JuhisRacing tekee sosiaaliseen mediaan monipuolisesti mopo- ja motovideoita. Ensimmäistä kertaa MP24-messuja markkinoitiin hänen kanavansa kautta ja tuoreimmalla videollaan hän kasaa Stunttiminicrossia. Vuosien varrella videoita on kertynyt kaikkiaan jo yli 1000.

JuhisRacing esiintyy videoillaan aina mp-kypärä päässään, joten vaikka seuraajia on paljon, saa hän "siviilissä" kulkea ihan tavallisena nuorena miehenä. Ratkaisu on alkujaan ollut fiksu, kun näki valtavat fanijoukot messuilla hänen ympärillään.

Milloin aloit tekemään näitä videoita?

– Perustin kanavan YouTubeen 2015, eli lokakuussa tulee jo yhdeksän vuotta täyteen. Täysipäiväisenä yrittäjänä olen tehnyt videoita neljä vuotta, koronakeväästä 2020 alkaen.

Mistä aikanaan sait idean lähteä tekemään videoita ja perustaa oman kanavan?

– En ihan muista. Se oli todella varhaista nuoruutta, kun keksin idean, että haluan tehdä videoita. En tiennyt mitä videoita. Kun 14-vuotiaana alkoi mopot kiinnostamaan ja pääsin rippikoulurahoilla ostamaan mopon ja kun vielä joululahjaksi sain Gopro-kameran, niin siitä se sitten lähti. Uusi harrastus ja kiinnostus kuvaamiseen yhdistyivät. Alusta alkaen oli tärkeää päästä julkaisemaan tekemääni sisältöä. Pelkkä kuvaaminen ei riittänyt, vaan halusin julkaista sen myös muiden nähtäville.

Kun aloitit, niin kuinka kauan meni, että alkoi olla huomattavia määriä seuraajia?

– Keväällä ja kesällä 2016, kun alkoi tekemään videoita vähän aktiivisemmin, niin siitä noin vuoden päästä, keväällä 2017 oli tuhat seuraajaa. Sehän oli aivan valtava juttu. En voinut ikinä ajatellakaan, että tulisi niin paljon. Vuonna 2018 oli 10 000 seuraajaa ja siitä se lähti aika nopealle laukalle. Nopeimmillaan tuli 20 000 uutta seuraajaa vuodessa.

Suosio oli valtava MP24-messuilla.

Suosio oli valtava MP24-messuilla.

Minkä tyyppiset videot ovat kaikkein suosituimpia?

– Yleensä suosituimpia videoita ovat semmoiset, missä mopolle tai kuskille sattuu jotakin. Kaatumiset kiinnostaa aina, tai jos tulee konerikkoja/ongelmia tekniikan kanssa. Myös road trip -reissut, kun ajetaan mopolla tai moottoripyörällä vähän kauemmaksi, Lappiin tai ulkomaille, niin ne kiinnostaa ihmisiä todella paljon. Olen siinä mielessä vähän jännä, että voisin tituleerata itsenäni moto- tai mopotubettajaksi. 

Kuinka paljon etukäteen suunnittelet, mitä kuvaat?

– Se on aika vapaamuotoista, videot syntyvät lennosta, viikko kerrallaan. Keskiviikko ja lauantai ovat videoiden julkaisupäivät. Yleensä edellisellä viikolla päätän suunnilleen, mitä kuvataan. Jos esimerkiksi on huono ajokeli, niin ei kuvatakaan ajovideota, vaan odotellaan vähän parempaa keliä ja niin edespäin. Olen huomannut, että isoimmat hitit on tullut silloin, kun itse on sitä vähiten odottanut. Kun on tullut käsi täristen tai pimeässä, huonolla kameralla kuvattua, niin niistä on tullutkin hittejä.

Olet jo kauan tehnyt kaksi videota viikossa, mikä on aika paljon. Tuleeko pelko tai ahdistus ideoiden loppumisesta?

– Ei mielestäni. Niitä on sen verran tullut tehtyä. Se on jännä, en tiedä miksi sitä efektiä sanoisi, mutta välillä saatan selata kanavaani pari kuukautta taaksepäin ja yllättyä, että ei hitsi, missä välissä tällainen video on tullut tehtyä. Prosessista on tullut niin rutiinia, ettei sitä välillä edes huomaa. Jos tulee tilanne, ettei kelin puolesta pystykkään kuvaamaan motovlogia tai muuta, niin sitä keksii jotain muuta vaihtoehtoa tai tapaa kiertää se asia. Joko käyttää aiemmin kuvattua materiaalia tai jotain muuta. Itseasiassa perjantaiaamuna, tänne MP-messuille lähtiessä, kanavalle tuli tuhannes video täyteen.

Onko sinulla porukkaa tekemässä noita videoita, vai teetkö kaiken itse?

– Teen itse aikalailla kaiken. Intro, mikä pyörii videon alussa, on ammattilaisen koostama ja tekemä ja hän sitä päivittelee. Muuten teen itse, ihan sen takia, että video on mahdollisimman nopeasti kuvaushetkestä katsottavissa. Esimerkiksi jos on mopomiitti tai tämmöinen MP-messutapahtuma, niin se pitää olla samana tai viimeistään seuraavana päivänä julkaistavana. Jos sitä joutuisi lähettelemään jollekin editorille, niin siinä venähtäisi aikaa ja video menettäisi uutuudenarvonsa.

