Bosch Sensortec esittelee CES-kuluttajaelekktroniikkamessuilla Las Vegasissa Nevadassa tammikuussa uuden optisen Light Drive -modulin (LD) älylaseihin. LD-modulissa on kaikki, mitä HUD:issa tarvitaan, optiset elementit, sensorit ja datan prosessointi. Integroitu ratkaisu mahdollistaa selkeän visuaalisen kokemuksen ja kirkkaat, aina terävät kuvat – jopa kirkkaassa auringonpaisteessa – väitetään Boschin tiedotteessa.

Pienikokoinen Light Drive -moduli painaa vain 10 gr.

Pienikokoinen Light Drive -moduli painaa vain 10 gr.

LD-teknologia merkitsee vallankumousta silmälasien käytössä, sillä ratkaisu on täysin läpinäkyvä käyttäjän näkökulmasta, ja helposti sosiaalisesti hyväksyttävissä, sillä se on miltei näkymätön muilla. Lisäksi teknologiaa voidaan myös soveltaa aaltoputkiteknologian suorituskyvyn optimoimiseksi.

Järjestelmässä ei ole ulkoisesti näkyvää näyttöä tai integroitua kameraa, ne ovat olleet yleensä muiden vastaavien älylasiteknologioiden sudenkuoppa. Pienempi koko mahdollistaa kömpelönkokoisten omituisen mallisten ratkaisujen hylkäämisen. Avaimet käteen periaatteella toimitettava teknologia mahdollistaa ensi kerran pienemmät, kevyemmät ja tyylikkäämmät älylasien designit, jotka vastaavat kaikkien käyttäjien visuaalisiin ja myös käyttömukavuutta koskeviin vaatimuksiin.

Modulin pienuus on iso uutinen heille, jotka joutuvat käyttämään jatkuvasti silmälaseja näkönsä korjaamiseen. Kuusi kymmenestä henkilöstä käyttää silmälaseja päivittäin. 

Light Driven avulla voidaan heijastaa laseille erilaista informaatiota.

Light Driven avulla voidaan heijastaa laseille erilaista informaatiota.

– Älylasiemme Light Drive -järjestelmä on pienin ja kevyin tuote markkinoilla tänä päivänä, ja pystyy siksi muuttamaan miltei mitkä tahansa tavalliset silmälasit älylaseiksi. Eliminoimalla häiritsevän puhelimenkäytön, ne voivat parantaa ajoturvallisuutta ja vähentää käyttäjien tarvetta jatkuvasti katsoa mobiililaitteitaan tulleiden viestien tarkistamiseksi, toteaa Bosch Sensortecin pääjohtaja Stefan Finkbeiner.

Boschin LD-ratkaisu näyttää tarvitsemasi informaation laseillasi minimalistisessa muodossa lasien läpinäkyvyyttä häiritsemättä. Oli sitten kyse navigointiohjeista, kalenterimuistutuksista, puheluista tai vaikkapa WhatsApp-viesteistä. Esimerkiksi sellaisen jokapäiväisen asian kuin todo- tai ostoslistojen katsominen on poikkeuksellisen helppoa ja mukavaa.

Tähän asti tällaiset sovellukset on ensisijaisesti olleet fyysisellä näytöllä varustettujen laitteiden kuten älypuhelimien tai -kellojen heinää. Älylasit vähentävät sosiaalisesti epäsopivaa käytöstä, kuten jatkuvaa puhelimen tarkkailua, ja parantavat ajoturvallisuutta näyttämällä hands-freenä läpinäkyvät HUD-navigointiohjeet. 

Laitteen mikroelektromekaaniseen (MEMS) järjestelmään perustuva kapean säteen valonlukija Boschin älylasien Light Drive -modulissa lukee holografista elementtiä (HOE), joka on upotettu älylasien linssiin. Tämä holografinen elementti ohjaa valonsäteen suoraan ihmisen retinan pintaan piirtäen kuvan, joka on aina fokuksessa.

Teknologia mahdollistaa handsfreen, miltei minkä tahansa yhteenliitetystä mobillilaitteesta tulevan datan, turvallisen katsomisen. Projisoitu korkearesoluutioinen kuva on terävä, kirkas, yksityinen ja selvästi näkyvä jopa suorassa auringonvalossa, sillä järjestelmä mukautuu ympäristön kirkkauden vaihteluun.

Boschin Light Drive -moduli kokonaisuudessaan.

Boschin Light Drive -moduli kokonaisuudessaan.

Boschin LD-teknologia toimii myös kaartuvien ja korjaavien linssien kanssa, ja on todella pienikokoinen, 30 % pienempi kuin kilpailijoiden. Laitteen koko on 45-75 mm x 5-10 mm x 8 mm (P x K x L), ja se painaa alle 10 grammaa.

Yritys kaupittelee LD:tä älylasivalmistajille pakettina, ja siihen on saatavilla lisäsensoreita, kun paineentunnistin. Se mahdollistaa käyttöliittymään uusia piirteitä kuten erilaiset taputusohjaukset sankohin, joilla voi ohjata lasien toimintaa. 

Laite on tulossa markkinoille 2021. Akkujen kestosta ei annettu tietoa.