Volcon ePowersports esitteli Gruntin prototyypin 2020 ja tuotantoon se tuli vuoden 2021 mittaan. Pikkuveli tai -sisko Runt esiteltiin 2021. Hauskat mallinimet (Grunt tarkoittaa esimerkiksi "Röhkijää" Tai "Murisijaa" ja Runt taas "Käppänää" tai "Rääpälettä") kätkevät taakseen varsin maastokelpoiset kapistukset, jotka on tarkoitettu myös hyötykäyttöön. Esimerkiksi kovaan käyttöön takamaiden farmeille tai sitten rankkaan hauskanpitoon tai aivan työajoon maastossa.

Tänään esitellyt versiot tottelevat nimiä Grunt Evo ja Runt LT. Vanha Grunt kantaa tästedes mallinimeö Founders Edition eli FE.

Sekä Gruntille että Runtille tyypillistä on tukeva putkirunko ja varsin maastokelpoiset nappularenkaat, mutta mikä on muuttunut sitten Gruntin edellisen mallin?

Grunt Evo

Grunt Evo

Grunt Evo

Grunt Evon desgnia on virtaviivaistettu, pyörästä on tehty mukavampi ja tyylikkäämpi – enimmäkseen asiakkailta saatujen palautteiden mukaan.

Kuten edeltäjässäänkin, Grunt Evossa on "Exo-Arch"-runko ja rutosti maastoajo-ominaisuuksia. EVO on puhdaslinjaisempi, kevyempi ja hiljaisempi kuin alkuperäinen. Hiljaisuutta edistää uusi Gatesin hihnaveto, joka vaatii vähemmän huoltoa ja on energiatehokkaampi kuin ketjut. Samoin takajousitus on uusittu proggressiivisella ja kustomoidulla Walker Evans Racingin vaimentimella.

Grunt Evo

Grunt Evo

Mukavuus on toinen asia, mihin Evossa on panostettu. Pyälletty istuinprofiili on ergonomisempi, ja uuden materiaalin avulla on saatu parempi mukavuus ja iskunvaimennus. Myös jalkatappien paikkaa on muutettu ja saatu siten parempi polvikulma, joka sopii erityisesti offroad-ajoon.

Grunt Evo

Grunt Evo

Muuten pyörässä on edelleen IP67-tason vesi-, lumi- ja hiekkatiiviys. Painoa on puolestaan onnistuttu pienentämään peräti 20 prosenttia. 

Evo-versio on aiempaa kapeampi ja siinä on uudet katteet, jotka paitsi tuovat ulkonäköä, myöskin suojaa akulle ja parantavat aerodynamiikkaa. Uutuuden elektroniikka on sijoitettu istuimen alle turvaan. Värivaihtoehtoja on kolme: Bandit Black, Del Rio Red ja Desert Dune, kaikki samalla kunnianosoituksia pyörän teksasilaisille juurille. Volconin tuotantolaitokseti sijaitsevat Austinissa, Teksasissa.

Grunt Evo

Grunt Evo. Molemmissa malleissa on LCD-kosketusnäyttö ja 4 ajotapavalintaa.

Sähkömoottorin teho on 8,5 kilowattia ja akuston koko 2,3 kWh ja se tukee Level 1:n latausta. Latausaika on 2-4 tuntia. Ajomatkaa lupaillaan parhaimmilaan noin 110 km latauksella, huippunopeus on 65 km/h. Grunt Evon hinnat alkavat Yhdysvalloissa 5 999 dollarista.

Runt LT

Runt LT

Runt LT 

Runt on isoaveljeään kevyempi ja pienikokoisempi ja tulee myyntiin USA:ssa tänä keväänä. Laitteen istuinkorkeus on vain 68,6 senttimetriä ja sopii hienosti myös lyhyemmän henkilön käyttöön. Runtissa on, toisin kuin Gruntissa, napamoottori. Runtin huippunopeus on noin 50 km/h ja sen toimintasäde on noin 40 kilometriä latauksella.

Pyörässä on ylösalainen etuhaarukka ja säädettävä takaiskunvaimennin sekä levyjarrut. LED-ajovalot pitävät huolta näkemisestä.

Moottorin teho on kaksi kilowattia ja akun yksi kWh. Pyörän hinta alkaa 3495 dollarista. Värivaihtoehdot ovat Del Rio Red ja Desert Dune.

Gruntin Evo-versio tulee myyntiin Yhdysvalloissa vuoden toisen neljänneksen mittaan, samoin Runt LT. Toivottavasti pian Suomeenkin.

Asiasta lisää Volconin kotisivuilla.

Aiheesta aiemmin:

Päivän video: Näin uidaan Volcon Grunteilla joessa – jonossa tietenkin

Farmikäyttöön (ja hauskanpitoon) tarkoitettu läskipyöräinen Volcon Grunt -sähkömoottoripyörä on lopultakin asiakastoimituksissa

Volcon Runt – jokapaikan farmisähköprätkän junioriversio

Volcon Grunt: läskipyöräinen, sähkökäyttöinen joka paikan farmiprätkä