Poliisin mukaan erityisesti Loimaan ja Salon seutu kuvastuvat onnettomuuskartassa omina tiheinä alueinaan, mutta onnettomuuksia tapahtuu maakunnan kaikilla pääteillä, myös taajamien läheisyydessä. Tällä hetkellä Varsinais-Suomen alueella tapahtuu jopa kymmenen peurakolaria vuorokaudessa.

Tähän tulevat päälle myös muualla Suomessa tapahtuvat peurakolarit.

Peurakolarin sattuessa on tärkeintä estää lisävahingot ja soittaa hätäkeskukseen, joka hoitaa poliisin paikalle tarvittaessa. Mikäli lisävahinkojen estäminen tai liikenteen ohjaaminen eivät edellytä poliisia paikan päällä, tapahtumassa ei ole henkilövahinkoja, välittömiä eläinsuojelullisia näkökohtia, tai kolmannen osapuolen vahinkoja, ei poliisin yleensä tarvitse tulla paikan päälle. Jos törmäyksen osapuolena on hirvi, ovat vahingotkin yleensä suurempia ja poliisi tulee useimmiten paikalle.

Kolarieläimen noutaminen tai jäljestäminen ovat paikallisten riistanhoitoyhdistysten sopimusperusteisia tehtäviä.

Taas kerran muistutetaan, että 112-älypuhelinsovellus välittää avuntarvitsijan tarkan paikan hätäkeskukselle. Tapahtumapaikka on syytä merkitä hyvin kuolleen tai loukkaantuneen eläimen löytämiseksi.

Peura- ja hirvivaaramerkit eivät ole tienvarsissa turhaan, ne kertovat yleensä eläinten ikiaikaisista kulkureiteistä, ja siten onnettomuustiheistä alueista.

Autoilija selviää peurakolarista yleensä peltipajan palveluilla, mutta motoristille törmäys voi olla hengenvaarallinen. Silmät kannattaa siis ajaessa pitää auki pientareita myöten, ja ajonopeuskin on syytä säilyttää maltillisena.

Peurakolarikartasta apua?

Liikenneturvan Turun yhteyspäällikkö Tapio Heiskanen teki viime vuonna peurakolarikartan, johon merkitsi ajetut peurakolarit. Kartta löytyi ainakin silloin hänen Facebook-sivultaan. Kartat kattavat Varsinais-Suomen, Pirkanmaan ja Satakunnan alueet. Kartat löytyvät myös tämän jutun sivuilta:

Kartta kertoo, missä peurakolarit on ajettu - uskomaton tiheys, karttoja lisätty

Kannattaa käydä lukemassa juttu ja katsoa kartat. Kuvia klikkaamalla ne saa suurennettua, jolloin selviää, miten mykistävän paljon peurakolareita on pahimmilla paikoilla sattunut.