Suomen Moottoripyörämuseon jakaman tiedotteen mukaan laille asetetut tavoitteetkin ovat jääneet saavuttamatta. Tällä hetkellä maassamme on rekisterissä vielä noin 250 000 moottoripyörää, eli asia koskee hyvin laajaa kansanosaa.

Moottoripyöräkortin hankinta inhimilliseksi -aloite on päivätty 31.102014 ja se on ehdotus lainvalmisteluun ryhtymisestä. Kansalaisaloitteen tavoitteena on moottoripyöräajokortin korotuskäytönnön yksinkertaistamisen ja sen kustannustehokkuuden parantaminen.

Kansalaisaloitteen voit käydä allekirjoittamassa täällä. Allekirjoittaminen vaatii vahvan henkilötunnistuksen eli pankkitunnukset. Eteenpäin meno taas edellyttää 50 000 nimen keräämistä, joten jos olet sitä mieltä, että asia on hyvä, käy ihmeessä allekirjoittamassa.

Jutun aloituskuva Suomen moottoripyörämuseosta.

Perustelut

"29.4.2011 muuttuneen ja 19.1.2013 voimaan astuneen ajokorttilain mukaan moottoripyöräajokortin ajoneuvoluokat ovat A1-, A2- ja A-luokka. Lakimuutoksen tarkoituksena oli saattaa voimaan ajokorttidirektiivin 2006/126/EY vaatimukset ja soveltaa entistä tehokkaammin periaatetta moottoripyörän ajokorttien asteittaisesta suorittamisesta. Asteittaisen ajokorttien suorittamisen tavoitteena oli parantaa moottoripyörän kuljettajien valmiuksia ajoneuvon kuljettamiseen liikenteessä liikenneonnettomuuksien vähentämiseksi.

Lain tavoitteet ovat kuitenkin jääneet saavuttamatta ja käytännössä ainoat vaikutukset ovat olleet suoritettavien ajokorttien määrän väheneminen voimakkaasti ja sitä kautta moottoripyöräkaupan romahtaminen Suomessa. Näiden asioiden yhteisvaikutuksena on maastamme vähentynyt huomattava määrä työpaikkoja.

Näillä perusteilla esitämme, että moottoripyöräajokortin korottamisesta tehdään selkeästi yksinkertaisempaa ja kustannustehokkaampaa. Turhaa teoriaopetuksen kertaus pitää poistaa ja ajokortin korotukseen pitäisi riittää aika- ja ikärajan lisäksi käsittely- ja ajokoe. Näillä toimilla ajokortin suorittamisen kustannukset pysyvät inhimillisemmällä tasolla ja myös nuorilla on mahdollisuus suorittaa moottoripyöräkortti."