– En tiedä, mistä ajatus porukalla hakemisesta tuli, enkä todellakaan osannut odottaa noin vahvaa osanottoa, kertoo Järvenpäässä asuva Lars "Lasse" Sorri.  – Mutta mahtavaa se oli, ja erityisesti se, että nuoriakin oli mopoineen mukana. Se kertoo siitä, että hekin haluavat koulukiusaamisen, tai jos sanon asian suoraan, kouluväkivallan loppumista.

Sitä ennen ehti kuitenkin tapahtua paljon muuta.

Pakko muuttaa

– Asuimme aiemmin Hyvinkäällä, ja vanhin kotona-asuvista pojistamme oli siellä koulukiusattuna. Ja kun hänen piti siirtyä yläasteelle, poika oli valmis fillaroimaan kesät talvet pidempää matkaa, ettei tarvitse olla kiusaajan kanssa samassa koulussa. Huomasimme, että poika alkoi voida jo pahoin tilanteessa.

– Esitimme koululautakunnalle, etteikö poika voisi vaihtaa toiseen kouluun, mutta se ei koululautakunnan mielestä ollut mahdollista, hämmästelee Sorri.

– Totesimme, että meillä on mahdollisuus valita, missä asumme, ja saimme Järvenpäästä asunnon 2-3 viikkoa ennen koulun alkua, joten muutimme tänne. 

Koulukiusaaminen ja sen aiheuttamat ongelmat jäivät Sorrilla kytemään asiana, koska hän on ollut paljon mukana MKKV:n eli Motoristit Koulukiusaamista Vastaan -yhdistyksen toiminnassa.

Uuteen kouluun

– Kun muutimme tänne, kärhämät alkoivat nuorimman poikani kanssa. Olen ollut reissuhommissa, enkä ole ehtinyt keskittymään asiaan. Mutta sitten vain tuli mittari täyteen ja vein edellisenä aamuna poikani moottoripyörällä kouluun, että näkevät, että faijalla on prätkä alla. Näin, että se aiheutti elehdintää. Kun hain pojan iltapäivällä, näin sen kaverin, jonka kanssa oli ollut kärhämää ja pyysin jutuilleni sekä kerroin, etten pidä siitä, miten tämä on käyttäytynyt.

– Samana iltana meille päin tuli ensi kertaa yhteenotto koululta. Pojan äiti oli pyytänyt, että välittäisivät hänen puhelinnumeronsa meille. 

Sorri korostaa, että tämä oli koulun puolelta ensimmäinen yhteydenotto, vaikka he olivat monta kertaa pyytäneet, että äitiä pitää informoida. Mitään ei kuitenkaan oltu tehty.

Motoristit Kinnarin koululla. Kuva Satu Sorri.

Motoristit Kinnarin koululla. Kuva Satu Sorri.

Vakavan kouluväkivallan uhri

– Soitin äidille, ja olimme ns. karvat pystyssä molemmin puolin, ja lähdimme sitten vaimoni ja poikani kanssa käymän näiden kotona. Juttelimme porukalla niin, että pojat olivat mukana kuulemassa. Karu totuus oli, että tätä poikaa oli törkeästi kiusattu ja fyysisesti pahoinpidelty. Hänet oli mm. kaadettu ja potkittu päähän niin, että hänellä oli puoli päätä turvoksissa. Karuinta oli se, että tämä oli tapahtunut koulussa aamulla noin puoli yhdeksän, ja äidille oli ilmoitettu asiasta vasta klo 10 jälkeen.

– Sen lisäksi kaksi poikaa oli murtanut käden tältä niin, että hän joutui pitämään sitä lastassa. Lisäksi päälle tulee vakavaa henkistä väkivaltaa, Sorri kertoo.

– Minulla iski pyhän raivon päälle: nyt tämä saa luvan loppua! Kysyin, että haluaako poika, että vien hänet aamulla prätkällä kouluun, ja sain hänen vanhemmiltaankin luvan.

Motoristit ja mopoilijat välittävät

– Sitten kun tulin kotiin, laitoin Faceen, että tulisiko muutama muukin prätkä mukaan hakemaan tätä nuorta miestä?

– Mikä uskomattominta, meitä oli kaikkiaan 52 pyörää, osa niistä mopoja. Nuorisokin siis välittää siitä, ettei olisi kouluväkivaltaa! 

