Ensituntuma ja ergonomia

Kyytiin noustessa on vaikea ymmärtää istuvansa litraisen voimanpesän päällä. Ainoa asia, joka viestii piilevästä, valtavasta suorituskyvystä on leveähkö ote ohjaustangosta. Muutoin pyörä on siron ja siistin tuntuinen. Sinikeltainen värimaailma on kaunis, då.

Neitsytkäynnistys tekee timmin ensivaikutelman. LCD-mittaristo on monipuolinen mutta selkeä käynnistysanimaatioineen. Suzukille ominainen kytkinvivun puristaminen käynnistyksen yhteydessä ei ole tässä pyörässä tarpeen. Samoin itse käynnistämistä on kehitetty. Käynnistysnappia ei tarvitse painaa kunnes moottori käy, vaan lyhyt painallus riittää. Starttimoottori pyörii automaattisesti niin kauan että moottori jää käyntiin, ja tarkasti se jääkin.

Melkein suoraan sivulle suuntautuvat peilinvarret antavat pyörän ohjaamolle hieman lurppakorvaisen kuvan. Testikuljettajamme mielestä se oli tämän luontoisessa pyörässä kuitenkin enemmän hauska kuin huono asia.

Käynti on moitteetonta, lukuunottamatta pakosarjassa sijaitsevaa pakokaasuläppää, joka on koeajopyörässämme päässyt löystymään. Tämä ei maahantuojan mukaan vaikuta juurikaan ajamiseen, rumaa rämisevää ääntä lukuunottamatta. Läpän kiristäminen on kuulemma normaali huoltotoimi. Kokonaismatkamittarissa oli reilut 5000 km.

Moottorin huipputeho on loputon, eikä pyörä turhan paljoa painakaan. Alavääntö on sinnikäs ja elegantti, vaikka aivan äärimmilleen haastettuna protestoi rouskuttamalla ja loikkimalla. Mutta ei sammumalla.

Moottoritieampaisu Espoosta Tampereelle sujui jopa mukavasti. Asentoa ei tarvinnut juurikaan hakea tai vaihdella sporttisesta polvikulmasta huolimatta. Kun tuntee oikean ajoasennon, ranteet eivät tällaisellakaan pyörällä ajaessa väsy tai rasitu. Matala tuulilasi päästi ylävartaloon sen verran ilmavirtaa, että ryhti pysyi senkin ansiosta. Maltillisella tahdilla ajettaessa tämä pyrähdys kulutti polttoainetta ajotietokoneen mukaan n. 5,3 l/100km.

Suzuki GSX-R1000A vuosimallia 2017.

Hallintalaitteet ja napit ja vehkeet

Kaasuvasteelle oli kolme eri asetusta, jotka mahdollistivat tehon määrän ja kaasutuntuman säätelyn. Säätö toimi loistavasti. Maltillisimman kaasuvasteen asennossa tuntuma oli selkeästi pehmein, ja vastaavasti ns. menoasennossa moottori oli hyvinkin kierrosherkkä. Keskimmäistä asentoa oli hankala erottaa kummastakaan ääripäästä, mikä osaltaan kertoo asetusten onnistumisesta. Asetusten muuttaminen onnistui yhdellä napilla helposti, ja jopa ajoneuvon liikkuessa. Ainoa ehto säädön onnistumiselle on, että veto ei ole päällä valintaa vahvistettaessa.

Suzuki GSX-R1000A vuosimallia 2017.

Mittaristo oli selkä, vaikka sisälsikin runsaasti tietoa. Näkymä sisälsi kierrosmittarin ja nopeustiedon, kellonajan, lämpötilan, tehoasetuksen, polttoaineenkulutustietoa, polttoaineen määrän, luistoneston asetuksen, matkamittarin, kokonaismatkamittarin, toimintasäteen mittarin, matalan öljynpaineen varoitusvalon tarvittaessa (ei tarvittu), ja vaihdeilmaisimen. Toimintojen säätäminen oli helppoa ja intuitiivista.

Suzuki GSX-R1000A vuosimallia 2017.

Ajaminen

Vaihteiden sulava käyttö osoittautui odotettua hankalammaksi. Ei ole tavatonta, että uudenlaisen kytkimen kanssa toimiminen vaatii totuttelua, mutta usein tämän ongelman on voinut siirtää tuonnemmaksi valitsemalla vaihteita ilman kytkintä. Tällä kertaa sekään ei tuottanut toivottua lopputulosta. Vaihteet poksahtivat paikalleen liki jokaisella vaihtokerralla vaikka asiaan kuinka keskittyi. Liekö tuo ominaisuus vai vika - ja kenen? Kunnollinen koeajo on suositeltavaa ennen pyörän ostoa.

Suzuki GSX-R1000A vuosimallia 2017.

