Ranskalaisella startup-yrityksellä CX Air Dynamicsilla on menossa – tietenkin ranskalaisessa – Kisskissbankbank-joukkorahoitusyhtiössä hanke airbag-turvahousujen valmistamiseksi.

Rahoituskierrosta on jäljellä vielä 12 päivää, ja sinä aikana voit varata itsellesi CX Air Dynamicsin airbag-ajohousut halvimmillaan 375 euroon(plus postikulut), jossa on 25 % alennusta tulevaan normihintaan verrattuna. Mikäli hanke toteutuu tavoitellusti, housuja aletaan postittaa maaliskuussa 2021.

Innovointihan ei koskaan lopu, eikä varsinkaan turva-alalla. Oikeastaan on erikoista, että ainakaan meidän silmiimme ei ole aiemmin sattunut vastaavia tuotteiden protoja tai suunnitelmia.

Airbagejahan saa jo ajotakkeihin sisäänrakennettuina, samoin erillisten airbag-liivien kanssa. Sellaiset isot valmistajat kuin Klim, Alpinestars ja Dainese valmistavat jo airbag-ajotakkeja.

Airbag-ajohousut sopisivat niille hyvin kaveriksi.

CX Air Dynamicsin airbag-ajohousut ennen-jälkeen.

CX Air Dynamicsin airbag-ajohousut ennen-jälkeen.

CX Air Dynamicsin housuissa ei ole elektroniikkaa, vaan housut kiinnitetään hihnalla ja klipsillä pyörään. Jos kuljettaja putoaa tai lentää pyörän kyydistä, hihna laukaisee ilmatyynyjen patruunan.

CX Air Dynamicsin mukaan ilmatyynyt täyttyvät alle 200 millisekunnissa pienen, kompressoitua ilmaa sisältävän patruunan avulla. Housuissa on neljä airbägiä. Kaksi kummankin jalan ulkosyrjällä, reidellä ja pohkeessa. Ilmapatruunan voi uusia käytön jälkeen, Rideapart kertoo.

Itse housujen ulkokuori on valmistettu Cordurasta ja niissä on Poron XRD -vaahtomuovipehmustus. Corduraa käytetään paljon mp-asuissa kiitos sen hengittävyyden sekä veden ja hankauksenkeston. Poron XRD on iskua vaimentavaa vaahtoa, joka on joustavaa ja mukavaa, mutta pystyy absorboimaan joka 90 % iskun energiasta.

Mukavuuden nimissä housujen lahkeissa on vetoketjut vyötäisiltä nilkkaan asti, eli nostat ne paikalleen ja vedät sitten vetoketjut kiinni. Housuja ei tarvitse siis ähkiä paikalleen.

CX:n mukaan housuissa on Poron XRD -pehmusteet polvissa ja lantiossa. Housut vievät varsin vähän tilaa. Ne pystyy taittelemaan kypärän sisälle mahtuvaksi nyytiksi.

Asiasta lisää CX:n joukkorahoitussivustolla täällä

Teksti Erkki Mäki, kuvat CX Air Dynamics.