Netistä lyötyi tosi niukka arsenaali moottoripyörän kuljettajan määritelmiä. Wikipedian mukaan yksi vaihtoehto on sana 'motoristi', joka tulee englanninkielen 'motorist'-sanasta, mutta sillä tarkoitetaan kuitenkin ensi sijassa autoilijoita.

Suomisanakirja, slangisanakirja ja synonyymisanakirja ovat ainakin nettiversioina vähintäänkin uusavuttomia. Niitten sanavarasto on seuraava:

Moottoripyöräilijä on slangissa pärtsäri. Millä vuosikymmenellä mahtavat elää? Käyttääkö joku oikeasti tätä sanaa?Muut slangisanakirjan suosimat sanat ovat 'prätkä', 'pärrä' ja 'pärä'. Löytyipä sieltä vielä sana 'surinasussukin', joka on varmaan kuopattu jo 1950-luvulla.

Moottoripyörä on puolestaan kaksipyöräinen moottoriajoneuvo, varsinkin sellainen, jonka sylinteritilavuus on yli 125 cm3, esim. 500-kuutioinen moottoripyörä.

Tämäkö munamankeli? Niin väittää synonyymisanakirja. Hmm.

Synonyymisanakirja uskoo, että sanan moottoripyörä synonyymi on moottoripyörä tai ajoneuvo tai munamankeli. Slangisanakirja tarjoaa myös sanoja modari ja motskari.

Biker olikin teddy?

Englanninkielisessä maailmassa elämä on toisenlaista. Motorcycleridernewsin artikkeli löytyi kuin vastauksena etsintääni. 

Sen mukaan briteissä sana 'biker' tarkoitti alunperin 1960-luvulla teddy-poikia: raa'an työn tekijöitä, joilla oli rasvatukat ja jotka kuuntelivat rokkia, pukeutuivat nahkarotsiin, farkkuihin ja buutseihin. Kuulostaako tutulta?

Artikkelin mukaan tämän päivän määritelmä bikerille on, että tämä on joko mies tai nainen, joka pyörii ympäriinsä osana kaikkien moottoripyörällä ajavien veljeskuntaa ja noudattaa perinteisiä moottoripyörällä tielläliikkujien sääntöjä.

Vaatiiko nahkalaukku myös nahkarotsin?

Erilaisia bikereita, kruisereita ja urheilupyöräilijöitä

Amerikkalainen traditionaalinen bikerin määritelmä taas kuuluu seuraavasti: mies, joka ajaa amerikkalaisvalmisteista moottoripyörää ja noudattaa bikerin elämäntapaa. Naiset eivät sisältyneet alunperin tähän määritelmään. Ja moottori saattaa olla myös sopivasti kustomoitu.

Sitten alkaakin tulla käännösongelmia: motorcyclist-sana on käännettävä moottoripyöräilijäksi, jossa ei ole mitään vikaa. Kastiin lasketaan myös off-road-kuljettajat. Kyydissä istujat ovat tämän artikkelin mukaan 'ridereita', mikä suomennettuna tarkoittaisi lähinnä ratsastajia. Hmm.

Seuraavana tuleekin sitten motorcycle cruisers, kruisailijat, jotka matkaavat mukavuuspainotteisillä moottoripyörillä valmistusmerkistä ja -maasta riippumatta.

Sportsbiker eli sporttimotoristi olisi tämän mukaan henkilö, joka ajaa etukenoa ajoasentoa vaativalla moottoripyörällä. Muuten ohjaustanko jäisi ulottumattomiin.

Innokas, juppi vai viikonloppumotoristi?

Enthusiasteiksi, innokkaiksi artikkeli väittää kaikkia moottoripyöräilystä kiinnostuneita, jopa niitä, jotka eivät aja ja juppimotoristejakin, jotka omistavat moottoripyörän, mutta pitävät sitä parkissa.

Innostuksen kohde.

Biker wannabe, eli wannabee bikeri tai joka haluaisi oikeasti olla motoristi, jolla on moottoripyöräilijän sielu ja palava into, muttei rahaa.

Yuppy bikerit eli juppimotoristit ovat taas sitten oma lukunsa. Heillä on kalliit moottoripyörät, joihin on tuhlattu todella paljon rahaa, mutta jotka enimmäkseen ovat parkissa. Saattavat joskus jopa ajaakin, mutta pyörä voi myös seisoa tallissa vuosia. 

Weekend bikers (weekend biker warriors) ovat viikonloppumotoristeja, joilla vaan on niin kiireinen aikataulu, etteivät ehdi muulloin ajella. Monilla on hyvä ammatti, koska ajavat kalliilla pyörillä.

Artikkelissa esitetään vielä kolme määritelmää, lisää voitte keksiä, jos tarve sitä vaatii: American Bikerit vertaa bikerin määritelmään. Seuraavana sitten tosi merkkiuskolliset, tässä esimerkkeinä Harley- ja BMW-motoristit. 

Mihin tässä seurassa sitten mahtuvat sellaiset, jotka tykkäävät tuulen tunnusta kasvoilla ja kehossa, ajamisesta sateella, tuulella, kylmässä, kuumassa, missä tahansa, kunhan vaan saa kilometrejä alleen. Tai siis: kunhan vaan saa ajaa ja ajaa pyörän merkistä, mallista ja varustuksesta riippumatta. Miksi sellaista henkilö nykyään pitäisi kutsua?

Kommentoikaa ihmeessa ja antakaa palautetta! 

Pääasia on ajaminen, eikös niin?