Kaikkien motoristien yhteinen nettilehti

Motouutiset koeajaa: 2021 Harley-Davidson Pan America Special – laadukas haastaja adventuregenreen

Koeajot : Harley-Davidson

Tämän vuoden puhuttavin yksittäinen moottoripyörämalliuutuus saattaa olla Harley-Davidson Pan America. Se on sitä valmistajalleen, mutta samalla se haastaa myös perinteisiä adventuregenren valtiaita kuten vaikkapa BMW:n, Hondan ja KTM:n sekä Yamahan. Pyörä on vakava haastaja, mutta se saattaa olla myös väliinputoaja. Niin, millaisesta pyörästä sitten on oikeasti kyse? Pyörä on joka tapauksessa monelta osin hyvin epätyypilllinen Harrikka – ja sitten taas ei.

Harley-Davidson Pan America Special.

Harley-Davidson Pan America Special.

Amerikkalaisen raskaisiin V-Twin-katumoottoripyöriin; customeihin, cruisereihin ja touring-pyöriin erikoistuneen Harley-Davidsonin myynti on laskenut vakaasti viimeiset viisi vuotta. Edellinen pääjohtaja Matt Levatich ehti laittaa Pan America -mallin kehitystyön alulle osana "kaikki tiet johtavat Harley-Davidsoniin" -kampanjaa. Sen avulla hän pyrki laajentamaan valmistajan asiakaskuntaa iäkkäistä valkoisista keski-ikäisistä miehistä myös naisiin ja muihin väestönosiin sekä X-sukupolveen plus millenniaaleihin. 

Toinen Levatichin iso oivallus oli sähkömoottoripyörämalli LiveWire. Sekä LiveWire että Pan America ovat Harleyn ratkaisu laventaa asiakaskuntaa; LiveWiren on ollut tarkoitus havitella ekologisista asioista kiinnostuneita urbaaneja kuluttajia ja Pan American taas monipuolisemmasta touring- ja erityisesti adventureajosta innostuneita. Siten uusi pääjohtaja Jochen Zeitz, joka aloitti työnsä reilu vuosi sitten, on saanut istua tavallaan valmiiseen pöytään, mutta hänen erityisansionsa jo tässä vaiheessa on ollut turhien rönsyjen karsiminen, malliston supistaminen jne.

Pan American suorimmat kilpakumppanit lienevät BMW:n isot GS:t, KTM:n Super Adventure 1290 ja Triumphin isot Tigerit sekä Hondan Africa Twinit.

Harley-Davidson Pan America Special.

Laukut ovat lisävarusteita.

Testipyörä

Testattu Special on varustellumpi versio Pan America -mallista. Perusmallin lähtöhinta Vivid Blackina on 21 070 euroa, kun sama väri Special-mallina maksaa 24 220 €. Koeajetun pyörän hinta Baja Orange / Stone Washed White Pearl -värityksellä oli 800 euroa enemmän.

Lisäksi pyörässä oli tehdasoptiona saatavat pinnavanteet 650 € ja elektronisesti säätyvän jousituksen mukautuva ajokorkeus, lisähinta 800 euroa. Pyörän hinta oli siis näillä varusteilla 26 470 euroa + erikseen myytävät tavarateline, sivulaukut ja takalaukku, joille ei vielä tätä kirjoitettaessa löytynyt hintaa. Epäilemättä kokonaishinta nousee 30 000 euron tietämille, millä se alkaa olla varsin samanhintainen kilpailijoidensa kanssa.

Kyseessä oli valmistajan pressikäyttöön tarkoittama pyörä, joten täyttä varmuutta siitä, onko se tismalleen samanlainen kuin tuotantomalli, meillä ei ole.

Malli on joka tapauksessa Harley-Davidsonin ensimmäinen adventure-touring-kategoriaan luokiteltava tuote, ja heti alkuun voimme todeta, että H-D on matkassa tosissaan. Pyörä on täysin uusi moottoria myöten, ja siksikin varsin kiinnostava. Kyseessä on neliventtiilikansilla ja nestejäähdytyksellä varustettu 1252 cm3 Revolution Max V-Twin-moottori. Sen teho on 112 kW / 150 hv / 8750 rpm ja huippuvääntö 128 Nm / 6750 rpm. Myös runko on uusi, ja moottori on ripustettu siihen kantavana osana.