Alusta yllätti mukavuudellaan. Toki pintakovuutta oli havaittavissa, mutta jokapäiväiset verrokit saattavat vaikuttaa tähän mielikuvaan vääristävästi. Alusta oli kieltämättä urheilullinen, mutta erittäin elegantti ja syvätoiminen tarvittaessa. Koeajon aikana ajettiin melkoisiin routapatteihin mennen tullen, mutta minkäänlaista räminää tai kolinaa ei ilmennyt. Erittäin hyvät pisteet alustalle siis.

Kun moottoritieltä poistuttiin, ajoasennon alkoi huomata. Alaselkä joutuu tässä pyörässä tekemään reilusti töitä, mikäli ajoasennon mielii pitää ryhdikkäänä, ja painon pois käsiltä. Muutaman viikon aktiivisella treenillä selkä siitä huolimatta tottuu ajoasentoon kuin ajoasentoon. Risteyksissä päätä kääntäessä etukeno ajoasento herkästi pakottaa pään melkoisesti kallelleen, mikä tuo asioiden havainnointiin oman pikku haastekertoimensa.

Hyvät jarrut

Suzuki GSX-R1000A vuosimallia 2017 ja loistavasti toimivat jarrut.

Jarrut ovat tehokkaat ja tunnokkaat kuten olettaa saattaa. ABS-järjestelmä toimii erittäin hyvin. Tässä pyörässä ABS-järjestelmää ei saa kytkettyä pois päältä, eikä sitä edes pääse säätämään, mutta se ei testijarrutuksia haitannut. Kun molemmat jarrut runttaa voimalla pohjaan, järjestelmä antaa takarenkaan nousta vaihtelevasti joko 1 tai 3 cm maanpinnasta, pitää sen sillä korkeudella läpi jarrutuksen, kunnes hieman ennen pysähtymistä laskee sen takaisin tien pintaan. Tämä tapahtui kerta toisensa jälkeen, ja järjestelmä ei hämääntynyt juurikaan siirryttäessä kuivalta asfaltilta märälle.

Pyörä ei rohkaissut ajamaan siten, että ABS-järjestelmän heikkoudet olisi ehtinyt huomata soratiellä ajettaessa. Jää lukijan päätettäväksi, kertooko se enemmän jarrujärjestelmästä vai pyörästä. Soratieajettavuutta ei suoranaisesti silti voi moittia. Aiemmin todettu hyvin toimiva jousitus oli luotettava apuri hankalissakin paikoissa.

Suzuki GSX-R1000A vuosimallia 2017 ja se muhkea äänenvaimennin.

Takalokasuojaa pyörässä ei juurikaan ole. Ainoastaan hyvin pitkä ja hyvin siro rekisterikilventeline hoitaa lokasuojan virkaa, eikä kovin hyvin. Testikuljettajamme asustaa sivistyksen tuolla puolen, joten kuramudasta saatiin iloa vielä pitkälle pesutupaan asti.

Muhkea äänenvaimennin tekee työnsä. Moottorin käyntiääni on silti erittäin raaka ja konstailematon. Tämä onkin pyörän viimeistellyn ja siistin vaikutelman alla liki ainoa indikaatio siitä, että jalkojen välissä piilee tarvittaessa todellinen hirviö. Ja juuri siksi tuo rujo ja ärjy käyntiääni tuntuu ehkä hieman tarpeettomalta, jopa päälleliimatulta. Kunnes lähtee koeajolle.

Suzuki GSX-R1000A vuosimallia 2017.

Summa summarum

Kokonaisuutena uusi GSXR1000A on laadukas ja suorituskykyinen sportti, josta voima ei lopu kesken. Urheilullisuus tuo kuitenkin mukanaan tuttuja tarpeita kompromisseille, mikäli mielii nauttia ajokistaan moottoriradan ulkopuolella. Erikoismainintana on syytä tuoda esiin hienosti toiminut ABS-järjestelmä.

Suzuki GSX-R1000A Arvosana** Painotettu arvosana*
Moottori 20% 4 80 (100)
Jousitus/alusta 10% 5 50 (50)
Voimansiirto/kytkin 10% 4 40 (50)
Vaihteisto 5% 3 15 (25)
Jarrut 15%  5 75 (75)
Ergonomia/Käsiteltävyys 15% 3 45 (75)
Ajotietokone/käytettävyys 5% 4 20 (25)
Taloudellisuus 10 %  4 40 (50)
Hinta 10%: GSXR1000A, 21 999 € 3 30 (50)
Yhteensä 3,95 p 395 pistettä (500)
* = suluissa täydet pisteet, ** = asteikko 0-5    
Jokerikerroin: Erinomainen ABS-järjestelmä   +20p
Loppuarvio yhteensä 4,15 p

415 pistettä (500)

Suzuki GSX-R1000A vuosimallia 2017.

Suzuki GSX-R1000A vuosimallia 2017.

Kirjoittajasta:

Tommi Lumiaho on Moottoripyöräkerho 69 ry:n koulutusvastaava, kouluttaja, Suomen Moottoripyöräkouluttajat ry:n hallituksen jäsen, ja aktiivinen motoristi. 

Suzuki GSX-R1000A vuosimallia 2017.

Suzuki GSX-R1000A vuosimallia 2017.