Millä pystyt olemaan koko ajan ajan hengessä kiinni? Ajatteletko sitä ollenkaan, vai tuleeko se automaattisesti?

– Mopon trendeissä? Se tulee aika luonnostaan, miten tässä skenessä pysyy mukana. Kun on koko ajan avoin uusille mahdollisuuksille ja lähtee monipuolisesti kokeilemaan ja tekemään. En tee pelkästään mopo-juttuja, mukana on myös moottoripyöriä, mönkijöitä, moottorikelkkoja. Tehdään sen tyylistä, kuin on mahdollista, vuodenajasta riippuen. Tottakai mopot ja trendit, miten niitä tuunataan, muuttuvat. Täällä MP-messuillakin olen huomannut että on tämä aika erilaista, kuin mitä se oli esimerkiksi viisi vuotta sitten.

Onko helppo saada yhteistyökumppaneita?

– Some kasvaa kaiken aikaa. Seuraan aika aktiivisesti, miten niin sanotut normaalit bloggaajat ovat kaupallistaneet sitä. Itsekin olen samalla tavalla yrittäjä, mutta loppujen lopuksi tämä moto-puoli on Suomessa pieni. Kuten aikaisemmin totesin, teen videoita vähän joka osa-alueelta. Minulla on yhteistyötä muun muassa moottoripyörä- ja kelkkapuolella, vähän varaosahommia. Täytyy kasata homma todella monipuolisesti, että sen saa toimimaan. Suomessa olen oikeastaan ainoa vaikuttaja tällä alalla. Sekin lisää vähän haastetta, kun on vain yksi tarjoamassa yrityksille jeesiä. Tavallaan toivoisi kilpailua, että saisi kentälle kontrastia, miten näitä asioita voisi tehdä.

Miten tulit MP24-messujen Jonnelan-projektiin mukaan?

– Törmäsin Niko Kantolaan viime vuoden marraskuussa ja lähdettiin miettimään, miten tänne saataisiin nuorisoa paikalle ja miten sitä voisi heille markkinoida. Perinteinen netissä pyörivä mainos ei välttämättä toimi junioriyleisölle, mutta lähdettiin testaamaan, miten tämmöinen toimii somen kautta tehtynä. Tämä oli minullekin uutta, tämän tyyppisessä projektissa en ole aikaisemmin ollut mukana ja Jonnela on MP-messuillakin ihan uusi juttu. Lähdettiin porukalla tekemään ja ainakin toistaiseksi näyttää, että talo on täynnä.

Kärsivällisyys palkittiin ja jokainen halukas sai nimmarin ja pääsi yhteiskuvaan JuhisRasing:in kanssa.

Kärsivällisyys palkittiin ja jokainen halukas sai nimmarin ja pääsi yhteiskuvaan JuhisRasing:in kanssa.

Joku kävi äsken pyytämässä, että arvostelisit hänen pyöränsä. Tuleeko tällaista paljon?

– Tulee joo. Eilenkin joku kävi ystävällisesti pyytämässä, että tulisinko hänen Mankinsa viereen ja otetaan kuva. Seuraavaksi pitikin ottaa kuvat kymmenestä pyörästä. Tämä on aika hauskaa, vähän "aivot narikkaan meininkiä", kun tulee messuille. Ei tule tylsää hetkeä, eikä tarvitse vain seisoskella paikallaan.

Tuleeko seuraajilta paljonkin toiveita, vinkkejä tai ideoita?

– Kyllä sieltä tulee toiveita ja pyyntöjä. Itseasiassa täällä messuillakin on useampi tullut kysymään, että voisitko tehdä tästä videon, ettei ole pariin vuoteen tullut jotain crossi-videota vanhasta Kawasakista tai muuta. Toiveita tulee niin paljon, että on vaikea lähteä kaikkia toteuttamaan. Käytännössä, tekee mitä vaan, niin aina jonkun toive tulee toteutettua.

Miten näet, missä olet viiden vuoden päästä?

– Sitä on erittäin vaikea nähdä. Olen vielä niin nuori ja tavallaan kuitenkin aika uusi tässä skenessä, jos mietitään messuja ja muuta. Toivottavasti näissä merkeissä mukana, ainakin jossakin muodossa, mutta en osaa sanoa yhtään. Tykkään olla tuossa YouTube-some-hommassa. Se muuttuu niin nopeasti, että ajattelen sen vuoden sykleissä. Se on sillä tavalla helppo. Päivä toisen jälkeen, pyrkii viemään hommaa vähän eteenpäin. Sen isompia tulevaisuuden suunnitelmia ei ole. Mennään vuosi kerrallaan.

Mitä neuvoisit aloittelijalle, mitä homman voi saada toimimaan?

– Nykypäivänä on helppoa, kun monilla on laadukas kännykkä taskussa, jolla voit alkaa tekemään mopovideoita. Sanon aina, että kova tekeminen palkitaan. Mutta jos oikeasti haluaa tehdä pitkäjänteisesti, niin tekee alkuun sen sata videota ja miettii sitten, onko se oma juttu. Siitä se lähtee. Mutta ei se helpolla tule. Tuntuu, että nykypäivänä moni tekee 2-5 videota ja lopettaa siihen. Minäkin tein monta sataa videota, ennen kun ajattelin että ei vitsi, tästä voisi tulla jotain. Täytyy oikeasti tykätä siitä hommasta. Ei se ilmaiseksi, eikä vahingossa tule.

JuhisRacing YouTube kanavalle pääset tästä.