Normaalisti vapaasti liikuttaessa kuulolla ja sen muodostamalla kolmiulotteisuudella on suuri merkitys turvallisuudellemme sekä maailmamme hahmottamiselle. Kuulon kolmiulotteisuuden avulla voimme tajuta esimerkiksi meitä kohti liikkuvan rekan tai saalistajaeläimen suunnan ja sijainnin jopa näkemättä itse otusta. Siten osaamme myös varautua väistämiseen, pakenemiseen tai muuhun sopivaan reagointiin.

Näön ja peruutuspeilien varassa

Kun päähämme sujautetaan moottoripyöräkypärä, kuulon merkitys heikkenee. Paitsi kypärän kuori, myös sen pehmusteet vaimentavat ulkoa tulevaa ääntä ja heikentävät kuulon suuntavuutta. Korvatulpat ja kypäräpuhelimet eivät myöskään auta asiaa. Emme siis kykene välttämättä kuulemaan esimerkiksi takaviistosta, kuolleesta kulmasta lähestyvää ajoneuvoa saatikka sitten paikantamaan tulosuuntaa.

Moottoripyöräiltäessä kypärä päässä olemme siis lähinnä näkömme ja pyörän peruutuspeilien varassa.

Yksi kolumbialaisen Resonar Bat 8-D -teknologian eduista onkin tuoda takaisin kolmiulotteinen kuulomme. Suuntaavan, kaksikanavaisen kuulon avulla voimme paikantaa lähestyvän rekan, kanssakilpa-ajajamme tai muita ajoneuvoja, jotka saattavat juuri silloin olla sokeassa pisteessämme.

Resonarin tuoman 3D-kuulon parantava vaikutus molemminsuuntaiseen havainnointiin.

Resonarin tuoman 3D-kuulon parantava vaikutus molemminsuuntaiseen havainnointiin.

Kaksikanavaisen kuulon merkitys

Kaksikanavainen kuuleminen voi olla sinänsä outo terminä, mutta se on olennainen väline metsästäjille, sotilaille ja kaikille, joiden pitää olla tietoinen lähestyvien äänten suunnasta ja alkuperästä.

Kaksikanavainen kuuleminen perustuu mikrosekuntien eroon signaalin saapumisesta toiseen korvaan suhteessa toiseen korvaan. Sen vähäisen aikaeron perusteella ihmisaivot laskevat ja siten ilmaisevat äänilähteen suunnan. Kyseessä on sama prosessi, jota eläimet käyttävät vaaraa välttääkseen tai aterioitavaa etsiessään.

– Resonar on teknologia, joka täyttää kuljettajan sokeat pisteet, ne joita hänen silmänsä eivät voi nähdä. Teknologiaa ollaan piakkoin testaamassa myös kilpailukäytössä, jotta voidaan todistaa 360 astetta kattavan 3D-kuulon tuomat edut, Felipe Morales kertoo.

Saman järjestelmän mukaan myös lepakot suunnistavat. Tosin ne hyödyntävät ympäristöä tutkatessaan itse lähettämäänsä ääntä kaikusignaalina.

Akustinen ratkaisu

Resonarin maailmanlaajuisesti patentoitu ratkaisu on akustinen, joten sen käyttöönoton ei pitäisi aiheuttaa kovin suuria kustannuksia kypärän hankkijalle. Teknologia ei käytä akkuja tai sähkövirtaa, ja se on tarkoitettu asennettavaksi kypärään kypärän valmistusvaiheessa. Morales arvioi, että sen kypärälle tuoma lisähinta on noin 10 % kypärän kokonaishinnasta. Resonar tekee tällä hetkellä yhteistyötä kolumbialaisen ja vietnamilaisen kypärävalmistajan kanssa Resonarin teknologialla varustettavien kypäröiden valmistamiseksi sekä muiden valmistajien kanssa teknologian käytttöönottamiseksi.

Bat-8D-ratkaisu toimii myös korvatulppien kanssa ja se soveltuu moneen muuhunkin käyttöön, missä tarvitaan korvat peittävää kypärää. Tällaisia ovat esimerkiksi autolla kilpaa-ajavat, laskettelijat, polkupyöräilijät, rakennustyöntekijät, palomiehet jne. Kaikki sellaiset, jotka työskentelevät tai joutuvat olemaan meluisassa ympäristössä, ja jossa parempi kuuleminen ja kuulon suuntaavuus parantavat henkilöiden turvallisuutta.

Lisätietoja aiheesta Resonarin internet-sivustolla täällä

Resonar bat-8D -logo.

Resonar bat-8D -logo.