Kypärä toimitettiin pahvilaatikossa. Sen sisällä on kypärä, siihen suojapussi, ja visiiriin kiinnitettävä pinnlock-kalvo, joka estää visiirin huurtumisen sisältä päin. Lisäksi visiiriin on mukana toiset kiinnitysnapit, jos haluaa ajaa ilman lippaa.

Olimme tilanneet kypärään myös SC10U Bluetooth kypäräpuhelinjärjestelmän. Järjestelmä koostuu keskusyksiköstä, joka asennetaan kypärän taakse pehmusteen ja kuoren väliin. Keskusyksikössä on johdoilla kiinni antenni, kuulokkeet ja mikrofoni sekä painonappiyksikkö. Antenni asennetaan kypärän sisä- ja ulkokuoren väliin ja kuulokkeet poskipalojen taakse valmiina oleviin paikkoihin. Mikrofoni ja painonappiyksikkö kiinnittyy kypärän vasemmalle puolelle olevaan poskipalaan.

Asennusko helppoa?

Maahantuojan esitteen mukaan kypäräpuhelinjärjestelmän asennus on yksinkertaisen helppoa. Ei ole. Schuberth ei ilmeisesti ole vakoillut kilpailijoiden sisustan kiinnityksiä, sen verran monimutkaista sisustan purkaminen on. Kun sisusta on saatu purettua pitkän äheltämisen jälkeen, löytyy kaikille osille helposti oikeat paikat. Sisustan uudelleen kasaaminen vaatii taas tupakkaa ja pitkää pinnaa. Lisätavarat vaativat sen verran lisätilaa, että pehmusteiden kiinnitysnapit eivät meinaa riittää paikoilleen. Jos hankit kypäräpuhelinjärjestelmän, suosittelemme, että tingit myyjältä asennuksen kaupan päälle.

Pinnlockin asennus on helppoa, mutta on muistettava irrottaa sen suojakalvo. Jos sen jättää paikoilleen, ei näe ajaa lainkaan.

Schuberth SC10U kypäräpuhelinjärjestelmä. Kuva Schuberth.

Schuberth SC10U kypäräpuhelinjärjestelmä. Kuva Schuberth.

Mukava päässä ja hiljainen kypärä

Scuberth on hinnakas kypärä. Mutta euroilla saa myös hiljaisuutta. Schuberth on todella hiljainen kypärä. Sen kanssa ei tarvitse käyttää korvatulppia. Eikä se olisi oikein mahdollistakaan, jos haluaa samaan aikaan käyttää kypäräpuhelinta. Kypärän istuvuus on pääkohtainen asia. Kaikille ei sovi kaikki mallit. Ilmeisesti minulla on standardin mukainen pää, sillä minulle sopii niin Arai, Shoei kun Schuberth.

Schuberth on avattava kypärä. Avausmekanismin vuoksi se on painava. Siitä tulee pieni miinus. Tosin painoon tottuu nopeasti. Lippakypäriä käytetään lähinnä allroad-pyörissä. Lippa suojaa auringonpaisteelta ja sateelta. Yleensä lippa aiheuttaa melua, mutta ei Schuberthissä. Mitä ilmeisemmin kypärää on ajettu tuulitunnelissa, sillä se ei aiheuta kypärämelua?

Tuhannen taalan visiirinpesuvinkki

Pesen visiirin joka ajokerran jälkeen. Koska olen nuuka, en halua uusia visiireitä alvariinsa. Siksi irrotan visiirin aina pesua varten. Otan pinnlockin irti ja laitan tiskialtaaseen kuumaa vettä ja Fairy tiskiainetta. Annan visiirin ja pinnlockin likoutua pesuaineessa, vaikka koko yön ylitse. Aamulla itikat irtoavat pelkällä huuhtelulla. Tuolloin visiiriin ei kohdistu mekaanista kulutusta.

Schuberthissa visiirin irrotus on helppoa, mutta lipan lukitusmekanismin logot ovat epäselvät. Lippa on nimittäin irrotettava ennen visiirin irrotusta. Ja sama toisin päin. Korjasin asian maalaamalla logot valkoisella maalitussilla. Nyt logot erottavat mainiosti.

Valkoisen maalitussin käyttäminen selkiyttää symbolit. Kuva Tero Kiira.

Valkoisen maalitussin käyttäminen selkiyttää symbolit. Kuva Tero Kiira.

Hyvä kypäräpuhelin

Vaikka SC10U kypäräpuhelin on hankala asentaa, on sen käyttäminen yksinkertaisen helppoa. Paritus älypuhelimen kanssa käy käden käänteessä. Kypäräpuhelimen painonapit tulevat vasemman poskipalan päälle. Niiden paineleminen vaatii visiirin tai kypärän leukaosan avaamisen. On myös mahdollista hankkia ohjaustankoon kiinnitettävä kaukosäädin, jolla voidaan käyttää kypäräpuhelimen toimintoja. SC10U pystyy toistamaan musiikkia ja se toimii myös radiona.

Kaiuttimien äänen laatu on hyvä. Puhuin monta kertaa puhelimessa ajon aikana. Vastapuolet kertoivat äänen laadun olevan hyvä. Muutama ei edes meinannut uskoa, että ajoin puhelun aikana moottoripyörällä.

Sharp-luokitus 3 tähteä

Ison-Britannian hallinnon ylläpitämä kypärien testaukseen erikoistunut tutkimuslaitos Sharp antoi Schuberth E1 -kypärälle iskutestauksen jälkeen kolme tähteä viidestä.

Tulokset olivat hyviä tai erittäin hyviä päälaella ja otsalla sekä takaraivon puolella. Keskinkertaisia vasemmalla ja huonohkoja oikealla ohimolohkolla.

Lisätietoja Sharpin sivuilta täältä.

Plussat ja miinukset

Hyvää:

+ Istuvuus

+ Hiljaisuus

Huonoa:

- Kypäräpuhelimen asennuksen vaikeus

Tiedot

Kypärä:

- Paino 1 695 grammaa

- Hinta 759 euroa

Kypäräpuhelin:

- Hinta 239 euroa

Kaukosäädin:

- Hinta 99 euroa

Maahantuoja Duell Bike-Center Oy

 

Teksti Tero Kiira, kuvat Tero Kiira, Schuberth


Edit 1.10. klo 9.59: Lisätty Sharpin tutkimustiedot.