Etelästä pohjoiseen, idästä länteen – monta mukavaa kohdetta matkan varrella

Kun ei ole kiire minnekään, kannattaa valita reitit poiketen pääväyliltä pienemmille ja mutkaisemmille maalaisteille. Päivittäin ajettavat kilometrit voivat jäädä hyvinkin pieniksi, kun pysähtyy matkan varrella tutustumaan pienien pitäjien tarjontaan. Kesällä voi matkailla vaikka teemalla ”pysähdys Hannun vaakunan -kohdalla”. Silloin löytää Suomesta ihan uskomattomia paikkoja, joiden olemassaolosta ei ole ollut tietoakaan.

Tai valitse reissulle jokin muu kantava teema vaikka historiasta, taiteesta tai paikallisuudesta. Seikkailumieli palkitaan taatusti uusilla kokemuksilla, henkeäsalpaavilla maisemilla tai paikallisilla herkuilla. Aistit avoinna näkee enemmän, hyppää moottoripyörän selkään ja lähde tutustumaan kotimaan tuhansiin nähtävyyksiin – jo pienestäkin reissusta voi tehdä ikimuistettavan!

Hvitträsk.

Historian jäljillä itärajaa hipoen kohti Järvi-Suomea

Idästä päin löytyy mukava reitti rajan pintaa pitkin kohti pohjoista. Lappeenrannassa löytyy historiallinen käyntikohde, Linnoituksen alue, keskellä kaupunkia. Linnoitus tutustuttaa kävijänsä Karjalankannaksen kupeessa ja Viipurin läheisyydessä sijaitsevan risteyskaupungin historiaan eikä maisemiakaan voi moittia.

Matkaa voi jatkaa historian jalanjäljillä kohti Imatraa. Salpalinja kulkee Miehikkälästä aina Lappiin saakka ja matkan varrella on useampikin paikka, jossa voi tutustua sodan aikaisiin korsuihin ja juoksuhautoihin. Samalla teemalla voi jatkaa kohti Imatraa, jossa kuuluisien koskien lisäksi löytyy myös Veteraani- ja Lottamuseo, jonne yksityinen kokoelma sotamuistoja on löytäneet paikkansa. Historiaa henkivän päivän jälkeen, on mukava pulahtaa Imatran kylpylän altaisiin ja pestä matkapäivän pölyt pois.

Jalavankauppa.

Imatralta voi matkaa jatkaa kohti Kuopiota. Tämä upea kesäkaupunki on jo itsessänsä nähtävyys, mutta matkan varrelle osuu monta mahtavaa reittivaihtoehtoa järvi-Suomen läpi. Parikkalan Koitsanlahdessa kannattaa käydä ihailemassa patsaspuistoa, joka on ITE-taiteen huikea voimannäytös. Veijo Rönkkösen elämäntyö koostuu yli 500 veistoksesta ja puutarhassa on taianomainen tunnelma. Kuopiossa on kiva viettää kesäiltaa vaikkapa Saaristokaupunkiin tutustuen järvilaivojen kyydissä tai torilla kalakukkoa maistellen. Savon sydämestä löytyy kaksikin mukavaa Finlandia Hotels -kejun hotellia: Isovalkeinen ja Jahtihovi.

Nälkämaan kautta kymmenen virran halki Jäämerelle

Kuopiosta matkan suunnaksi voi ottaa Oulun. Kainuun mutkaiset maalaistiet kätkevät monta kivaa pysähdyspaikkaa, kesäkahviloita ja museoita. Kajaanissa voi piipahtaa linnanraunioilla, nauttia muikkuja torilla ja matkaa voi jatkaa Manamansalon saaren läpi aina Alassalmen lossille, josta voi ihailla Kainuunmeren ja Suomen suurimpien järvenselkien tarjoamia maisemia.

Alassalmen lossi.

Alassalmen lossi.

Ouluun kannattaa ajella Suomen ainoan UNESCO Geoparkin, Rokuan ainutlaatuisten maisemien läpi. Oulun seudulla on mahdollisuus kokea toinen lauttamatka Perämerellä Suomen suurimmalle saarelle, Hailuotoon, jonka Marjaniemi on autenttinen kalastajakylä majakoineen. Hyvien kulkuyhteyksin varrelta löytyy ainutlaatuinen lentokenttähotelli Finlandia Hotel Airport Oulu, joka sijaitsee todellakin keskellä luontoa meren rannalla.

Lossin komentosilta.

Matkalla pohjoiseen voi edetä myös Oulusta itään. Syötteen kansallispuiston mutkaisten teiden kautta kohti Posiota matka etenee hienoissa maisemissa cruisaillen ja poroja bongaillen. Pieni pistokeikka Taivalkoskelle saa vahvan suosituksen: Jalavan Kaupan historiallisessa miljöössä kannattaa nauttia kahvit ja leivonnaiset.

Hannala, Oulu.

Posiolla kiva pysähdyspaikka on Pentikin mäki kartanoineen ja gallerioineen. Suomalaisen keramiikan yksi tunnetuimmista brändeistä sai alkunsa Posiolta Anu Pentikin intohimoisesta keramiikkaharrastuksesta ja menestystarina jatkuu edelleen 45 vuoden jälkeen.

