Tentsile on englantilainen puumajoitevalmistaja, joka valmistaa puumajoitteita paitsi eri kokoisina, myös erilaisiin käyttötarkoituksiin. Connect-mallisto mahdollistaa jopa kolmen majoitteen ripustamisen ilmaan tähtimäisesti vastakkain toisiinsa siten, että muodostuu pieni majoitekylä. Toisaalta malleja on yhden hengen puumajoitteesta erilaisiin kolmen hengen majoitteisiin.

Lisäksi mallistoon kuuluu pari Safari-mallia, jotka rakennettu vahvemmin, ja jotka soveltuvat pidempiaikaiseen käyttöön oleskelutilaksi ja tukikohdaksi esimerkiksi vaikka retki-, metsästys-, kalastus-, luontokuvaus- ja ammattimaiseen elämysmatkailukäyttöön.

Saimme Tentsile Finlandista käyttöömme viikonlopuksi syyskuun alkupuoliskolla Tentsile Connect Safarin, kahden hengen kovempaan käyttöön tarkoitetun puumajoitteen.

Tentsile Connect Safari puumajoite.

Tentsile Connect Safari puumajoite. Läpinäkyvyyttä ja oviaukkoja on runsaasti.

Rakenne

Tentsile Connect Safarin rakenne on sellainen, kuten valmistajan muidenkin puumajoitteiden, että siinä on kolmion muotoinen teltan pohjaosa, joka kiristetään tiukasti kolmen puun väliin teollisuustason kiinnitysliinoin ja räikin, joiden maksimikantavuus on 2500 kg. Itse pohjan rakenne kestää 400 kiloa, joten kaksi majoittujaa voi tavaroineen rauhassa ja huoletta majailla siinä tarvitsematta pelätä painorajan ylittämistä.

Pohjaosan yllä on kiinteästi mukana läpinäkyvästä hyönteisverkosta valmistettu telttaosa, joka nostetaan pystyyn kahdella kaarevalla 11 millimetrin vahvuisella teleskooppitangolla. Tuttua ja näppärää moderneista telttaratkaisuista.

Tentsile Connect Safari puumajoite.

Tentsile Connect Safari puumajoite. Sadekatos kasattuna teltan jalkopäähän.

Koko komeuden ylle tulee sadekatososa, joka niin ikään on erittäin helppo kiinnittää. Sadekatos on ainakin Safari-versiossa paitsi sadetta, myös kohtuullisesti valoa läpäisemätön. Sen liepeet laitetaan kelistä riippuen kiinni joko teltan alta toisiinsa, tai suoraan maahan mukana tulevien narujen ja pienten kierteisten kiinnityspaalujen avulla.

Käyttöä kestävä rakenne tarkoittaa myös painoa. Tentsile Safari Connect painaa sadekatoksella ja kaikilla kolmella räikällä varustettuna 11 kilogrammaa, joten mikään rinkassa kovin pitkiä matkoja kannettava kapistus se ei ole. Painosta saa pois pari kiloa ottamalla mukaan vain yhden räikän. Tosin silloin puumajoitteen ripustuksen on jo syytä olla hyvin hallinnassa.

Vertailun vuoksi todettakoon, että Tentsilen normaali Connect painaa 7 kg, josta saa kaksi kiloa pois, kun jättää kaksi räikkää pois matkasta. Mallistosta löytyy myös kevyempiä kahden hengen majoitteita. Kevyin kahden hengen Tentsile painaa 3,2 kg, ja siinäkin on kantavuutta 220 kg.

Tentsile Connect Safari puumajoite.

Tentsile Connect Safari puumajoite. Räikkiä ja liinoja on kaikkia kolme kappaletta. Niiden maksimikantavuus per kappale on 2500 kg.

Salamajärvellä

Päätimme tehdä majoitteen käyttötestin Perhon Salamajärven kansallispuistossa. Yksi kriteeri paikan valinnassa oli, että tiesimme olevamme myöhään perjantai-iltana perillä, joten kovin pitkää matkaa emme halunneet Tentsileä ja muita majoitukseen sekä metsässä elämiseen liittyviä varusteita kantaa.

P-paikalta oli noin 700 metrin matka Sysilammen tulistelu- ja päivämökkipaikalle. Kuvittelimme olevamme perillä vielä päivänvalon aikaan, ja saavamme ripustaa Tentsilemme kaikessa rauhassa, koska emme ehtineet koekoota sitä. Toisin tietysti kävi. Pimeys pääsi totaalisesti yllättämään ja koska pystytimme puumajoitetta ensi kertaa elämässämme, kaikki ei hyvistä led-valaisimista huolimatta sujunut aivan kuin tanssien, mutta se ei ollut majoitteen vika. Olimme ymmärtäneet väärin sen sijoittamisen puiden väliin, joten kiinnitysliinoja ei saanut oikeasti kunnolla ihan riittävän  kireälle.

