Kaikkien motoristien yhteinen nettilehti

Dakar: Brabec näytti, kuka on pomo, mutta vielä on yksi etappi jäljellä

Uutiset : Honda, KTM, Hero, Husqvarna

Toiseksi viimeisen kisapäivän ja 11. etapin reitti vei AlUlasta Yanbuun Saudi-Arabiassa. Reitti oli 420 kilometrin mittainen, ja kyse oli eräänlaisesta totuuden hetkestä, koska koko matka oli erikoiskoetta. Haasteen suuruudesta kertoo se, että kuljettajien takana on ajoa jo yli 4700 kilometriä .

11. etapin top 12.

11. etapin top 12.

Ricky Brabec on kovassa vedossa, välimatka päiväetapin voittaneeseen kokonaiskisan kakkosena ajavaan Heron Ross Branchiin on edelleen yli 10 minuuttia. 

 

Ross Branch. Hero. Kuva: Frederic Le Floc'h

Kaikki oli päivän alkaessa vielä mahdollista moottoripyöräluokassa, missä Hondan tehdastiimi on onnistunut lukitsemaan kisan johtajan aseman Ricky Brabecille. Mutta kenelle menee kisan toinen paikka? Heron Ross Branch on pitänyt sitä sitkeästi hallussaan, ja vielä viime viikolla käväisi kisan johdossakin. Toisaalta Hondan Adrien Van Beveren oli hänestä vain minuutin päässä eilen aamulla reitille lähdettäessä, eikä Jose Ignacio Cornejokaan kuin 2 minuuttia jäljessä?

Mutta Dakar on Dakar, ja mitä vain voi tapahtua, vaikka kärkinimet taatusti ovat loistavia ja kivikovia kuljettajia.

Hondan Jose Cornejolla oli epäonnen päivä. Kuva Frederic Le Floc'h.

Hondan Jose Cornejolla oli epäonnen päivä. Kuva Frederic Le Floc'h.

Hondan chileläisen Nacho Cornejon kisa oli taputeltu mitalien osalta 111 kilometrin kohdalla, kun hän joutui kamppailemaan ratkaistakseen polttoainepumppuongelman, toki hän piti kokonaiskisan neljännen paikkansa. Sillä aikaa Branch vei päivän voiton ja sai muutaman sekunnin Brabecia kiinni.

Hondan Adrien Van Beveren piti niinikään kolmannen paikkansa, vaikka kameleiden kanssa olikin ongelmia aavikolla. Mitalisija olisi miehelle ensimmäinen ja varmasti arvokas.

Kokonaiskisan tilanne 11. etapin jälkeen.

Kokonaiskisan tilanne 11. etapin jälkeen.

Tänään perjantaina on viimeinen kisapäivä ja kaikki vielä mahdollista.

Adrien Van Beveren: "Ajattelin, että tämä tulee sattumaan"

Adrien Van Beveren.

Adrien Van Beveren.

Keskellä kamppailuaan kisan toisesta paikasta, Honda-kuljettaja joutui keskeyttämään etenemisensä dromedaarien kanssa tapahtuneen hässäkän vuoksi.

“Keskellä jotosta oli tusinan dromedaarin lauma. Ei ole tavatonta nähdä niitä, ne ovat erämaan eläimiä. Se oli yhdellä erittäin nopealla rataosuudella, heti tankkausaseman jälkeen. Kun lähestyin niitä, ne liikkuivat pois tieltä vasemmalle, mutta juuri, kun olin kiihdyttämässä ohittaakseni ne oikealta, yksi niistä muutti mieltään ja meni takaisin urien oikealle sivulle. Oli liian myöhäistä ja ajoin liian nopeasti. Yritin väistää sitä, mutta radan reunassa oli iso kivi ja osuin siihen. En tiedä, osuinko dromedaariin, mutta niitä ei enää ollut paikalla kun kampeuduin takaisin ylös. En pystynyt väistämään tilannetta, ja lensin ohjaustangon yli. Ajattelin itsekseni, että 'tämä tulee sattumaan'. Luulen, että laskeuduin päälleni ja pyörähdin ympäri. Olin tokkurainen sen jälkeen, mutta airbag teki hyvää työtä suojellen minua. Nostin pyöräni ylös, mutta se oli vahingoittunut, onnistuin kuitenkin ajamaan maaliin. Minun täytyi hidastaa hieman loppua kohti, mutta olen kunnossa. Olin kamppailemassa Rossin (Branch) kanssa kakkospaikasta. Olin aamulla 50 sek hänestä jäljessä ja puskin kautta koko erikoiskokeen. Menetin paljon aikaa, mutta olin antamassa kaikkeni. Kun onnettomuus tapahtui, olin 200% matkassa. Siellä oli paljon kiviä, ja halusin näyttää, ettei se ole ongelma, että olen yhtä hyvä ajamaan kivikoissa kuin dyyneillä."

