Joko mieli palaa tien päälle moottoripyörällä?

– Nyt kun aurinko paistaa ja tiet alkavat sulamaan, niin polte on kova. Tämä moottoripyöränäyttely vielä lisää halua päästä ajamaan, Toni Iivonen hymyilee.

Miten kauan olet toiminut poliisina?

– Virkavuosia on yhteensä viisi ja moottoripyöräpoliisina on toinen ajokausi alkamassa.

Miten päädyit moottoripyöräpoliisiksi?

– Siitä lähtien, kun jalat ylsivät maahan olen ajanut moottorisoiduilla kakspyöräisillä. Ensin oli käytössä jonkinlainen "mökkipyörä" ja siitä sitten moposta moottoripyörään. Poliisikoulussa oli kysely, mitä mieluiten poliisina tekisi, niin jo silloin kerroin, että haluaisin tehdä töitä nimenomaan moottoripyöräpoliisina. Eli olen unelma-ammatissani, saan tehdä juuri sitä, mistä kaikkein eniten tykkään.

Moottoripyöräpoliisin koulutus on Suomessa ihan huippuluokkaa ja vanhemmat kolleegat ovat kannustaneet ja auttaneet todella paljon. Kaikin puolin he ovat olleet hyvänä esimerkkinä, kuinka toimia. Toivon mukaan osaan itsekin olla yhtälailla positiivisena esimerkkinä tuleville kollegoille, Iivonen pohtii.

Milloin pääset viran puolesta ajamaan?

– Ensin täytyy käydä "ruosteenpoistokurssi" Räyskälässä ja meidän osalta se on 23.-24.5. Eli vielä joutuu hetken odottamaan.

Vanhempi konstaapeli Toni Iivonen

– Tienkäyttäjille on taas uutta, että pyörät tulevat liikenteeseen, vanhempi konstaapeli Toni Iivonen muistuttaa.

Vieläkö omasta tallista löytyy "siviilipyörä"?

– Minulla on kaksi omaa. Honda CBR 1000RR Fireblade ja KTM 300EXC crossipyörä.

Muuttuiko oma ajaminen tai suhtautuminen moottoripyöräilyyn moottoripyöräpoliisikoulutuksen jälkeen?

– Koulutuksen jälkeen oma ymmärrys kasvoi esimerkiksi sen suhteen, miten autoilijat ja muut tienkäyttäjät reagoivat tai huomioivat motoristia. Varsinkin näin keväisin, kun takana on pitkä talvi, jolloin ei moottoripyöräilijöitä ole näkynyt, niin on syytä olla todella tarkkaavainen autoilijoiden suhteen. Lisäksi kuinka säätilojen vaihtelut vaikuttavat ajamiseen, ja nykyään moottoripyörällä liikkuessa, "tiedostava ajaminen" on kirkkaimpana mielessä. Koulutuksen jälkeen pyörän päällä osaa "elää" tarkoituksenmukaisemmin ja taisi kurssilta jokunen ajoteknillinen oppikin iskostua selkärankaan, listaa Iivonen.

Onko mitään kevät terveisiä välitettäväksi motoristeille?

– Nyt kun kaivetaan pyörät tallista tienpäälle, keväthuolto on syytä käydä huolella läpi. Muistetaan että tienkäyttäjille on taas uutta, että pyörät tulevat liikenteeseen. Talven jäljiltä on vielä paljon hiekkaa, routavaurioiden aiheuttamia monttuja on syytä tarkkailla ettei tule ikäviä yllätyksiä ja vaikka tiet ovatkin jo suurelta osin sulia, niin muistetaan että varjopaikoissa tie voi ollakin vielä jäässä. Ja vaikka vapauden tunne alkaa kihelmöidä ja tekisi mieli kokeilla pyörän suorituskykyä, niin maltettaisiin kuitenkin ajaa lain säätämissä puitteissa, näin pystyy nauttimaan ajamisesta koko lyhyen ajokauden, muistuttaa vielä vanhempi konstaapeli Toni Iivonen.

Kuten kaikki muutkin motoristit, Iivonen odottaa malttamattomana moottoripyöräkauden alkamista ja ajamaan pääsyä.

Kuten kaikki muutkin motoristit, Iivonen odottaa malttamattomana moottoripyöräkauden alkamista ja ajamaan pääsyä.