Tentsile Connect Safari puumajoite.

Tentsile Connect Safari puumajoite. Pystytyspuuhia nopeasti hämärtyvässä syysillassa. Tästä ei kannata ottaa mallia, sillä telttaa ei ole keskitetty oikein.

Saimme majoitteen ripustettua puitten väliin löydettyämme sille kohtuullisen helpon paikan, mutta tiesimme haluavamme pystyttää sen seuraavana päivänä lammen rannalle rinteeseen, koska maisemat olivat siellä paljon hienommat.

Normaalien iltatoimien jälkeen ja leirin makuualustojen ja -pussien asentamisen jälkeen kömmimme nukkumaan ja pakko sanoa, että suu oli messingillä jo tässä vaiheessa, vaikka huomasimmekin sitten seuraavan aamun valossa asentaneemme sen lähes niin huonosti kuin nyt vain puumajoitteen voi ilman, että sen pohja ja nukkujan takapuoli ottavat maahan.

Tentsile Connect Safari puumajoite.

Tentsile Connect Safari puumajoite. Ja se parempi paikka ja oikea asennustapa.

Aamupalan jälkeen oli vuorossa paremman paikan etsiminen ja Tentsilen siirtäminen. Tällä kertaa - jo rutiinilla - asentaminen sujui mukavasti varsinkin, kun tajusimme majoitteen tulevan puiden väliin suhteellisen symmetrisesti. Saimme myös kiristettyä sen pohjan mukavan jäykäksi, ja kun päälle asennettiin puhaltaen ilmalla täytettävät makuualustat, makoileminen oli todella miellyttävää. Tentsilen pohja on kunnolla kiristettynä miltei suora kuormankin kanssa.

Tilat

Tentsile Connect on sisältä varsin tilava. Jalkapäähän jää tilaa repuille tai rinkoille, ja paljon tavaraa mahtuu myös pääpuolelle kolmionmuotoisen Tentsilen sivuille. Sisäosassa on myös läpinäkyviä säilytystaskuja ja nauhoja tavaroiden kuivamaan ripustamista tai valaisimia varten.

Tentsile Connect Safari puumajoite.

Tentsile Connect Safari puumajoite. Taskuja oli ainakin neljä kappaletta.

Majoitteen alle muodostuu noin kuuden neliömetrin kokoinen säilytystila, johon voi jättää vaikka polkupyörät tai sitten ne rinkat, jollei halua nostella niitä sisäpuolelle. Moottoripyöränkin saa tietysti alle, jos majapaikan ripustaa riittävän korkealle ja alusta on sopivan tasainen.

Makuualustat mahtuivat kyllä vierekkäin yläpäästä varsin hyvin, mutta jalkopäästä ne kiilautuivat jonkin verran yhteen. Kahden hengen makuualusta saattaisi olla tällaisessa tapauksessa parempi ratkaisu. Iso painoero kahden nukkujan välillä vaikutti myös siten, että kevyempi liukui yön mittaan hieman toisen puolelle. Tämän pystynee kompensoimaan kiristämällä kiinnitysliinoja tiukemmalle ja mahdollisesti myös nostamalla toisen puolen kiinnitysliinaa puussa hieman ylemmäs.

Tentsile Connect Safari puumajoite.

Tentsile Connect Safari puumajoite. Jalkopäässä on hyvin tilaa tavaroiden säilytykseen.

Kokemus - ei, vaan elämys

Kuten alunperin aavistelimmekin, kunnolla ripustetussa puumajoitteessa oli elämyksellisen hienoa loikoilla. Tentsilen hyönteissuojateltta on, kuten oheisista kuvista näkyy - varsin läpinäkyvä, ja makoilu sekä pilvien ja auringonpaisteen katselu ja mäntyjen sekä pilvienlevollinen liikkuminen olivat nautinnollista katsottavaa ja seurattavaa.

Tentsile Connect Safari puumajoite.

Tentsile Connect Safari puumajoite. Loikoilu ja tämän näkymän tuijottelu johtivat rentouttaviin ylimääräisiin päiväuniin aivan huomaamatta.

Voi vain kuvitella, että kesällä, kun on vielä lämpimämpää, Connectin neljästä suuresta oviaukosta jonkun reunalla on mukava istuskella ja heilutella jalkoja ja ihailla maisemia. Kuten sanottua, Tentsile ripustuu erittäin tukevasti ja sen reunalla on helppo istua luottavaisin mielin.