– Olin todella liikuttunut, kun ajoin Teboilin pihalle ja huomasin, että porukkaa oli paikalla kuin pipoa, ja myös virkavalta oli paikalla.

Lasse ajoi oman pyöränsä koululla vähän syrjemmälle, paikkaan, missä oli luvannut odottaa poikaa.

– Se oli hyvä juttu, ettei hän joutunut kuvatuksi. Poika oli tosi iloinen ja hieman häkeltynyt. Ajoimme sitten komeassa letkassa pojan kotiin, missä hänen äitinsä oli luvannut tarjota koko porukalle kahvit plus pullat. Pyörät parkkiin pihalle ja kahville.

Lasse itse kuuluu Old Brothers MC:hen, ja sopi paikallisen Feet First MC:n kanssa, että ottaa pojan joskus mukaan kerhotalolle pelaamaan biljardia ja juomaan limpparia.

– Ajatuksena on näyttää, että on porukkaa, joka välittää, ja joilla on kaikilla sama ajatus, että koulupahoinpitely pitää saada loppumaan, Lasse Sorri pohtii.

Koulun maine tärkeämpi kuin lapsen elämä?

Sorri myös ihmettelee, miten asia saataisiin kuriin.

– Kyseessä on valtakunnallinen ongelma, mutta kaikki vain piiloutuvat "Kiva Koulu" -idean taakse. Kyseessä on iso vitsi. Aina vain puhutaan diipadaapaa, mutta mikään ei muutu.

– Toivoisin, että opet saisivat osan vanhoista valtuuksistaan käyttöön, että he voivat ottaa oppilaan kiinni ja erottaa koulusta. Vanhemmatkin huomaisivat, että kaikki ei välttämättä ole hyvin, kun lapsi ei olekaan koulussa.

– Mutta opettajilta on otettu aseet pois, ja reksit pistävät ovet kiinni ja katoavat omaan linnakkeeseensa. Pääasia, että kuuluu "Kiva"-systeemiin ettei mene pisteet alas ja määrärahat tipu, ärisee Sorri.

– Koulun maine tuntuu oleva tärkeämpi kuin lapsen elämä!

Motoristeja Kinnarin koululla. Koulukiusaaminen on vakava asia, joka saa nopeasti tuomion motoristeilta. Kuva Satu Sorri

Motoristeja Kinnarin koululla. Koulukiusaaminen on vakava asia, joka saa nopeasti tuomion motoristeilta. Kuva Satu Sorri

Lapsi eri asemassa

– Näinhän se onkin: lapset ja aikuiset ovat eri asemassa. Jos menisi rehtorin juttusille väkisin ja löisi nyrkin pöytään tai tulisi tuolla tavalla hakkaamaan ja pahoinpitelemään aikuisia työpaikalle, häkki heilahtaisi. Lapsilla taas ei näytä olevan väliä, Sorri ihmettelee.

Sorri toteaa myös, että pojalla pitäisi olla henkilökohtainen avustaja, että saisi kitkettyä kiusaajat ja pahoinpitelyn pois, mutta eipä ole koko aikaa. 

– Poika on vilpitön ja mahtava tyyppi, eikä ansaitse tällaista. Kun on kiusattu ja pahoinpidelty, asia monistuu. Kiusattu muuttuu kiusaajaksi. En syytä tätä poikaa yhtään mistään, vaan hän on vakava uhri. Onneksi ei pahempaa tapahtunut.

– Oma poikani ja hän löivät kättä päälle ja pyysivät anteeksi molemmin puolin, joten ei hard feelings heilläkään. Heistä tulee varmaan aikanaan hyviä kavereita, Sorri uskoo.

Sorri myös lupasi pojalle, että jos pahoinpitelyt jatkuvat "tullaan vähän isommalla porukalla. Otetaan isompi varoaika ja kerätään porukkaa niin, ettei kadut riitä."

– Kuulin kyllä myös, kun kaksi pahinta pahoinpitelijää väänsi taas henkistä väkivaltaa, kun olimme paikalla: "ootko nössö, kun oot ottanu henkivartijat mukaan, kun et itse pärjää". Ei voi kuin ihmetellä, että mikä näissä on vikana, Sorri pahoittelee.