Järjestäjän teema on tänä vuonna ”Pieni on kaunista”. Yli neljänkymmenen teemanäyttelyn ajoneuvon joukossa on kymmenkunta kaksipyöräistä. Joukossa on kokonaisia miespolvia kasvattaneita minimopoja, mutta myös 60-luvulta alkaen nuorison suureen suosioon nousseita kevytmoottoripyöriä.

Pienikokoisia kaksipyöräisiä tuotiin markkinoille, kun haluttiin helpottaa liikkumista erilaisissa ahtaissa tiloissa, kuten tehtailla tai varikoilla. Helposti auton tavaratilaan mahtuvaa menopeliä oli myös helppo kuljettaa mukana ja kaivaa esiin tarvittaessa, esimerkiksi siirtymävälineeksi leirintäalueilla. Suomessa ’tossumopoinakin’ tunnetut kulkupelit kuitenkin löysivät alkuperäisestä käyttötarkoituksestaan poikkeavan markkinaraon, kun ne yleistyivät etenkin nuorten vapaa-ajan välineinä. Teemaosastolla tätä kulttuuria edustavat esimerkiksi Honda Monkey ja kotimainen toteutus, Helkama Tossu.

Muutakin pientä ja kaunista teemaosastolta kuitenkin löytyy, myös kaksipyöräisten tiimoilta. Järjestäjän ajatus on teeman kautta aina ravistella niitä ilmeisimpiä mielleyhtymiä. Pienuus ja kauneus saattavat esiintyä ajoneuvojen saralla yllättävilläkin tavoilla.

Hyvä kattaus kaksipyöräisten kerho-osastoja

Teemanäyttely on kuitenkin vain pieni osa kokonaisuutta. Kaksipyöräisiä aarteita on esillä paljon myös kerho-osastoilla, joissa niiden osuus on vankka. Kaksitahtikäryn sävyttämiä mopomuistoja herättelevät Salpausselän mopoharrastajien ja Kalen tallin osastot.

Isompien koneiden ystävät voivat antaa kyynelen vierähtää poskipäälleen Japsistarojen ja Veteraanimoottoripyöräklubin kaluston äärellä. Merkkikerhoista on paikalla kaksi kunnianarvoisten merkkien perinnettä vaalivaa yhdistystä; Ariel- ja BMW-kerhot.

Kaksipyöräisiä vuoden 2023 näyttelyssä. Kuva: RLO Events Oy / Riku Kaminen.

Kaksipyöräisiä vuoden 2023 näyttelyssä. Kuva: RLO Events Oy / Riku Kaminen.

Moottoripyörätarjonta ei kuitenkaan lopu siihen: näyttelyyn osallistuvat omilla pyörillään myös alan harrastamisen ympärille syntyneet Classic Motocross- ja Classic Enduro-kerhot sekä kolmen pyörän varassa etenevä Triker’s Club of Finland. Russian Iron Finland -yhdistyksen osastolla voi lisäksi tutustua neuvostotieteen saavutuksiin kaksipyörärintamalla.

Teemanäyttelyn kalustoa ja neuvostopyöriä lukuun ottamatta moottoripyörät on keskitetty omalle alueelleen Lahden Messukeskuksen A-halliin. Tervetuloa Lahteen vapun jälkeisenä viikonloppuna muistelemaan hienoja aikoja!

Classic Motorshow

Classic Motorshow on suuri suomalainen klassikkoajoneuvonäyttely, joka kokoaa laajalti yhteen alan kalustoa ja toimijoita. Mukana on menneiden vuosikymmenten klassikoita sekä arjen nostalgiaa, alan asiantuntijoita, merkkikerhoja, kauppiaita, kunnostajia ja oheisohjelmaa.

Esillä on yli 400 ajoneuvoa: autoja, moottoripyöriä, mopoja, raskasta kalustoa, työkoneita, moottorikelkkoja, traktoreita… kaikenlaista moottorilla kulkevaa. Ikähaarukka on moottorivoimalla liikkumisen alkuajoista 90-luvulle.

Näyttelyssä on vuosittain vaihtuva teema, johon paneudutaan teemahallissa. Esillä on aiheeseen liittyviä ajoneuvoja, jotka näyttelyjärjestäjä kutsuu paikalle alan harrastajien kätköistä. Vuoden 2024 teemana on Pieni on kaunista.

Näyttely on järjestetty kaikkiaan neljätoista kertaa, vuodesta 2008 saakka. Vuoden 2024 näyttely on järjestyksessään viidestoista.

Lisätietoja osoitteesta classicmotorshow.fi.

Paikka: Lahden Urheilu- ja messukeskus, Salpausselänkatu 7, 15110 Lahti.

Aukioloajat: Lauantai 4.5.2024 klo 9–17. Sunnuntai 5.5.2024 klo 10–17

Liput: Päivälippu 25 €. Eläkeläiset 20 €. 7–15-vuotiaat 10 €

Alle 7-vuotiaat veloituksetta maksavan aikuisen seurassa. Lippuja on saatavissa myös ennakkoon Tiketistä.