Waze on saatavilla sekä iOS:lle että Android-käyttöjärjestelmälle, ja se on ladattavissa maksutta kummastakin sovelluspalvelusta.

Wazen internet-sivuston mukaan ohjelmistoon on tehty nyt kolme uutta toimintoa, jotka kaikki parantavat sovelluksen käyttöominaisuuksia. Tavoitteena on ollut entistä henkilökohtaisemman käyttäjäkokemuksen luominen.

Reitit moottoripyöräilyn mukaan optimoituna

Ensinnäkin - tärkein tietysti meille motoristeille - sovellukseen on lisätty ajoneuvotyypiksi moottoripyörä. Eikä se tarkoita pelkkää kuvaketta näytöllä, vaan sen tavoitteena on löytää etsijälle paremmin moottoripyöräilyyn soveltuvat vaihtoehdot.

Koska palvelu on yhteisöllinen, se etsii muitten motoristien käyttämiä reittejä matkaltasi ja opastaa sinua sen mukaan. Koska ominaisuus on uusi, kestää aikansa ennenkuin riittävän moni motoristi käyttää palvelua, mutta parasta tässä varmaan on se, että voit ajaa Suomesta Hollantiin tai Itävaltaan ja kokeilla etsiä siellä reittiä Wazen avulla, ja löytää muitten motoristien käyttämiä huippureittejä ajaaksesi.

Tässä on siis jo kyse reaaliaikaisesta big datan hyödyntämisestä ja ajoneuvojen omanlaisestaan verkottumisesta.

Mitä useampi käyttää tätä palvelua, sitä tarkemmaksi se kehittyy, ja sitä varmemmin olet ruuhkia ja tylsiä tieosuuksia vältellen ajoissa perillä.

Pääset valitsemaan ajoneuvotyypin menemällä Asetuksiin, valitsemalla Navigoinnin ja sieltä Ajoneuvotyypin ja sitten "Moottoripyörän". Voit myös vaihtaa kuvakkeen vastaamaan valitsemaasi ajoneuvoa Yleisasetusten kautta.

Voit valita ajoneuvoksi moottoripyörän.

Puhekomennot

Toinen uusi piirre on "Puhu Wazelle", jolloin voit ohjata sovellusta puheella. Toiminto käynnistetään maagisilla sanoilla "OK Waze". Palvelu on tosin saatavilla toistaiseksi maantieteellisesti rajoitetusti englantia puhuviin maihin. Lisää maita on luvassa parantuvan kielituen myötä.

Komennot saa toistaiseksi päälle esimerkiksi kolmen sormen napautuksella, mutta komennot voi antaa vain englanniksi. Komennoilla voi käynnistää matkan, lähettää raportteja jne ilman että tarvitsee tehdä muuta kuin puhua. 

Wazen perusominaisuuksiin jo ennen tätä uudistusta kuuluu, että mikrofonin kuvaa napauttamalla voit sanoa reitille päämäärän, vaikkapa Äteritsiputeritsipuolitsilautatsijänkä (oli pakko kokeilla!), ja sovellus kuulee sen oikein ja löytää ähkimättä karttareitin perille. Puheen tulkinta siis pelaa moitteettomasti.

Wazesta saa paljon tietoa myös reitin varrelta. Tässä liikenneruuhkat.

Reitti sähköajoneuvo- tai bussikaistojen mukaan

Kolmas uusi ominaisuus, jolla Suomessa ei vielä ole kovinkaan paljon käyttöä on matkan optimointi bussikaistojen tai oikeammin kimppakyyti- tai vähäpäästöisten ajoneuvojen kaistojen mukaan. Tai kuten Helsingissä, jossa voi ainakin mopolla ajaa bussikaistoja, ajomatkan optimointi bussikaistojen mukaan. 

Tätä ominaisuutta emme pystyneet kokeilemaan, mutta ominaisuudelle on varmasti käyttöä tulevaisuudessa varsinkin muualla maailmassa, kun täyssähköisille- ja vähäpäästöisille ajoneuvoille tai / sekä kaksipyöräisille moottoroiduille ajoneuvoille annetaa erivapauksia bussi- tai muiden nopeakulkuisempien kaistojen käyttöön.

Wazesta löytyvät kuitenkin jatkossa nämäkin reittivaihtoehdot. Ominaisuus ei vielä ole käytössä Suomessa.

Kuvakkeeksi voi valita moottoripyörän.

Kelpo ohjelmisto

Pikakokeilu työpöydän ääressä antoi varsin vakuuttavan kuvan Wazesta. Toki jo se, että yrityksen takana ovat Googlen miljardit ja sen lukemattomien matkapuhelin- ja karttasovellusten kautta saama big data antavat järjestelmälle melkoiset vakuudet.

Kannattaa ainakin kokeilla, miten hyvin ohjelmiston avulla suunnistaa - ja pääsee perille.

Avoin kehitystyö ja loputtoman suuri kehitysyhteisö antavat toivoa reaaliaikaisesta ja koko ajan isommaksi kasvavasta palvelukokonaisuudesta. 

Jo nyt voit itsekin antaa tiedon järjestelmään ruuhkista, onnettomuuksista, karttaongelmista tai vaikka polttoaineiden hinnasta. Ja sovellus on myös hyvin räätälöitävissä käyttäjänsä mieltymysten mukaan. Niin, ja se on maksuton.

Muun muassa näistä asioista voit ilmoittaa Wazelle ja muille sen käyttäjille reaaliaikaisesti.

Muun muassa näistä asioista voit ilmoittaa Wazelle ja muille sen käyttäjille reaaliaikaisesti.