Ulkonäkö

Harley-Davidson Pan America Special.

Harley-Davidson Pan America Special. Kauneus on katsojan silmissä.

Pyörän ulkonäkö on aiheuttanut paljon keskustelua, lähinnä sen rumuus, varsinkin edestäpäin. Kauneus on toki katsojan silmissä, ja joka tapauksessa tuotantomalli on paremman näköinen kuin EICMA:ssa 2019 nähty prototyyppi.

– Varmasti monelle tärkeä ominaisuus, siis tuo ulkonäkö. Itseäni ei tuo haittaa, aika äkkiä siihen silmä tottui. Enkä koskaan hanki pyörää sen ulkonäön perusteella, vaan muut ominaisuudet ratkaisevat. Eihän sitä itse edes näe miltä se näyttää, kun pyörällä ajaa. Se miltä se muille näyttää on toisarvoinen asia, totesi Anssi Kivinen.

Sivuilta ja takaa pyörä on huomattavasti tavanomaisemman näköinen.

Etuosan rakenteella haluttaneen viitata visuaalisesti Road Glide Specialin perinteiseen etupään "hainkuonokatteeseen", jonka tyyppisen kateratkaisun Indiankin on kopioinut yhteen touring-malliinsa.

Joka tapauksessa etupään valo-osasto on kaksiosainen. Ylempänä on kaarreajovalot, jotka regoivat pyörän kallistuksen asteeseen. Kyllä, Pan America on varustettu kuusiakselisella IMU:lla, inertiamittausyksiköllä tai asentotunnistimella, miten haluatkin sitä nimittää. Se joka tapauksessa tuottaa tarvittavaa asentodataa pyörän monipuoliselle ohjauselektroniikalle.

Harley-Davidson Pan America Special.

Harley-Davidson Pan America Special. Hainkuono ja valot.

Alusta ja jarrut

Jarru- ja alustaosasto näyttäisivät olevan kunnossa. Tämän myös koeajo sekä asvalttiteillä että hiekkaisilla metsäteillä ja vähän huonommillakin poluilla todisti.

– Joustovarat ovat niin edessä kuin takanakin 191 mm. Kuulostaa vähältä adventurepyörään, mutta itse en havainnut jousituksen pohjaamista. Vaikka muutaman kerran sillä hyppäsinkin niin, että molemmat pyörät olivat ilmassa, totesi Anssi.

Harley-Davidson Pan America Special.

Harley-Davidson Pan America Special. Brembon jarrut ja tuplalevyt edessä hoitavat hienosti pysähtymisen. Varustettu myös kaarre-ABSeilla

Jarrut ovat Brembon valmistamat, ne ovat tehokkaat ja tunnokkaat. ABS:n toiminta on loogista, ja laskentakykyä on riittävästi. Jarrut on varustettu kaarre-ABS-toiminnolla, eli ne eivät lukkiudu kaarteissakaan ja estävät samalla pyörän nousun pystyyn.

Specialissa on Showan valmistama elektronisesti säädettävä semiaktiivinen alusta. Etuteleskoopin halkaisija on 47 mm. Takana on vivustolla varustettu monovaimennin.

Semiaktiivisen alustan ansiosta pyörä kulkee kuin lentävällä matolla. Monia adventurepyöriä häiritsevä jousituksen pintakovuus loisti poissaolollaan. Silti jousitus on kantava ja vaimennus riittävä. Sähköisesti säädettävänä sitä tulee myös säädettyä ajoalustan tarpeitten mukaan.

Harley-Davidson Pan America Special.

Harley-Davidson Pan America Special. Michelinin Scorcher Adventuret toimivat hienosti kaikilla pinnoilla.

Normaalisti Specialkin on varustettu valualumiinivanteilla, mutta koeajopyörässä oli lisävarusteena saatavat sisärenkaattomat pinnavanteet. Ensiasennusrenkaina on Michelinin Scorcher Adventuret. Edessä rengaskoko on 120/70R19 60V ja takana 170/60R17 72V. Kyse on katuendurorenkaista, mutta yhdessä toimivan jousituksen kanssa pito ja ajotuntuma säilyivät huonollakin pohjalla.

