Uudella moottoripyörille ja veneille suunnatulla verolla tavoitellaan hallitukselle 50 miljoonan euron vuotuisia tuloja. Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini (ps.) on iloinnut avoimesti suurena saavutuksenaan huvikuunarien ja juppiskootterien panemista verolle.

Kokoomuksen kansanedustajan Timo Heinosen mukaan moottoripyörien vero lopettaisi uusien pyörien myynnin ja laskisi näin muitakin verotuottoja. Hän on kannustanut kokeilemaan moottoripyörien autoveron keventämistä ja hakemaan sitä kautta lisää myyntiä ja verotuloja.

– Tämä suunniteltu vero on kouluesimerkki huonossa siitä miten veronkiristys tai uusi vero ei yksinkertaisesti lisää verotuloja. Moottoripyörille suunnitellun veron on arvioitu vähentävän alalta työtä yli 300 hengeltä ja myös vähentävän entisestään uusien pyörien myyntiä ja pyörien käyttöäkin ja tätä kautta pienenee niin alv-verotuotot kuin polttoaineverotuototkin, Heinonen tiedotti viikko sitten.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo totesi Demokraatti-lehden haastattelussa, että kaavaillun veron olevan hallitusohjelman mukainen. Vero on valmistelussa tällä hetkellä.

– Valmistelemme sitä ja katsomme erilaisia malleja. Koetetaan löytää mahdollisimman oikeudenmukainen ja järkevä malli, miten sen otsikon alta kerättävä vero saadaan kerättyä. Käydään keskustelua koko ajan ja kuunnellaan palautetta.

Hallitusohjelmassa lukee seuraavasti: ”Asetetaan vuotuinen vero rekisteröidyille veneille ja moottoriajoneuvoille”, ja verotuotoksi on kirjattu 50 miljoonaa euroa.

Orpo ei seuraa Heinosen viestintää

Demokraatti esitti Orpolle kysymyksen Heinosen mallista eli siitä, että lähdettäisiin tukemaan pyörien myyntiä moottoripyörien autoveroa alentamalla, jota kautta tulisi verotuloja. Orpo kuittasi kuitenkin kysymyksen sanomen toteuttavansa hallitusohjelmaa. Pyörien oston tukeminen verotusta keventämällä ja sitä kautta verotulojen lisääminen ei ole hänen mukaansa hallitusohjelman kirjauksen mukainen.

– Siellä on määritelty vene- ja moottoripyörävero ja me teemme valtiovarainministeriössä erilaisia malleja ja kuunnellaan nyt ja katsotaan.

Lasketaanko edustaja Heinosenkin ehdotusta, Demokraatti kysyi.

– Minä en tunne edustaja Heinosen ehdotusta, Orpo vastasi.

Hallitus tekee esityksen verosta alkuvuodesta. Orpo ei usko mistään uudesta verosta pidettävän, eikä varsinkaan tästä, koska se on konkreettinen ja kouriintuntuva.

Motouutisten toimitus haluaisi nähdä järkevän perustelun sille, että miksi esimerkiksi 1500 euron "Juppi"pyörästä kannetaan vaikkapa 300 euron arvoinen vuotuinen omaisuusvero. Onko vero jossain suhteessa omistuksen arvoon?

Varsinkin kun Suomessa pyörän hinnasta verot aikanaan ovat olleet reilusti yli puolet, ja polttoaine on Suomessa erittäin raskaasti verotettua muutenkin.