Kaikkien motoristien yhteinen nettilehti

Dakar, 10. etappi: Brabec paranteli johtoasemaansa – kaksi kovaa päivää jäljellä – nyt punnitaan henkistä kanttia

Uutiset : Honda, KTM, Hero, Husqvarna, GasGas

Keskiviikko ja Dakarin kymmenes etappi. Ricky Brabec tempaisi ja voitti osion. Samalla hän kasvatti etumatkaansa Ross Branchiin jo yli 10 minuuttiin. Branchin tuntumassa kärkkyy kakkospaikkaa alle minuutin päässä Adrien Van Beveren. Riittävätkö Branchin taito ja tahto haastamaan Brabecin?

Heron Ross ajaa kokonaiskisan kakkosena. Kuva: Antonin Vincent.

Heron Ross Branch ajaa kokonaiskisan kakkosena. Kuva: Antonin Vincent.

Dakarin kymmenes etappi 12. kisapäivänä vei rengasmaisesti Al Ulasta Al Ulaan. Reitin kokonaispituus oli 612 kilometriä, josta erikoiskokeita 371 kilometrin verran.

Päivän lähtö- ja maalipaikkana oli se leirikylä, johon kaikki kisaajat huoltojoukkoineen kokoontuivat kaksi viikkoa sitten. Tiedettiin, että tämä erikoiskoe olisi villinpuoleinen. Erikoiskoe oli sijoitettu hiekkaiseen maaperään ja tarvetta oli nopeudelle sekä urilla että niiden ulkopuolella. Reitti oli pätkittäin myös kivistä ja tarjosi paljon tulkittavaa tiekirjassa.

Navigointi oli konstikasta erityisesti moottoripyöräluokassa. Siitä huolimatta Hondan tehdastallin Ricky Brabec astui askelen lähemmäs kokonaiskisan voittoa viemällä jakson nimiinsä.

Joukko huippukuljettajia: Husqvarnan Luciano Benavides, KTM:n Toby Price, Hondan Pablo Quintanilla ja Heron Ross Branch. Kuva Charly Lopez.

Joukko huippukuljettajia: Husqvarnan Luciano Benavides, KTM:n Toby Price, Hondan Pablo Quintanilla ja Heron Ross Branch. Kuva Charly Lopez.

Eilen he olivat kilpailijoita, tänään aseveljiä. Sellainen on ollut noste tallitoverusten Ricky Brabecin ja Adrien Van Beverenin välillä edellisen hyväksi ja mahdollisesti nostamalla samalla jälkimmäistä ylös lopullisissa sijoituksissa.

Adrien Van Beveren joutui avaamaan reittiä, joten ennakkoon ei vaikuttanut siltä, että ranskalainen parantaisi asemiaan kisassa. Tankkausasemalla hän kuitenkin liittoutui tallitoverinsa kanssa. Strateginen allianssi kantoikin hedelmää. Brabec otti ensimmäisen etappivoittonsa tämän vuoden kisassa ja kasvatti kokonaiskisan johtoaan Heron kakkosena olevaan Ross Branchiin jo yli 10 minuuttiin. Van Beveren puolestaan läähättää tämän kannassa alle minuutin päässä.

10. etapin top 12.

10. etapin top 12.

Hondan tehdastiimi saattaa yltää jopa punasuoraan sijoille 1-2. Honda teki taas hattutempun kolmatta päivää peräkkäin, sillä sijoitusjärjestys etapilla oli: Brabec, Jose Ignacio Cornejo ja Van Beveren. Cornejon navigointitaidot pääsivät jälleen kerran oikeuksiinsa, ja hän hävisi Brabecille vain kaksi sekuntia. Neljäntenä kisassa ajava Nacho on kahden minuutin päässä Van Beverenistä ja kolmen minuutin päässä Branchista, joten jännittäväksi menee, kun on enää kaksi kisapäivää jäljellä.