Koeajettu pyörä oli varustettu mukautuvalla ajokorkeuden säädöllä, jonka saa tehdasvarusteoptiona Special-malliin. Se tarkoittaa sitä, että jousitus laskeutuu alaspäin, kun pyörä pysähtyy. Tämä on upea ominaisuus, joka auttaa todella paljon pyörän käsittelyä paikallaan. Kun lähtee liikkeelle nousee alusta ajokorkeuteen. Mittariston näytöllä näkyy jousitusta kuvaava symboli, kun alusta on alhaalla. Mukautuvalle ajokorkeudelle on kolme eri käyttötilaa: 0.5 sekunnin viive, 2 sekunnin viive ja kokonaan pois käytöstä.

Harley-Davidson Pan America Special.

Harley-Davidsonin istuin on ookoo, mutta tarkoitettu paikalla istumiseen. Asentoa ei oikein pysty vaihtamaan.

Ajoasento/ajomukavuus

Pyörän päälle on helppo nousta, koska se on matalalla parkissa ollessaan. Istuin on kuoppa, jossa ei juuri ahterin paikkaa pysty vaihtamaan.

– Polvikulma on jyrkkä tällaiselle 190 cm pitkälle, ohjaustanko tulee syliin ja on matalalla. Tulee mieleen cruiserityyppinen ajo-asento. Istualta ajettaessa tämä ei haittaa, päinvastoin on todella miellyttävä. Tapeille kun nousee seisomaan on ajo-asento luonnoton, juurikin tuon ohjaustangon vuoksi. Tuo ei sinänsä ole iso ongelma, kuin niille, jotka ajavat paljon seisaaltaan, toki ohjaustangon voi vaihtaa sopivampaankin, niin itse toimisin, Anssi pohti.

Harley-Davidson Pan America Special.

Pan America Specialin pleksi säätösysteemi on teknisesti heppoinen ja sen kestävyys epäilyttää.

180-senttiselle pyörä on hieman korkea, mutta eniten kiusaa seisaalta-ajaessa sama asia. Tuumailimme, että cruiserimainen ajoasento saattaa olla jopa harkittu ratkaisu, koska se on Harleyn omistajille hyvin tyypillinen. Vaikka mallin käyttötarkoitus on eri, saa istua tutulta tuntuvan pyörän selkään. 

Samaan viittaa sivuseisontatuen sijoitus. Se on cruiserimaisesti sijoitettu etujalkatappien etupuolelle, kuten Harrikoissa ainakin; sieltä sitä on vain alkuun hankala löytää. Lisäksi se on nivelöity, mikä saa sen tuntumaan vähän huteralta. Mutta ainakin koeajokokoemuksen perusteella vain tuntumaan. Keskiseisontatuki toimi hyvin. 

Katteen pleksi suojasi hyvin ja sen korkeus on säädettävä, mutta säätösysteemi on melkoinen rimpula, niin kuin koko pleksin saranointi/kiinnitys. Sen kestävyys jäi mietityttämään.

Harley-Davidson Pan America Special.

Specialin vakiovaruste keskiseisontatuki toimii hyvin, mutta sivuseisontatuki herättää epäilyksiä ja sijaitsee oudossa paikassa.

Moottori/vaihteisto

Uusi Revolution Max 1250 V2-moottori ei tuottanut pettymystä. Voimaa ja vääntöä on todella laajalla alueella ja sitä on riittävästi. Moottorissa on myös räjähtävää voimaa silloin, kun sitä tarvitaan. 150 hevosvoimaa on paljon. Oma osuutensa asiassa on muuttuvalla venttiilien ajoituksella.

– Kertaakaan en saanut sitä stumppaamaan. Kakkosvaihteella pystyi lähtemään paikaltaan liikkeelle juurikaan kytkintä luistattamatta. Hidasajo metsäpolulla oli luontevan ja vääntävän moottorin ansiosta todella helppoa. Kaasun annostelu on loogista, minkäänlaista on/off ilmiötä en havainnut, kehui Anssi.

Harley-Davidson Pan America Special.

Pan Americanin moottori on tehokas, vääntävä ja helppo käskeä.

Moottorin ohjain on nykyaikainen: erilaisia ajotiloja on riittävästi, ja niitä voi myös muokata itselleen sopiviksi, tietyin rajoituksin.

