Kehä kolmosen kupeessa talvi asettaa välillä esteitä pyörällä ajamiseen lumen ja pakkasen muodossa. Pakkanen rajoittaa kuskin mukavuutta ja jonkin verran akun antaman kantaman määrää. Mutta se lumi.

Jo viitisen senttiä irtolunta rajoittaa pyörän etenemistä melkoisesti. Jos lumi vielä on päässyt kasaantumaan ennen aurausta, on pyykkilauta valmis. Piti sitten kokeilla miten sähkömoottorinen läskipyörä selviää lumen ja kylmän haasteista. E/Fat niminen pyörä saatiin kokeiltavaksi, jotta voimme selvittää lumessa ja kylmässä selviämistä.

Vartiokylässä Helsingissä sijaitseva liike vastaa E/Fatin suunnittelusta ja markkinoinnista. E/Fat on pyörätehdas, kuten Tunturi tai Helkama, toki pienempi, mutta tuotantomäärät kuitenkin niin suuria, että se luetaan valmistajaksi. Valmistajilla on tänä päivänä melkoinen vastuu tuotteen laadusta ja turvallisuudesta. Esimerkiksi nopeudenrajoitus sähköpyörissä on tärkeä asia, vaikka monissa Youtube-jutuissa rajoittimet ohitetaankin sujuvasti. Muutenkin näissä somejutuissa on monta korjaamista kaipaavaa asiaa noin turvallisuuden ja hyvien tapojen noudattamisen suhteen.

Kilowatin kone takanavassa

E/Fat 1000W:ssä on kilowatin tehoinen takanavassa sijaitseva moottori. Kaasukahvasta saadaan avustus toimimaan myös ilman polkemista. Pyörä on lainmukaisesti moottorilla varustettu polkupyörä ja tehon puolesta se tarvitsee liikennevakuutuksen. Vakuutus kustantaa noin satasen vuodessa.

E-Fat.

E-Fat 1000W. Ja muhkeat nastoitetut fättärirenkaat.

Hyvänä puolena napamoottorissa on voimansiirron säästyminen moottorin voiman kulutukselta ja polkemisen keveys, koska moottorin vastus puuttuu ajettaessa ilman avustusta. Varjopuolena jyrkkien mäkien nouseminen ilman vaihteiden tuomaa helpotusta moottorille. Maanteillä ja kaduilla esiintyvät mäet tämä kyllä jaksaa nousta, mutta metsässä rymytessä jossain tiukassa paikassa vaihteiden kautta vetävä on selkeästi tehokkaampi.

Lumessa ajamisen kannalta tärkeimpänä testattiin fättärirenkaiden vaikutusta talvella. Pienillä paineilla – noin 0.5 baria – pyykkilautamainen tärinä ei juurikaan haittaa etenemistä. Renkaat oli nastoitettu ja pito paljaalla jäällä ja kovalla polanteella oli mieletön. Urat ja knöölit eivät vieneet pyörää.

Lumessa eteneminen

Odotin innolla pyrykeliä. On uskomatonta miten syvässä lumessa fättäri vielä on ajettavissa. Kymmenen sentin lumi ei tunnu miltään. Noin 15 senttiä alkaa olla jo hieman ongelmallisempi ja pientä luikertelua esiintyy. 20-25 senttiä on jo liikaa, että voitaisiin puhua ajamisesta, enempi se on selviytymistä. Eli fättärikin pysähtyy jos lunta on liikaa, joten sitten on parasta hommata lynxi, jos pitää päästä paksussa lumessa pitkälle.

Pyörän mukana tulee peltilaatikko akun säilytystä ja latausta varten. Laatikko estää mahdollisessa akkupalossa palon leviämistä tehokkaasti. Akun latauksesta on tarkat ohjeet.

Sähköpyörien akut kyllä edustavatkin vaarallista tulipalon lähdettä. jos akku on syystä tai toisesta vaurioitunut. Akun sähköpalo on hyvin kuuma ja jos latausta on paljon jäljellä myös pitkäaikainen. Hysteriaan ei ole aihetta – melko vähän on sattunut tulipaloja sähköpyörien jäljiltä.

Pakkasen vaikutus tuntuu tämänkin sähkärin toimintamatkassa, mutta taitaa kuskiltakin jo loppua sietokyky ennen akun loppumista. Oikein raskaassa kelissä 20 kilsaa tyhjensi akun noin viiden asteen pakkasessa, mutta keli oli täyttä puuroa koko ajan. En usko, että monikaan noihin olosuhteisiin lähtee missä tuota kokeilin, oli sen verran haastavaa rämpimistä.

E/Fat 1000W:n suositushinta on 3199 euroa, mutta tarjouksesta se voi irrota parisataa halvemmalla.
Merkittävä etu on, että voit tilata pyörään omia toiveitasi vastaavia juttuja, koska valmistus on kotimaisessa komennossa. Se on harvinaista herkkua nykyään.

Teknisiä tietoja, E/Fat 1000W:

E/Fat.

E/Fat 1000W.

 • - Moottorilla varustettu polkupyörä
 • - Luokka L1e-A
 • - Liikennevakuutus pakollinen
 • - Takanapamoottori, teho 1000 W
 • - 52 V, 16 Ah, 832 Wh Li-ionakku.
 • - Etuiskunvaimennin 140 mm
 • - Kaasukahva
 • - Viisitasoinen poljinavustin
 • - Renkaat 26" x 4,5" fat-renkaat
 • - Hinta 3199 €
 • - Valmistus ja myynti E Fat Finland Oy.