Argentiinalainen Diego Llanos, Xraids Experience, matkassa KTM:llä jossain Al Ulan lähistöllä. Kuva Florent Gooden.

Argentiinalainen Diego Llanos, Xraids Experience, matkassa KTM:llä jossain Al Ulan lähistöllä. Kuva Florent Gooden.

Päivän yllättäjä

Päivän yllättäjä oli Shercon tehdaskuljettaja Harith Noah, joka osallistuu Rally 2 -luokkaan. Hän ajoi kovien W2RC-kuskien joukkoon 10. etapilla viidenneksi. Se oli uran paras Dakar-saavutus intialaiselle, joka on kisaamassa jo viidettä Dakariaan. Mies on aiemmin vain kerran onnistunut pääsemään Dakarin loppuun asti vuonna 2021. Hän on tällä hetkellä toisena luokassaan 4min31sek jäljessä Romain Dumontieria. Noah oli 2021 kaikkien aikojen toinen intialainen CS Santoshin (2015) jälkeen, joka onnistui ajamaan läpi koko kisan. Noah päätyi silloin 20:ksi.

Se, että intialainen on ranskalaisen moottoripyörämerkin kuljettajana kisassa johtuu siitä, että merkki toimii intialaisen moottoripyörävalmistaja TVS:n kanssa yhteistyössä erämaaralleissa.

Intia on siis jättämässä omaa puumerkkiään Heron ja Harith Noahin nimissä Dakariin. Aiemmin sen edustajat eivät ole yltäneet näin korkealle.

W2RC: Sara Price ja Ricky Brabec – kalifornialaista unelmaa

Kalifornialaiset Ricky Brabec ja Sara Price (SSV:t) voittivat omien luokkiensa etapit keskiviikkona. Sara Pricesta tuli 2010 motocrossin ensimmäinen naistehdaskuljettaja Kawasakin tiimissä. 2013 hän osallistui Miss Kalifornia kauneuskilpailuun ja voitti Baja 1000:n 2019. Hänellä on myös muita yhtymäkohtia vuoden 2020 Dakar-voittajaan. He ovat nimittäin pari. Sara aloitti juuri ensimmäisen kokonaisen kautensa kokeiltuaan 2023 Sonora Rallissa ja Rallye du Marocissa ja on oman luokkansa kärjessä. Vuoden W2RC rallipari?

Kaksi kisapäivää jäljellä: enää vaiko vielä?

Kisan kokonaistilanne 10. etapin jälkeen.

Kisan kokonaistilanne 10. etapin jälkeen.

Tilanne kahta viimeistä kisapäivää ajatellen on mielenkiintoinen. Neljä ensimmäistä kisaajaa ovat noin 14 minuutin sisällä. Paikat 1, 3 ja 4 Hondalla, Herolla sija 2. Sitten on miltei 20 minuuttia seuraavaan, KTM:n Kevin Benavidesiin, taas 10 minuuttia lisää kuudentena ajavaan tallitoveriin Toby Priceen. Husqvarnan Luciano Benavides on sitten jo miltei 52 minuuttia Brabecista jääneenä.

Mutta tämä on Dakar, ja jäljellä on edelleen vielä kaksi kisapäivää. Ratkaisu saattaa riippua siitä, näkeekö tuleva kokonaiskisan voittaja kahden päivän lasinsa puolityhjänä vai puolitäytenä. Pelkästään ajamalla kisaa ei välttämättä voiteta, kaikki ovat kivikovia huippukuljettajia, joiden ajo-osaaminen varmasti riittää.

Portugalilainen Mario Patrao, Credito Agricola / Mario Patrao. Matkassa KTM:llä. Kuva Charly Lopez.

Portugalilainen Mario Patrao, Credito Agricola / Mario Patrao. Matkassa KTM:llä. Kuva Charly Lopez.