Kytkin toimii tunnokkaasti ja on kevyt käyttää, vaihteet napsahtavat päälle kuin itsestään. Isona puutteena pidimme vaihdeavustimen, eli shifterin puuttumista. Se on nykyään jo itsestäänselvyys näissä isoissa adventurepyörissä. Vaan tässäpä sitä ei olekaan. Ns. katuajokengällä sai vaihteet sujuvasti vaihdettua, mutta adventuresaappaalla tuli jo hieman ahdasta.

Mittaristo/hallintalaitteet

Harley-Davidson Pan America Special.

Mittariston tumma väritys ei ole kovin helppolukuinen päivänvalossa.

Mittaristona toimii 6,8 tuuman / 173 mm:n väri-TFT näyttö. Näyttö on riittävän kokoinen, mutta näytön luku ajon aikana on osittain vaikeaa. Suurta kokoa ja näytön tarjoamaa tilaa ei ole visuaalisesti osattu hyödyntää oikein, vaan osa symboleista ja teksteistä on liian pientä. Tilaa kyllä riittäisi selkeämmän kokoisille symboleille ja kirjasimille.

Mittaristo näyttää siltä, että sen suunnittelija on tehnyt designin 27" näytöllä ja pienentänyt lopputuloksen suoraan 6,8" näyttöön tarkistamatta, miten symboleiden koko muuttuu. Tärkeimmät asiat, kuten ajonopeuden, moottorin kierrosluvun ja polttoainetilanteen hahmottaa kyllä helposti.

Harley-Davidson Pan America Special.

Valkoinen pohjaväri on selkeästi helppolukuisempi.

Näyttöä pystyy muokkaamaan tietyin rajoituksin, ja sen pohjaväriksi voi valita joko mustan tai valkoisen. Valkoinen näyttö on selvästi selkeämpi, ja siitä molemmat testaajat pitivät enemmän.

Näytön valikoissa liikutaan ohjaustangossa olevien käyttökytkimien avulla. Pienen harjoittelun jälkeen se sujui vaivattomasti.

Puhelimen saa liitettyä Bluetoothin ja Harley Davidson -applikaation avulla näyttöön. Näin käyttöön tulevat esim. navigointi ja media.

Harley-Davidson Pan America Special.

Vasen kahva. Sinänsä Harley on onnistunut näppäinten ja valikkojen kanssa hyvin, mutta vakionopeudensäätimen painikkeiden sijoittelun kanssa on toivomisen varaa.

Mikä huomioitavaa on se, että näyttö on Suomenkielinen. Tämä on upea juttu.

Käyttökytkimet olivat muuten ok, mutta vakionopeussäätimen käyttö oli tökkivää. Kytkimet ovat liian pienet, joten hanska kädessä niitä oli hankala käyttää ja lsiäksi ne on sijoitettu omituiseen paikkaan vasemmassa kahvassa, mikä edellytti otteen irrottamista kahvasta.

Vilkun kytkin oli aluksi oudossa paikassa, piilossa käyttöpaneelin alla, mutta siihen tottui nopeasti. Vilkku on itsestään palauttavaa mallia.

Harley-Davidson Pan America Special.

Harley-Davidson Pan America Special. Oikea kahva.

Sivumennen sanoen

Moderniksi pyöräksi ja moottoriksi Harleyssä on varsin lyhyt huoltoväli, 8000 km. Nykyadventurepyörille tyypillistä on 12 000 tai jopa 15 000 kilometrin öljynvaihto- ja perushuoltoväli. 

Toisaalta moottorin venttiilien välykset säätyvät hydraulisesti.

Pyörän omistaja käsikirja – toki suomenkielinen – on oma lukunsa. Amerikkalaisista oikeuskäytännöistä johtuen puolet siitä on erilaisia varotuksia tai varauksia, mutta se ei haittaa. Sen sijaan se haittaa, että tekniset termit ovat paikoitellen mitä sattuu. Kärjistäen vaikuttaa siltä, että se on käännetty Google-kääntäjällä ja mainostoimisto on hoitanut lopun.

Harley-Davidson Pan America Special.

Harley-Davidson Pan America Special ja ketjuveto hihnan sijaan.

