Isot kotimaiset postimyyntiyritykset kuten esimerkiksi Storm ja MX24 tekevät laadukasta työtä ja myyvät laatutuotteita, kuten moni tunnettu ulkomainenkin verkkokauppa. Oheisen kokemuksen perusteella kannattaa kuitenkin suhtautua suurella epäilyksellä tuntemattomampiin ulkomaisiin yrityksiin, joilta puuttuu samanlainen vastuuntunto asiakkaistaan.

Motorcycle Sport & Leisure -lehti sai käsiinsä 60 punnan Shoein kypärän, jota ostaja alkoi epäillä väärennökseksi, ja meni sen vuoksi kypäröineen Shoei-maahantuojan luo, joka varsin yksiselitteisesti osoitti tuotteen väärennökseksi.

Ensinnäkin tuotteesta puuttuivat E-merkinnät leukahihnasta, joka jo itsessään voi tehdä tuotteesta vaarallisen väärennöksen. Toiseksi kypärä ei ollut edes kopio mistään Shoein mallista, vaan ainoastaan logojen grafiikkaa oli yritetty kopioida huonolla menestyksellä - kopiointi oli tehty surkeasti. Samoin maalipinnan ja grafiikkojen viimeistely on surkeaa.

Vakavampia puutteita ovat valmistusmateriaali, joka oli ties mitä muovia, kun Shoein kypärät puolestaan on valmistettu erilaisista kuituyhdistelmistä sekä vahvistettu teräsverkolla.

Myös väärennöksen kypärän kuoren alla oleva materiaali oli kokonaisuudessaan samaa, kun Shoeissa se koostuu eri kerroksista, jotka vaimentavat eri tavoin.

Moderneissa kypäröissä on myös leukapehmusteiden irrotus mahdollista ulkopuolelta kypärän saamiseksi onnettomuustilanteen jälkeen päästä pois ilman, että irrottaminen aiheuttaa vaurioita. Se mahdollisuus puuttui väärennöksestä.

Myös visiirin kiinnitysmekanismi oli täysin erilainen ja päälaen tuuletusventtiili ei voinut toimia, koska kypärän vaimennuskerroksessa ei ollut sille tarvittavia reikiä.

Tässä linkki Motorcycle Sport & Leisure -lehden videoon. Se on valitettavasti englanninkielinen, mutta paljastava.

Ja kannattaa muistaa, että hyvää ei saa liian halvalla. Ei edes verkkokauppa Amazonista, vaan sisäisten hälytyskellojen kilinää kannattaa kuunnella tosissaan. Ja kun kyse on kypärästä, joka on yksi motoristin tärkeimpiä suoja- ja turvavarusteita, niin väärennetty tuote saattaa olla hengenvaarallinen tilanteessa, minkä laadukas kypärä vielä selvittäisi leikiten.

Julkaisemme Joulun – Uuden Vuoden aikana tämän vuoden kymmenen luetuinta juttuamme uusiksi. Lukuiloa! Tämä juttu oli kahdeksanneksi luetuin vuonna 2019.