Sekä nuorista naisista että nuorista miehistä yli puolet vastasi Michelinin kesäkuussa 2016 teettämässä kyselytutkimuksessa lähettäneensä tekstiviestin ajaessaan. Ikäluokassa 30–49 -vuotiaat sukupuolten välinen ero alkaa näkyä. Miehistä melkein puolet (47 prosenttia) on lähettänyt tekstiviestin ajon aikana kun taas naisista vain kolmannes myöntää tehneensä sen.

Tutkimuksessa kysyttiin tällä kertaa myös sosiaalisen median käytöstä puhelimella sekä sähköpostien lukemisesta ja valokuvien ottamisesta. Ehkä hieman yllättäen 30–49 -vuotiaat miehet ovat ajon aikana kaikkein innokkaimpia valokuvien ottajia (33 prosenttia) ja sähköpostien lukijoita (25 prosenttia). Kaikista kyselyyn vastanneista autoilijoista 29 prosenttia on lähettänyt tekstiviestin, 9 prosenttia käyttänyt sosiaalista mediaa, 12 prosenttia lukenut sähköposteja ja 16 prosenttia ottanut valokuvan.

Monikäyttäjät käyttävät myös ajon aikana

Tulokset viittaavat valitettavasti vahvasti siihen, että puhelintaan useisiin toimintoihin käyttävät tekevät sitä usein myös ajaessaan. Tutkimuksessa mukana olevassa nuorimmassa ikäluokassa naisista 28 prosenttia on sosiaalisessa mediassa ja 31 prosenttia ottaa valokuvia; lähes neljännes heistä myös lukee sähköpostejaan. Nuoret miehet keskittyvät enemmän tekstiviestien lähettelyyn ja valokuvien ottamiseen.

Puhelimen käyttöä ajon aikana ja sen vaikutusta liikenneturvallisuuteen on säännöllisesti selvitetty useiden eri tahojen toimesta. Esimerkiksi Liikenneturvan selvityksessä vuodelta 2014 todettiin, että kuljettajan tarkkaavaisuuden jakaantuessa yhtäaikaisesti puhelimeen ja ajamiseen onnettomuusriski jopa kuusinkertaistuu. Vaikka puhelimen käyttö ajon aikana ilman handsfree-järjestelmää on tieliikennelaissa kiellettyä, ei liikennevalvonnalla ole juuri resursseja puuttua siihen.

Michelin on sitoutunut edistämään liikenneturvallisuutta ja on mukana YK:n kymmenvuotisessa liikenneturvallisuuskampanjassa Decade of Action for Road Safety 2011-2020 sekä Kansainvälisen Autoliiton FIA:n Action for Road Safety -hankkeessa. Viime mainitun autoilijoille osoitetut ”Kymmenen kultaista sääntöä” turvallisemman autoilun puolesta sisältävät myös sitoumuksen olla käyttämättä puhelinta ajon aikana.

FIA Action for Road Safety: 10 kultaista sääntöä autoilijalle, joka haluaa ajaa turvallisesti. 

Lupaan:

- Kiinnittää turvavyön: Kanssamatkustajat ovat vastuullani

- Noudattaa liikennesääntöjä: Säännöt on tehty oman turvallisuutemme vuoksi

- Noudattaa nopeusrajoituksia: Autoni on tehty metallista, jalankulkijat ja lapset eivät

- Tarkistaa renkaat: Tarkistan renkaiden kulumisen ja ilmanpaineen

- Ajaa selvin päin: Alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisena olen vaaraksi liikenteelle

- Suojella lapsia: Pidän lapset turvallisesti turvaistuimillaan

- Keskittyä ajamiseen: Soittaminen ja tekstiviestin lähettäminen ajaessa on vaarallista

- Pysähtyä kun minua väsyttää: On parempi myöhästyä kuin olla saapumatta laisinkaan

- Pitää kypärää päässäni: Moottoripyörä tai polkupyörä ei suojaa päätäni

- Olla kohtelias ja huomaavainen: Kunnioitan muita tiellä liikkujia