Yhteenveto

Siinä missä pyörän hinta tuntui alkuun kilpailijoita edullisemmalta, selvisi, että pyörän kokonaishinta kipuaa ylös nopeasti varustetason kasvun myötä. Eli se on karkeasti ottaen samalla tasolla silloin, kun ominaisuudetkin ovat vertailtavissa kilpailijoiden kanssa. 

Pyörän paino ilman nesteitä on 240 kg, nesteineen 258 kg. Sekin on luokassaan tyypillinen tai hieman yläkanttiin. Polttoaineen kulutukseksi Harley lupaa 5,5 l / 100 km. 925 kilometrin mittaisessa koeajossa paloi vähän reilut 5 litraa satasella. Mukaan mahtui pitkiä rauhallisia vetoja, jotka pudottavat keskikulutusta. Kaikkiaan koeajo oli 1065 km pitkä.

Harley-Davidson Pan America Special.

Pyörä on varustettu elektronisesti säätyvällä jousituksella.

Joka tapauksessa Harley-Davidson on rakentanut pyörän, joka esittää vakavia haasteita adventuretouring-genreen. Päämaali lienee ollut muuan baijerilaisvalmistaja, joka tuppaa tukkimaan tuotteitaan Amerikan maaperälle, mutta niin kiinnostava on Harleyn uutuus, että muutkin valmistajat saavat olla varpaillaan.

Merkittävintä on, että Harley avaa kokonaan uuden kirjan: pyörässä on heti kättelyssä runsaasti tehoa ja ominaisuuksia.

Se, löytävätkö nykyiset Harrikka-kuskit Pan American on mielenkiintoinen kysymys. Onko se riittävän Harrikkamainen, että puristitkin hyväksyvät sen Harleyksi. Toivottavasti, hienosta pyörästä on kyse.

Harley-Davidson Pan America Special.

Harley-Davidson Pan America Special.

Anssi: – Keskityin koeajolla lähinnä soratie- ja metsäpolkuominaisuuksiin. Soratiellä Pan America on loistava matkakumppani, hyväkuntoista metsäpolkuakaan se ei säikähdä. Vaativampiin kuraleikkeihin en sillä lähtisi. Esimerkiksi jänniteensäädin sekä akku sijaitsevat todella näkyvällä ja avoimella paikalla suojaamattomina moottorin edessä, suoraan alttiina etupyörän heittämille roiskeille. Maavarakaan ei ole kovin iso. Pakoputki on myös todella hyvin “esillä” ottamaan vastaan kolhuja ja iskuja. Toki tarjolla on suojia jotka estävät, tai ainakin vähentävät mahdollisia vaurioita. Varmasti moni ne myös hankkii. Mutkatietä ja maantietä Pan American kulki todella nöyrästi. Sillä oli suorastaan ilo päästellä menemään.

Kaikesta näkee, että Harley Davidson on lähtenyt tosissaan seikkailupyörägenreen mukaan.

Pan America on hyvinkin loistava valinta Adventure Touring -tyyppiseen moottoripyöräilyyn. Itse nimesin sen American Adventure Cruiseriksi. Juuri sen ajoasennon vuoksi.

Harley-Davidson Pan America Special.

Akun ja lataussäätimen sijainti avoimessa paikassa etupyörän takana saattaa muodostua ongelmaksi.

Erkki: – Ajoin enemmän erilaisilla päällystetyillä ja hiekkateillä. Pan America tuntuu olevan kotonaan kaikilla pinnoilla. Sillä on todella mukava ajaa pitkää matkaa, ja se taipuu nätisti mutkiin ja on nautittava ajettava myös tiukkamutkaisemmilla päällystetyillä teillä. Moottori on yksinkertaisesti sanottuna loistava, ja tehoa riittää millaiseen käyttötarkoitukseen tahansa. Akun ja jännitteensäätimen suojaamattomuus ja sijainti ovat käsittämättömiä lapsuksia tämän tyyppisessä pyörässä. Jo senkin vuoksi, että sateella saattaa joutua ajamaan kuka tahansa; kyse ei ole vain kuraleikeistä. On mielenkiintoista nähdä, onko asia korjattu tuotantomallissa; toivottavasti viimeistään seuraavassa mallipäivityksessä.

Harley-Davidson Pan America Special.

Vain yksi kaarrevalo palaa, kun kallistus on mieto.

