Harley-Davidson (HOG) on valmistautumassa tekemään kauppaa Ducatista. Kauppasumman arvioidaan olevan noin 1,5 miljardia euroa. Toteutuessaan se merkitsisi kahden maailman tunnetuimman moottoripyöräbrändin yhdistymistä saman katon alle.

Se, että Harley-Davidson ostaisi Ducatin merkitsisi kahden aivan erityyppisen brändin yhdistymistä saman katon alle: siinä, missä amerikkalainen H-D valmistaa isoja touring-pyöriä, italialainen Ducati on taas maailman tunnetuin nopeiden kisa- ja katupyörien valmistaja. Asiassa on toki vielä monta mutkaa matkassa.

Ensimmäinen niistä on se, että VW:n työntekijöiden vahvoilla ammattiliitoilla on paljon sananvaltaa asiassa. Niiden hallussa on autovalmistajan hallintoneuvoston 20 paikasta puolet, ja ne ovat johdonmukaisesti vastustaneet myyntiä, Seeking Alpha kertoo.

Ducati on yrityksen eräänlainen kruununjalokivi, ja maileja teknisesti edellä Harley-Davidsonia, Volkswagenin hallinnon edustaja kommentoi.

Toisekseen Ducatista ovat olleet kiinnostuneita myös monet muut moottoripyörävalmistajat, mutta ilmeisesti pisimmällä asian valmistelussa ovat intialainen moottoripyörävalmistaja Bajaj Auto sekä monet sijoitusyhtiöt kuten KKR, Bain Capital ja Permira, jotka uutistoimiston saamien tietojen mukaan ovat rakentamassa tarjousta Ducatista.

Milwaukeessa toimiva Harley-Davidson on palkannut Goldman Sachsin valmistelemaan kauppaa. Alustava tarjous tehtäneen heinäkuussa.

Volkswagen, jonka tytäryhtiö Audin omistuksiin Ducati varsinaisesti kuuluu, valmistelee investointiyritys Evercoren kanssa myyntiä paikatakseen sillä kassavajettaan.

Sekä intialainen Hero MotoCorp että TVS Motor Company ilmaisivat aiemmin kiinnostuksensa Ducatin omistamiseen, mutta ilmeisesti kaupan hinta oli niille liian korkea, joten kerrotaan, että ne ovat vetäytyneet aikeesta.

Lähellä olevien lähteiden mukaan myös BMW, Honda ja Suzuki ovat tehneet päätöksen olla ostamatta Ducatia.