Suuria kysymyksiä ovat, kestääkö kantti, hermot ja onko myös Onni-nimistä myötätuulta mukana. Tämän päivän menestyminen kertoo jo aika paljon, ja huomenna, perjantaina illansuussa tulokset ovat tiedossa.

Nacho Cornejo: "Virheitä ja ohittelua"

Hondan Jose Cornejo.

Hondan Jose Cornejo.

Jose Ignacio Cornejo jahtaa edelleen palkintosijoitusta eikä luovuta. Hän ajoi 10. etapilla toiseksi häviten vain 2 sekuntia tiimitoverilleen Ricky Brabecille. Samalla chileläinen otti 18 sekuntia kiinni Adrien Van Bevereniä, toista Honda-tiimiläistä, joka on enää noin 2 minuuttia Nachoa edellä kokonaiskisassa.

"Pitkä etappi. Vauhti oli todella kovaa. Kaikki puskivat voimalla. Sain Kevinin kiinni, ohitin hänet, sitten tein virheen, hän ohitti minut taas... sitten ohitin hänet uudelleen. Vahva päivä. Pari pientä virhettä, muttei mitään liian isoa. Puskin aika kovasti koko päivän. Tunne pyörän päällä on hyvä. Saimme luottamuksemme takaisin eilisen päivän virheen jälkeen. Kaksi päivää jäljellä ja puskemme loppuun asti ja haemme niin hyvää sijoitusta kuin mahdollista. Podium-taistelu on tiukka; Ross, Adrien ja minä olemme noin kahden minuutin sisällä, joten aion taistella loppuun asti."

Ross Branch: "Ricky nosti tasoa"

Ross Branch.

Ross Branch.

Ross Branch menetti asemiaan kisassa Ricky Brabecia ja Van Bevereniä vastaan tänään. Jopa hänen kakkossijansa on vaarassa, kun ranskalainen kärkkyy vain 52 sekunnin päässä. Botswanalaisella taas on matkaa amerikkalaiseen Brabeciin 10min54sek.

"Annoin kaikkeni. Tein pari typerää pientä virhettä. Menetimme hieman aikaa, mutta meillä oli hyvä päivä. Hauskaa oli, nautin siitä. Ajaminen Tobyn ja Quintyn (Pablo Quintanella, Honda) kanssa oli hauskaa. Katson kavereita ylöspäin ja todella kunnioitan heitä, joten heidän kanssaan ajaminen ja pieni hauskanpito on hienoa. Ricky nosti tasoaan askelen verran ja hänellä menee hyvin. Tulee olemaan vaikeaa saada hänet kiinni, mutta meillä on vielä yksi pitkä päivä jäljellä. Saa nähdä, miten se sujuu. Ei koskaan kannata lakata uskomasta. Kilpailu on loppu vasta maaliviivan jälkeen. Taistelemme loppuun asti ja kuka tietää, ehkä olemme onnekkaita. Tämä on kilpaurheilua. Mitä tahansa voi sattua 100 metrin matkalla, joten annan vain kaikkeni ja katsotaan, mitä tapahtuu."

Adrien Van Beveren: "He eivät sekoile navigoinnin kanssa"

Adrien Van Beveren.

Adrien Van Beveren.

Adrien Van Beveren eli VBA oli etapin kolmas, hävittyään tiimikavereilleen Ricky Brabecille ja Jose Cornejolle. Kaikki kolme mahtuivat 20 sekunnin sisään. Samalla ranskalainen on hivenen lähempänä kisan kakkosena ajavaa Ross Branchia.

"He sanoivat, että tämä osuus on hieman helpompi kuin eilinen. No, enpä ole varma siitä. He eivät ole tuolla sekoilemassa navigoinnin kanssa. Se oli kovaa, luulen, että eksyin liian monta kertaa. Se, että sain Rickyn viereeni oli iso buusti. Vähän me harhailimme ennen maalia. Se maksoi ehkä minuutin.  Saas nähdä, miten tämä menee, kaksi päivää on vielä jäljellä ja täytyy pysyä fokusoituneena. Joka tapauksessa maaliin tulo ensimmäisenä Rickyn kanssa avattuani matkaa niin pitkään on osoitus vakaasta suoritustasosta. Ralli alkaa kantaa veroa fyysisesti, ja tämä saattaa kallistaa vaakaa oikeaan suuntaan."