Myös alusta on todella hyvä. Minua miellyttää se, että se on pehmeä, mutta kantava. Sen toimintaa voisi kuvata huomaamattomaksi: se vain tekee työnsä erittäin hyvin ilman, että kuljettajan tarvitsee pohtia asiaa sen kummemmin riippumatta siitä, missä pyörällä ajaa.

Harley-Davidson Pan America Special.

Lisää kallistusta, lisää kaarteeseenajovaloa.

Plussat ja miinukset

Plussat

  • + Moottori
  • + Sähköinen, puoliaktiivinen alusta
  • + Brembon monoblock-jarrut
  • + Ajo-ominaisuudet
  • + TFT-näyttö varauksin

Harley-Davidson Pan America Special.

Harley-Davidson Pan America Special.

Miinukset

  • - Ajoasento seisten
  • - Vakionopeussäätimen käyttökytkimet
  • - Etupleksin säätösysteemin heppoinen rakenne
  • - Akun ja jännitteensäätimen sijoitus roiskeille avoimeen paikkaan
  • - Vaihdeavustimen puuttuminen

Harley-Davidson Pan America Special.

Harley-Davidson Pan America Special.

Harley Davidson Pan America Special ARVOSANA PAINOTETTU ARVOSANA*
Moottori 20% 5 100 (100)
Jousitus/alusta 10% 5 50 (50)
Voimansiirto/kytkin 10% 4 40 (50)
Vaihteisto 5% 3 5 (25)
Jarrut 20% 5 100 (100)
Ergonomia/Käsiteltävyys 20% 3 60 (100)
Ajotietokone/käytettävyys 5% 4 20 (25)
Taloudellisuus 10 % 4 40 (50)
Yhteensä   415 / 500
Jokerikerroin: Todella laajan käyttöalueen omaava moottori, jossa myös räjähtävää voimaa. Alustan toiminta.   25 p
Kokonaisarvosana 4,4 p/5 440/500
* = suluissa täydet pisteet.    

Harley-Davidson Pan America Special.

Harley-Davidson Pan America Special.

Tekniset tiedot:

Moottori: 1252 cm3 Revolution Max V-Twin. Teho 112 kW / 150 hv / 8750 rpm. Huippuvääntö 128 Nm / 6750 rpm. sylinterin halkaisija: 105 mm. Isku: 72 mm. Elektroninen polttoaineen sekvenssiruiskutus (ESPFI). Pakoputkisto: 2-1-1, katalysaattori pakosarjassa. Hydraulisesti säätyvät venttiilinvälykset. Muuttuva venttiilien ajoitus. Euro 5 -normit täyttävä.

Voimansiirto: Vaihteisto 6-vaihteinen. Toisioveto ketjulla.

Alusta: upsidedown-keula, 47 mm teleskooppi, sähkösäätöinen semiaktiivinen vaimennus. Takana monovaimennin automaattisella esikuormituksen säädöllä ja semiaktiivisella puristuksen ja jouston vaimennuksella. Jousitus tunnistaa kuorman ja säätää takavaimentimen jousen esijännitystä sen mukaan. Varustettu ohjausiskunvaimentimella. 

Elektroniikkaa: 6-akselinen IMU, wheelienesto, rengaspaineiden valvontajärjestelmä, Kaarre-ABS, kaarreluistonesto, kaarreajovalot, lämmitetyt kahvat, vakionopeudensäädin, semiaktiivinen elektronisesti säätyvä alusta, ajotapavalinnat.

Jarrut: Brembon nelimäntäinen monoblock-jarrusatula. Takana kelluva yksimäntäinen jarrusatula.

Pituus 2 265 mm. Maavara 175 mm. Keulakulma 25°. Olkatapin kallistuma 108 mm. Akseliväli 1 580 mm. Rengaskoko etu 120/70R19 60V, taka 170/60R17 72V. 

Polttoainetankin koko 21,2 l. Paino käyttövalmiina 258 kg.

Harley-Davidson Pan America Special.

Harley-Davidson Pan America Special.

Harley-Davidson Pan America Special.

Hyvä moottori, hyvä alusta. Mikäpä on päästellä, kun osaa. Anssi vauhdissa.

Harley-Davidson Pan America Special.

Harley-Davidson Pan America Special.

Harley-Davidson Pan America Special.

Harley-Davidson Pan America Special.

 
Tuoreimmat uutiset Näytä lisää +