Odotimme myös tähtitaivasta ja revontulia, mutta niitä emme valitettavasti saaneet, taivas oli pilvessä yöt - ei makeaa mahan täydeltä. Epäilemättä olisi ollut aivan yhtä mukava makoilla ja katsella tähtien tuikkimista tai revontulien leiskuntaa.

Millainen puumajoite Tentsile on?

Tentsilessä nukkuminen ja sen käyttäminen on varsin miellyttävä ja elämyksellinen kokemus, josta on oikeasti vaikea löytää muita huonoja puolia kuin paino. Se ei oikein ole tällaisena versiona vaeltajan rinkkavaruste, mutta eihän tämä malli ole siihen käyttöön tarkoitettukaan, sitä varten ovat muut versiot. Connect Safari tulee kahdessa kassissa, jotka mahtuvat yhteen isoon sivulaukkuun tai vesitiiviissä säkissä moottoripyörän takaistuimell. Takalaukun päälle paketti on liian painava.

Tentsile Connect Safari puumajoite.

Tentsile Connect Safari puumajoite tarjoaa elämyksellistä majoittumista. Tässä sadekatos paikallaan.

Koska Tentsile ripustetaan ilmaan, niin makuualusta on aina yhtä tasainen riippumatta siitä, millainen maaperä alla on. Kivet, juuret, kannot, risut ja männynkävyt eivät nukkujaa haitta. Toki pitää muistaa huolehtia siitä, ettei kylmä pääse vaikuttamaan alhaaltapäin, siihen on varauduttava samalla tavalla kuin missä tahansa riippumatossa. Tentsilen pohjassa ei ole varsinaista kylmäeristettä.

Ilmassa tukevasti lilluminen antoi auvoisan yöunen, ja meillä oli vielä tavattoman hyvää tuuria matkassa, kun aivan muutaman kilometrin päästä kulki yöllä kapea ukkosvyöhyke: jyrinä kuului ja salamojen välähdykset heijastuivat jostain, mutta jäimme juuri sopivasti reitiltä ja säästyimme ukkoselta ja sateelta.

Tentsilen sisäkorkeus on korkeimmillaan noin 120 senttimetriä, joten sisällä mahtuu hyvin istumaan, mutta jalkopäähän päin majoite kapenee ja madaltuu nopeasti. Toisaalta eipä siellä korkeutta tarvitakaan.

Hauska yksityiskohta oli allekirjoittaneen öinen vessareissu. Olimme asentaneet Tentsilen kohtuullisen ylös, niin että sinne piti vähän kömpiä sisään ja ulos. Yöllä puolinukuksissa en muistanut tarkkaan alasastumiskorkeutta, ja tulin hypähtäneeksi alas, jolloin nukkuja oli herännyt eräänlaiseen trampoliinifiilikseen, kun reilu sata kiloa oli äkillisesti poistunut majoitteesta.

Tentsile Connect Safari puumajoite.

Tentsile Connect Safari puumajoite. Sadekatoksen liittäminen oli helppoa.

Plussat ja niin - miinukset

Ainoa selkeä miinupuoli on Connect Safarin paino, mutta sekin riippuu käyttötarkoituksesta. Jos haluaa pitempiaikaisesti - vaikka kuukausiksi - majoittua jonnekin, Safari on tehty juuri sitä varten, eikä painosta ole haittaa.

Muita vähän majoittujista ja varusteista riippuvia tekijöitä voivat olla juuri tuo, että tila kapenee jalkopäästä. Riippuu majoittujista ja varusteista, tuleeko jalkopäässä ahdasta. Vaikka meillä vähän sitä ongelmaa olikin, paremmalla tilankäytöllä ehkä senkin olisi voinut välttää, eikä se paljoa haitannut. Uni maittoi. Kolmas miinuksen arvoinen tekijä on edellämainittu trampoliiniefekti, mutta senkin voinee panna poistujan tottumattomuuden tiliin.

Tentsile Connect Safari puumajoite.

Tentsile Connect Safari puumajoite. Sadekatos kiinnitetään naruin ja kierretolpin.

Tentsile Connectin Safari -versiota voi pitää myös kalliina. Se maksaa 795 euroa, mutta meidän kokemuksemme perusteella se on joka sentin väärti. Connect-versio on normaalitekoisena heti edullisempi, sen hinta on 495 euroa. Ja halvin kahden hengen Tentsile Flite maksaa 395 euroa. Hintoja, joita nykyaikaiset hyvät teltat muutenkin maksavat.

Plussapuoli onkin sitten paljon antoisampi. Ensinnäkin, kun systeemin tajuaa, ripustaminen on helppoa ja majoitteen kokoaminen niin ikään.

