Perjantaina 19.4. Suomen poliisi osallistuu Euroopan liikennepoliisiverkosto Roadpolin nopeusvalvontamaratoniin, jolloin nopeuksia valvotaan tehostetusti vuorokauden ajan kaikissa sen jäsenmaissa eli lähes 30 maassa.

Nuoret kuskit ovat yliedustettuina liikenneonnettomuuksissa

Poliisi valvoo ajotapoja ja nopeuksia painopisteen ollessa nuorissa, koska varsinkin nuoret 15−24-vuotiaat ovat yliedustettuina liikenneonnettomuuksissa. Nuorten kuolemaan johtaneissa liikenneonnettomuuksissa yleisimpinä ajankohtina painottuvat voimakkaasti perjantain ja lauantain välinen yö ja lähes yhtä voimakkaasti lauantain ja sunnuntain välinen yö.

Nuorten kuljettajien väestöön suhteutettu kuolemanriski on kolminkertainen koko väestöön verrattuna. Viime vuonna liikenteessä menehtyi 34 alle 25-vuotiasta nuorta. Tämä on lähes 20 % kaikista liikenteessä menehtyneistä.

– Noin kolmasosaan kuolemaan johtavista tieliikenneonnettomuuksista liittyy liian suuri tai väärä tilannenopeus, toteaa poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta.

Suuremmissa nopeuksissa tapahtuvat onnettomuudet aiheuttavat paljon enemmän vahinkoa kuin alhaisemmassa nopeudessa tapahtuvat onnettomuudet.

– Törkeät liikenneturvallisuuden vaarantamiset ovat tyypillisesti juuri kovia ylinopeuksia, yli 50 km/h ylityksiä sallittuun nopeuteen. Vuosittain poliisi kirjaa noin kaksi tuhatta nuorta 17−24-vuotiasta kuljettajaa epäillyksi törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, poliisitarkastaja Kallio jatkaa.

Nuorten osuus kaikista törkeisiin liikenneturvallisuuden vaarantamisiin epäillyistä on lähes puolet, 45 %. Miesten osuus, yhtä lailla niin nuorista kuin kaikista törkeisiin liikenneturvallisuuden vaarantamisiin epäillyistä, on jopa noin 90 prosenttia.

Vuoden parhaat ajokelit lähestyvät – älä törttöile itseäsi ajokieltoon!

Poliisi toivottaa tehostetun liikennevalvonnan myötä kaikille tienkäyttäjille turvallista kevättä.