Ricky Brabec: "Aion käyttää energiaa"

Ricky Brabec.

Ricky Brabec.

Dakar-rallin johdossa ajava Ricky Brabec on kasvattanut etumatkaansa parin päivän ajan ajaen erikoiskokeiden kärjessä. Huomenna hän aikoo sinetöidä voiton ennen finaalia.

"Tankkausasemalla Ross pisti näytöksen pystyyn edessämme. Emme tiedä, mitä tapahtui. Hän ikään kuin lähti matkaan liian aikaisin. En tiedä, mitä oli tekeillä, yrittikö hän luikahtaa tiehensä, vai mistä oli kysymys. Minä ja Adrien teimme hyvää työtä ja olen tyytyväinen ollessani 10. osuuden maalissa. Kaksi päivää jäljellä, tiimi vaikuttaa todella vahvalta ja olen 100% kunnossa juuri nyt. Huomenna on iso osuus: kivikot. Aion käyttää energiaa ja yritän varmistaa hieman helpomman 12. osuuden."

Aiheesta aiemmin:

KESKIVIIKKO 17.1.2024 09:54

Dakar: Brabecin johto kasvoi, Van Beveren päivän ässä

TIISTAI 16.1.2024 12:21

Dakar Rallyssä viikko sitten loukkaantunut kuljettaja menehtyi vammoihinsa

TIISTAI 16.1.2024 12:03

Dakar: jännitys legendaarisessa erämaarallissa tiivistyy

MAANANTAI 15.1.2024 10:10

Dakar-jännitys tiivistyy: Cornejolle hattutemppu – kokonaiskisan kärjessä olevilla eroa vain sekunti!

SUNNUNTAI 14.1.2024 12:43

Dakar: Jose Cornejo tekemässä hattutemppua

LAUANTAI 13.1.2024 11:33

Dakar: Ensimmäinen kisaviikko päättyi kahden päivän armottomaan puurtamiseen dyyneillä

PERJANTAI 12.1.2024 12:41

Dakar: bensan loppuminen Tyhjällä Neljänneksellä ei ole pikkujuttu – sen huomasi myös yksi kärkikisaajista

TORSTAI 11.1.2024 12:36

Dakar Rally eteni Tyhjän Neljänneksen dyyneillä – mielenkiintoisin seurauksin

KESKIVIIKKO 10.1.2024 13:39

Dakarissa tiistaina tämän vuoden ensimmäinen kahden etapin voittaja

TIISTAI 9.1.2024 09:20

Dakar: Hallitseva mestari näytti kyntensä navigoinnissa sunnuntain eksymisestä sisuuntuneena – odottamatonta apua kanssakilpailijalta

MAANANTAI 8.1.2024 13:57

Dakar Rallyssä vakava onnettomuus: moottoripyöräkisaaja vailla pulssia – saatiin elvytettyä erämaassa

MAANANTAI 8.1.2024 13:13

Dakar Rally: Branch piti kokonaiskisan kärkipaikkansa, Nacho Cornejo navigointitaidoilla seitsemänteen etappivoittoonsa

SUNNUNTAI 7.1.2024 10:22

Dakarin draamaa: prologin yllätysvoittaja joutui keskeyttämään

LAUANTAI 6.1.2024 10:41

Dakar Rally: Hondan uusi tehdaskuljettaja vei prologin nimiinsä

PERJANTAI 5.1.2024 12:34

Päivän video: Näin Dakar Rallyn tiekirjaa käytetään – osaisitko itse?

Tuoreimmat uutiset Näytä lisää +