Tolonen on pieni kylä, jonne pääsee perille asfaltoituakin tietä pitkin. Etelästä päin tultaessa Toloseen käännytään ennen Ivalon lentokenttää ja se on vajaan 35:n kilometrin päästä Saariselältä. Tolosen Pirtin pihalta aukeaa luonnonkaunis näkymä Ivalonjoelle.

Anneli Kuhmonen emännöi Tolosen Pirttiä.

Anneli Kuhmonen emännöi Tolosen Pirttiä.

– Tämä rakennus toimi ennen meidän navettana. Vuonna 2000 muutimme navetan toisenlaiseen käyttöön, kylätaloksi. Tolosen Pirtti on Ivalojen kyläosuuskunnan ylläpitämä kylätalo. Aikaisemmin kyläosuuskunnalla oli täällä tilat myös poronlihanleikkuulle, mutta kun EU:n säädökset lihan käsittelyn osalta kiristyivät, niin poronlihan käsittely eriytettiin aivan omaksi toiminnakseen, tiivisti Anneli Kuhmonen Tolosen Pirtin historiaa porojen laiduntaessa pellolla.

– Täällä Tolosen Pirtissä järjestyy tilauksesta tällaiset ruokailut yli kuuden hengen ryhmille. Sisätiloihin mahtuu ruokailemaan 35 henkeä, mutta isommillekin porukoille täällä on erilaisia juhlia järjestetty ristiäisistä hautajaisiin. Täältä löytyy keittiö, astiastot, wc-tilat ja sauna, joita voi vuokrata myös omaan käyttöön, jatkoi Kuhmonen.

International Six Nights Enduron oppaat saapuneina tutulle Tolosen pirtille.

International Six Nights Enduron oppaat saapuneina tutulle Tolosen pirtille.

Pitopalvelun lisäksi Anneli Kuhmonen on hopeakoruseppä sekä vyöhyke- ja saunaterapeutti. Erilaisten saunaterapiahoitojen lisäksi listalta löytyy kultahippu- ja kuumakivihieronnasta aina valko- tai punaviinivartalohoitoihin asti.

– Valmistuin diplomi vyöhyketerapeutiksi 2006 ja saunaterapeutiksi 2011. Teen monenlaisia luonnonmukaisia hoitoja joko täällä Tolosen Pirtillä tai asiakkaan omissa tiloissa. Kaikki hoidot teen luonnonmukaisilla tuotteilla, vakuutti eri yrttien, marjojen ja sienien keruuoppaanakin toimiva sekä Luonnon Aarteet -nimistä hoitolaa pyörittävä Kuhmonen.

Ruokailun aikana vaihdettiin kuulumisia.

Ruokailun aikana vaihdettiin kuulumisia.

Tunnelma Anneli Kuhmosen emännöimässä Tolosen Pirtissä oli rento ja kotoisen lämmin. ISNE:n porukat ovat tuttuja vieraita useamman vuoden ajalta ja kun ISNE:n mukana oli myös paikallisia reittioppaita, niin Kuhmoisen kanssa vaihdettiin kuulumisia ja sovittiin tulevan viikon aikatauluista, sekä kyseltiin mahdollisista huomioon otettavista asioista.

Jysky (Jyri Tengman) on siitä poikkeuksellinen, että hän aina kysyy poroisänniltä, mitä pitää ottaa huomioon, kun ajavat täällä tuntureissa. Kaikista poronhoitoalueella toimivista muista matkailualan yrittäjistä ei valitettavasti voi sanoa samaa, kehui Anneli Kuhmonen MotoJyskyn toimintaa.

Tolosen Pirtin terassilta on hienot näkymät Ivalonjoelle.

Tolosen Pirtin terassilta on hienot näkymät Ivalonjoelle.

Maukkaan porokeittolounaan jälkeen ISNE:n reittientarkastusmatka jatkui tihkuisessa säässä, mutta kerrankin hyttyset loistivat poissaolollaan.

Tänään maanantaina alkava International Six Nights Enduro on täynnä, mutta mahdollisia vapaita paikkoja kannattaa tiedustella viikoilla 33 ja 37. MotoJysky järjestää ajokoulutusta asfalttiajon lisäksi endurokursseilla aina alottelijoista pidempäänkin moottoripyöräilyä harrastaneille. Lisätietoja Jyri "Jysky" Tengman 0400 733 833 tai https://www.motojysky.fi

Tolosen Pirtin palveluja tai vuokrausta voi tiedustella suoraan Anneli Kuhmoselta 050-070 9418 ja lisäksi luonnonhoidoista sähköpostilla luonnonaarteet@gmail.com

Tolosen Pirtin postiosoite on Tolosentie 1085, 99800 Inari, mutta Tolosen Pirtti sijaitsee Tolosentie 1010:ssä.

Poroja aterioimassa. Takana Ivalojoki.

Poroja aterioimassa Tolosen kylätalon edustalla. Takana Ivalojoki.

Aiheesta aiemmin:

Endurosafarille Lapin yöttömään yöhön

Kokeneen mp-kouluttajan Jyri "Jysky" Tengmanin näkemys: "Äkillisissä tilanteissa pienet asiat ratkaisevat"