Ricky Brabec: “Minä, Ross ja Adrien olemme kärjessä huomenna”

Ricky Brabec.

Ricky Brabec.

Kisaa kontrolloiva Ricky Brabec on matkalla toiseen Dakar-voittoonsa. Honda-kuljettaja onnistui kisan viime etapilla täydellisesti, häviten vain 30 sekuntia kisan kakkosena ajavalle Ross Branchille. Yksi päivä jäljellä, ja Brabec johtaa yli 10 minuutilla.

“Päämäärä on lähellä. Avasin koko päivän itsekseni, ja odotin, että tiimitoverini Nacho saa minut kiinni, mutta valitettavasti hänellä oli ongelmia. Sitten odotin toista tiimikaveriani Adrienia. Tiesin, että Ross puskee kovasti tänään, enkä tiedä, mitkä tulokset (tätä keskusteltaessa) ovat, mutta luulisin, että minä, Adrien ja Ross olemme top kolmosessa huomenna. Saa nähdä, mitä tapahtuu, mutta vielä on yksi etappi ajettavana. Sanoisin, että tämä oli rallin paras ajoni. Viimeiset 100 km ajoin todella hitaasti ja odottelin tiimikavereitani, mutta en tehnyt virheitä tänään. Pääsin maaliin. Ensimmäinen tavoite Dakarissa on aina päästä lepopäivään asti. Ymmärrettävästi kisa on ajettava päivä päivältä, mutta kun selviät ensimmäisestä päivästä, haluat selvitä toisesta ja sitten haluat selvitä lepopäivään asti. Kun pääset taukopäivään asti, niin seuraava tavoitteesi on selvitä maaliin.

Jos pääset Dakarin maaliin asti, se on voitto. Dakar ei ole helppo, erityisesti pyörille, koska nousemme ylös kolmelta aamulla, ja ajamme koko aamun ja koko päivän, ja pääsemme leiriin hyvin myöhään. Mutta Dakarin läpiajaminen on voitto minun kirjassani, ja jos pystyt voittamaan Dakarin, niin se on legendaarista. Menemme takaisin leiriin, keskustelemme tiimin kanssa, ja puskemme eteenpäin huomenna. Siellä on niin paljon pensaikkoa, ja näissä on paljon pitkiä piikkejä, jotka ovat kuin kissan kynsiä. Sain yhden sellaisen ensimmäisenä päivänä ja minun piti pyytää apua lääkintätiimiltä, joka leikkasi sen pois kädestäni. Mutta piikit kurottuvat ja nappaavat sinut niin helposti."

Ignacio ‘Nacho’ Cornejo: “Se oli emotionaalisesti rankka päivä”

Jose Cornejo.

Jose Cornejo.

Mekaaninen ongelma maksoi chileläiskuljettajalle mahdollisuuden päästä podiumille. Päivän päätteeksi hän on yli 24 minuuttia jäljessä kolmannella sijalla olevasta Adrien Van Beverenistä.

"Alussa otan aina muutaman litran polttoainetta taempaan tankkiin, ja kun vaihdoin tankkeja, huomasin, että etumainen ei toiminut, mutta ajoin taemmalla tankilla niin pitkään kuin mahdollista. Jouduin pysähtymään ja yritin selvittää, mikä oli vikana, enkä vieläkään tiedä. Kokeilin kaikkea, ja kun en saanut sitä toimimimaan, päätin ottaa etutankin pois ja laittaa polttoainetta taempaan. Toiselle tankkausasemalle oli vaikea päästä vain takatankin turvin, joten jouduin sopeuttamaan ajonopeuttani päästäkseni maaliin asti. Pääsin perille varatankin turvin, joten onneksi minun ei tarvinnut pysähtyä enää. Menetin arvokkaita minuutteja taistelussa podiumpaikasta, joten olen varsin surullinen siitä. Se oli kova päivä emotionaalisesti, mutta se on kilvanajoa, tällaisia asioita tapahtuu. Minun on vain mentävä eteenpäin. Halusin niin hyvää sijoitusta kuin mahdollista. Ajoin ja navigoin hyvin tänä vuonna, joten olen melko alakuloinen tapahtuneesta. Kuten sanoin, tämä on kilvanajoa, sinun pitää tietää, miten pärjätä myös tällaisten tilanteiden kanssa. Yritämme uudelleen ensi vuonna."

