roughroad-puvun osalta on kielletty optio.

Pesun jälkeen

Kun puku on pesty oikeaoppisesti ja näyttää taas hyvältä, kaikki on toivottavasti kunnossa. Mikäli veden tihkuminen iholle sateella ajaessa ei loppunutkaan, syy saattaa sitten olla siinä, että puvun kangas ei vain enää pidä vettä. 

Tähänkin löytyy eri valmistajilta erilaisia tekstiilinhoitoaineita, joita puvun pinnalle sumuttamalla voi taas koettaa saada niistä vesitiiviitä. 

Kannattaa siis vierailla pukuvalmistajan nettisivuilla katsomassa, ja yleensä tekstiilinhoitoaineita voi hankkia kyseisen puvun myyneeltä yritykseltä.

Miten usein puku sitten kannattaa pestä? Tähän ei varmaan ole yhtä oikeaa vastausta. Riippuu niin paljon myöskin kuljettajan ajamisista. Paljonko tulee kilometrejä, ja ajetaanko pelkästään asvaltilla auringonpaisteessa vai kaikilla keleillä ja kaikilla teillä ja vähän niiden ulkopuolellakin.

Ja yksi asia kannattaa muistaa: jos puku ajossa kuraantuu, niin ajon jälkeen, kun puku on kuivunut, kannattaa aina harjata pahimmat kurat pois.

Teksti ja kuvat Erkki Mäki.

Edit 24.4. klo 14.48. Korjattu Roughroad-puvun pesuohjetta: lisätty "ei kemiallista pesua, ja ei rumpukuivausta".

Pesutulos: vaikka hieman likaa jäikin puuhun nojailun seurauksena, valtaosa lähti. Ja parasta on tietysti puvun hengittävyyden ja sateelta suojaavuden varmistaminen.

Pesutulos: vaikka hieman likaa jäikin puuhun nojailun seurauksena, valtaosa lähti. Ja parasta on tietysti puvun hengittävyyden ja sateelta suojaavuden varmistaminen.