Posiolta Lapin järvimaisemiin sekä Taivaantulien TV-sarjan kuvauspaikoille, Kemijärvelle, ajaa hetkessä – ellei jää ihailemaan upeita maisemia pysähdyspaikoille. Iltaa voi istua paikallisessa Mestarin Kievarissa ja nauttia mutkattomasta menosta. Kemijärven Särkikankaalla sijaitseva arvokas vanha Puustellin pihapiiri on taiteesta ja järvenrantamiljööstä kiinnostuneiden kulttuurimatkailijoiden käyntikohde.

Pohojalaasta aakeeta laakeeta, rantareittiä ja rantaruottia – kaikkea tätä voit kokea muutaman päivän sisällä

Perinteinen kasitie on monelle motoristille tuttu reitti, mutta monet mahtavat käyntikohteet eivät pääreitin varrelta löydy! Lukuisia vanhoja merenrantakaupunkeja, kaksikielinen kulttuuri ja vahva merimies- ja kalastajaperinne on aistittavissa rannikon kaupungeissa. Pohjanmaalla on myös lukuisia Finlandia Hotels -ketjun hotelleja, joissa voi matkalainen yöpyä ja nauttia alueen tarjonnasta.

Fäboda.

Kokkolassa vierailun arvoinen on vanha kaupunki Neristan sekä Tankarin Majakkasaari. Pietarsaaressa vanha kaupunki, Tupakkatehdas ja kerrassaan upea luontokohde Fäboda rantakallioineen ovat ehdottomasti näkemisen arvoisia.

Kokemuksia riittää useammaksikin päiväksi näissä pienissä merenrantakaupungeissa ja saaristoon pääsee kätevästi joko vesitse tai siltoja pitkin. Hieman etelämpänä sijaitseva Uusikaupunki on tunnettu paitsi autotehtaastaan, myös upeasta vanhasta puutalokorttelesta.

Pohjanmaan lakeuksilla on kulttuurista ja arkkitehtuurista kiinnostuneille todellisia helmiä. Alvar Aallon suunnittelema Aalto-keskus on ainutlaatuinen kokonaisuus, Lakeuden Risti lienee se tunnetuin maamerkki. Pohjanmaalla on paljon historiallisia rakennuksia, etenkin alueelle tyypillisiä ristikirkkoja löytyy useammastakin pitäjästä. Ruotsi-Suomen kirkon aikoinaan määräämiä vaivaisukkoja löytyy pohjalaisten kirkkojen ovilta yhä edelleen. Myös pohjalainen perinne aina Laihan pennin venytyksestä häjyjen aikoihin näyttäytyy monessa pohjalaisessa pitäjässä.

Runeberg.

Suomi – tuhansien nähtävyyksien maa

Suomi on täynnä kiinnostavia kohteita – valitseepa teemaksi vaikka arkkitehtuurin, luontokohteet, taidekohteet, historian tai tapahtumat. Aina ei tarvitse kiirehtiä pääväyliä pitkin, vaan maakunnista löytyy monta mielenkiintoista käyntikohdetta, jotka valtaväyliä ajaessa jäävät vaille huomiota. Tai valitse vaikka keskeinen Jyväskylä, Oulu tai Helsinki tukikohdaksi ja tee päiväreissuja lähialueille. Voit yllättyä, kuinka monta kohdetta löytyy isojen kaupunkien päiväretkien päästä. Ja kuinka monelta paikkakunnalta löytyy Finlandia Hotels -ketjun persoonallisia hotelleja ja ravintoloita.

Aina ei tarvitse mennä edes kauas, turistina voi olla vaikka naapurikaupungissa. Jo yksi yö ”naapurissa” yhdistettynä rohkeaan heittäytymiseen ja uteliaisuuteen, avaa uusia näkökulmia alueen tarjontaan.

Tien päällä.

Motoristiystävälliset perhehotellit matkan varrella

Olitpa sitten matkalla etelästä pohjoiseen, idästä länteen tai rengasmatkalla, niin matkan varrelle väistämättä osuu mukavat Finlandia-ketjun perhehotellit. Finlandia Hotellien Bonus-kortti on oiva matkakumppani - kortilla saa kampanjaviikoilla (viikot 25-31) kahden hengen huoneen alkaen 59 €/huone. Hinta sisältää aina aamiaisen sekä ilmaisen pysäköinnin. Bonuskortin saa lunastettua edulliseen 26 euron hintaan ja kortti maksaa itsensä takaisin jo ensimmäisenä yönä! Bonuskortti on voimassa kolme vuotta, joten etu on merkittävä säästö Suomen kesässä reissatessa – ja talvellakin on omat kampanjaviikot. Lisäksi kortilla saa tuntuvia etuja myös muina aikoina hotellimajoituksesta tai ravintolaostoista. Kertyneet bonukset voi käyttää kaikissa Finlandia Hotels -ketjun hotelleissa.

Lisätietoja motoristiystävällisistä Finlandia Hotelleista löytyy täältä ja Bonus-kortin eduista täältä.

Reitti navigaattoriin ja matkaan!