Ross Branch: “Ricky ajaa uskomatonta kisaa”

Ross Branch.

Ross Branch.

Ross Branch voitti tämän vuoden Dakarin toisen etappinsa. Hyvästä ajosta huolimatta hän ei onnistunut merkittävästi kuromaan kiinni Brabecin etumatkaa. Sen sijaan hän kasvatti etumatkaansa Van Bevereniin.

"Se meni merkittävästi paremmin kun sama osuus viime vuonna. Nautin siitä, se oli hauskaa. Varmasti se oli kova jakso, ja todelle, todella kivinen koko matkan, mutta nautin siitä ja yritin laittaa ison vaihteen päälle. Luulen, että jätin kirin hierman liian myöhään. Ricky ajaa uskomatonta kisaa, ja ansaitsee olla siellä, missä on. Meidän täytyy vain taistella, ja katsoa, mihin pysymme huomenna, viimeisenä päivänä. Menetin paljon aikaa kameliruohossa ja radan ulkopuolella. En vain ole riittävän luottavainen ja nopea siellä. Tiedän, mitä on parannettava, ja se antaa minulle motiivia mennä kotiin ja tehdä työtä sen eteen. Ensimmäinen asia listalla on löytää kameliruohoa ja harjoitella ajoa siinä. Annoimme tänään parhaamme, kuten joka päivä, ja olen ylpeä tiimistä, he ovat tehneet kovasti töitä. Pelkkä perille pääsy on iso bonus meille. Jos pääsemme podiumille, niin se olisi todella hieno juttu meille kaikille. Yksi päivä jäljellä, 180 km Dakar 2024:ää, joten nautitaan siitä."

Aiheesta aiemmin:

TORSTAI 18.1.2024 10:03

Dakar, 10. etappi: Brabec paranteli johtoasemaansa – kaksi kovaa päivää jäljellä – nyt punnitaan henkistä kanttia

KESKIVIIKKO 17.1.2024 09:54

Dakar: Brabecin johto kasvoi, Van Beveren päivän ässä

TIISTAI 16.1.2024 12:21

Dakar Rallyssä viikko sitten loukkaantunut kuljettaja menehtyi vammoihinsa

TIISTAI 16.1.2024 12:03

Dakar: jännitys legendaarisessa erämaarallissa tiivistyy

MAANANTAI 15.1.2024 10:10

Dakar-jännitys tiivistyy: Cornejolle hattutemppu – kokonaiskisan kärjessä olevilla eroa vain sekunti!

SUNNUNTAI 14.1.2024 12:43

Dakar: Jose Cornejo tekemässä hattutemppua

LAUANTAI 13.1.2024 11:33

Dakar: Ensimmäinen kisaviikko päättyi kahden päivän armottomaan puurtamiseen dyyneillä

PERJANTAI 12.1.2024 12:41

Dakar: bensan loppuminen Tyhjällä Neljänneksellä ei ole pikkujuttu – sen huomasi myös yksi kärkikisaajista

TORSTAI 11.1.2024 12:36

Dakar Rally eteni Tyhjän Neljänneksen dyyneillä – mielenkiintoisin seurauksin

KESKIVIIKKO 10.1.2024 13:39

Dakarissa tiistaina tämän vuoden ensimmäinen kahden etapin voittaja

TIISTAI 9.1.2024 09:20

Dakar: Hallitseva mestari näytti kyntensä navigoinnissa sunnuntain eksymisestä sisuuntuneena – odottamatonta apua kanssakilpailijalta

MAANANTAI 8.1.2024 13:57

Dakar Rallyssä vakava onnettomuus: moottoripyöräkisaaja vailla pulssia – saatiin elvytettyä erämaassa

MAANANTAI 8.1.2024 13:13

Dakar Rally: Branch piti kokonaiskisan kärkipaikkansa, Nacho Cornejo navigointitaidoilla seitsemänteen etappivoittoonsa

SUNNUNTAI 7.1.2024 10:22

Dakarin draamaa: prologin yllätysvoittaja joutui keskeyttämään

LAUANTAI 6.1.2024 10:41

Dakar Rally: Hondan uusi tehdaskuljettaja vei prologin nimiinsä

PERJANTAI 5.1.2024 12:34

Päivän video: Näin Dakar Rallyn tiekirjaa käytetään – osaisitko itse?


Tuoreimmat uutiset Näytä lisää +