Ytimeltään paraatissa on kyse messun ristisaatosta; ensimmäisen kerran se pidettiin toisen motoristikirkon yhteydessä 1982. Motoristien pyhiinvaellus kulki silloin Lietoon Turun tuomiokirkolta. Vuosien mittaan kulkueesta on tullut vetonaula, joka on houkuttanut väkeä paitsi Liedon kirkolle myös teiden varsille. Pitkä kulkueperinne katkesi koronavuosiin, mutta elvytettiin viime keväänä.

Kulkueen poisjättäminen tänä keväänä ei ollut helppo ratkaisu. Asiaa pyöriteltiin seurakunnan päättäjienkin taholla vuoden mittaan useampaan otteeseen. Kysymys ei ole pelkästään rahasta. Takavuosista lupabyrokratia on monimutkaistunut, turvallisuusriskeistä ja seuraamuksista ollaan tietoisempia ja lisäksi taustalla vaikuttavat liikennejärjestelyihin liittyvät epävarmuustekijät, etenkin poliisin resurssit, mutta myös ison kokeneen vapaaehtoisjoukon harventuminen. Kritiikkiä koko tapahtuma saa myös ekologisesta näkökulmasta.

Liedon motoristikirkon alttari. Kuva: Antti Partanen.

Liedon motoristikirkon alttari. Kuva: Antti Partanen.

Motoristikirkon perinnettä tahdotaan kuitenkin vaalia, joten seurakunta toteuttaa sen, jossa on omimmillaan, siis jumalanpalveluksen. Toiveissa on myös, että eri moottoripyöräkerhot ja -porukat tulisivat omina kulkueinaan Liedon kirkolle – kuten usein ovat saapuneet myös yhteiseen kulkuekokoontumiseen. Motoristikirkon järjestelyissä perinteisesti mukana olleen Lieto MC 2000:n mukana kulkee Liedon kirkolle myös messun kulkueristi.

Useista motoristikirkon perinteistä pidetään kiinni tänäkin vuonna: Ulkoilmajumalanpalvelukseen kuuluu hyvä musiikki, moottoreita käyttämällä ylistetään ja kolehti kerätään Yhteisvastuulle. Se tukee tänä vuonna syrjäytymisvaarassa olevia nuoria sekä Suomessa että maailman katastrofialueilla. Vapaaehtoisia on mukana tapahtuman toteutuksessa; messun toimittamisessa avustavat moottoripyöräkerhojen edustajat. Ennen tien päälle lähtöä lauletaan yhdessä Suvivirsi.

Musiikista vastaa Pelastustie – yhtye, joka useana vuonna on soittanut motoristien kulkueeseen kokoontumisessa. Yhtye esiintyy messulavalla Liedon kirkon edustalla jo ennen messua, klo 14.15 alkaen.

Kuva Liedon motoristikirkosta vuonna 2019. Kuva: Liedon seurakunta.

Kuva Liedon motoristikirkosta vuonna 2019. Kuva: Liedon seurakunta.

Motoristikirkko

Tiedot löytyvät myös kokoontumisajokalenteristamme.

Motoristikirkko Liedon kirkolla lauantaina 11.5.2024 klo 15–16.30.

Saarnaa seurakuntapastori Riina Pulkkinen, liturgina kappalainen Outi Tukia-Takala, tekstinlukijoina Aulis Virtanen, Lieto MC, sekä Pipsa Allén, Turun moottoripyöräilijät.

Musiikki: Pelastustie.

Liikennejärjestelyissä huomioitavaa: Kirkkotie Liedossa välillä Karjatie - Hyvättyläntie on suljettu n. klo 12-18, jolloin liikenne ohjataan Hyvättyläntien ja Karjatien kautta.

Lisätiedot: Yvonne Smidtslund-Hissa, p. 050 598 0735, yvonne.smidtslund-hissa@evl.fi

Aiheesta aiemmin:

LAUANTAI 30.12.2023 11:57

Vuoden 2024 kokoontumisajokalenteri ja muut tapahtumatiedot löytyvät täältä

SUNNUNTAI 8.3.2020 09:00

TS: Liedon Motoristikirkon moottoripyöräparaatia ei järjestetä tänä vuonna – 40 vuoden perinne katkeaa

KESKIVIIKKO 8.5.2019 15:08

Perinteinen Liedon motoristikirkko ensi lauantaina – lavalla Club For Five

MAANANTAI 4.5.2015 11:59

Liedon motoristikirkko lauantaina – paraatiin lähtö Turun tuomiokirkolta

LAUANTAI 10.5.2014 16:25

Liedon motoristikirkko kokosi 2000 motoristia