Kaikki kiinnikkeet, säilytyspussit jne on tehty retkeilijän kokemuksella, ja siitä nauttii myös majoittuja.

Tentsile Connect Safari puumajoite.

Tentsile Connect Safari puumajoite. Kaikki yksityiskohdat on toteutettu retkeilijän osaamisella.

Hyvä, suora, kivistä, kannoista ja muista haittatekijöistä vapaa ilmassa leijuva alusta takaa nautinnollisen yöunen, kunhan majoitteen pohja on riittävän kireäksi viritetty.

Teltan sisällä on paljon säilytystilaa, ja vielä enemmän sitä on tarjolla teltan alapuolella. Toki pitää muistaa pitkäkyntisten riski.

Tentsile Connect Safari puumajoite.

Tentsile Connect Safari puumajoite. Avaruutta saa vielä lisää, jos avaa kaksi päätyovea ja kaksi sivuovea.

Sadekatoksen kierteiset kiinnityspylväät on hyvin toteutettu. Ne kiertyvät kovaan alustaan ja kierteiden ansiosta pitävät myös pehmeämmässä maaperässä. Sadekatoksen voi kiinnittää naruin myös puihin ja sateella ja kylmällä liepeet voi myös liittää majoitteen alapuolelta keskenään.

Sään niin salliessa - eli kun ei ole sadetta tai liian kylmää - teltasta on avarat näköalat, ja maisemia on helppo ihailla. Sadekatos tuo mukanaan tuulenpitävyyden ja sadesuojan mutta myös riittävän pimeyden yöaikaan. Valoherkkäkin ihminen saa nukuttua.

Lisäksi Safari-versiota voi käyttää pitkäaikaiseenkin majoitukseen tai sen voi pystyttää vaikka jollekin nuorten leirille tai kokoontumisajoon.

Tentsile Connect Safari puumajoite.

Tentsile Connect Safari puumajoite.

Majoite kuin moottoripyörä

Sitten lopuksi se paras puoli tai parhaat puolet: Tentsile on elämyksellinen majoite. Hymy on koko ajan herkässä. Tässä on jotain samaa kuin moottoripyöräilyssä: jos moottoripyörällä jokainen matka on seikkailu, niin Tentsilellä jokainen majoittuminen on seikkailu.

Hymy jää päälle vielä pitkäksi aikaa majoittumisen jälkeenkin. Tentsilen puumajoitteessa vain on jotakin erityistä. Itse asiassa hyvä mieli on läsnä tätä kirjoitettaessakin.

Lisätietoja Tentsilen puumajoitteesta Tentsile Finlandin sivuilta täältä. 

Tentsile Safari Connect pähkinänkuoressa
Mitat  2.7 x 4 x 4m
Pakattuna 59 x 25 x 25cm
Lattia-ala noin 5m²
Kuivatila Kuiva kuistitila majoitteen alla 6m²
Ovet 4
Sisäkorkeus 120cm
Paino 11 kg (kokenut pystyttäjä voi säästää 2kg jättämällä kaksi räikkää pois pakkauksesta)
Kaaret 2 x 11mm (halkaisija) anodisoidusta alumiiniseoksesta
Sisäteltta Kestävää hyönteisverkkoa luokka 4,165g/m²
Kangas 70D PU -päällystettyä vedenkestävää polyesteriä, 3000HH, eri värivaihtoehtoja
Pohjakangas 240D nylon-polyester-komposiittikangasta (vihreä), joka on vahvistettu 15+ metrillä auton turvavyötä
Sadekangas 70D / 190T, PU-päällystettyä vedenkestävää polyesteriä, 8000HH. Pinta-ala 14m²
Pohjakangas Ripstop Dacron 300D / 300g/m² nylon-polyester-komposiittikangasta, joka on vahvistettu 20+ metrillä auton turvavyötä
Räikät & kiinnitysliinat 3 x 6m Kiinnitysliinat ja teollisuustason räikät - 2,5 tonnin minimimurtumislujuus
Kapasiteetti Kaksi aikuista varusteineen tai yksi aikuinen ja kaksi lasta, maksimikuorma 400kg
Takuu 5 vuotta

Edit 20.9. klo 15.08: Korjattu 2500 kilon minimikantavuus maksimikantavuudeksi.


Aiheesta aiemmin sivuillamme:

Puuhun ripustettava teltta ensi kesän ykköshitti kokoontumisajoihin?

Amokin riippumattoteltasta uusi versio seikkailijoille - Draumr 3

Crua: hybriditeltta ilmassa tai maassa nukkumista varten

Esimerkki miten kolme Tentsile Connectia saa yhteen. Kuva Tentsile.

Esimerkki miten kolme Tentsile Connectia saa yhteen. Kuva Tentsile.