Englantilaiset Matt Bishop ja Reece Gilkes ovat ensimmäisinä kiertäneet maapallon Honda SH300i -skootterilla, joka oli varustettu itsetehdyllä sivuvaunulla. Miehet ovat ehtineet olla jo miltei kaksi vuotta kotimaassaan, mutta heidän matkansa on nyt virallisesti hyväksytty Guinnessin ennätysten kirjaan. Sieltä parivaljakko löytyy "Eeppiset matkat" -osastosta. Linkki kirjan sivuille tässä

Ennätys tuli tittelillä "Pisin matka sivuvaunulla varustetulla skootterilla".

Matkan pituus oli tarkalleen 54 962 kilometriä ja se alkoi 21. heinäkuuta 2017 ja päättyi 20. tammikuuta 2019. Miesten reitti kiersi 35 maan halki.

Bishop ja Gilkes lähtivät matkaan tavoitteenaan taistella modernia orjuutta ja ihmiskauppaa vastaan ja onnistuivat reissun mittaan keräämään rahaa 8000 euroa jaettuna heidän valitsemaansa kymmeneen eri hyväntekeväisyyskohteeseen.

Bishopin ja Gilkesin reitti.

Bishopin ja Gilkesin reitti.

Englanti on ollut kautta aikain tunnettu vahvasta sivuvaunumoottoripyöräkulttuuristaan, mutta silti ajatus laittaa pienikuutioisen skootterin kylkeen sivuvaunu, ja vielä omatekemä, on tosi kova juttu. Varsinkin, kun tavoitteena on ajaa maapallon ympäri.

Reissu sujui skootterisivarilla muuten teknisesti hyvin, mutta kone sanoi itsensä lopullisesti irti vain 1600 kilometriä ennen koti-Englantia Puolassa. Uusi käytetty moottori löytyi tilalle kuin ihmeen kaupalla ja miehet pääsivät kuin pääsivätkin perille.

On ihme, että skootteri kesti noinkin pitkään, koska sitä ei todellakaan ole suunniteltu noin raskaalle lisäkuormalle, kuin mitä vaunu tuo tullessaan.

Matkaan lähtiessä kummallakaan ei ollut ajokokemusta moottoripyörällä saatikka sitten sivuvaunuskootterilla. Eräässä lehtiartikkelissa Matt Bishop totesikin, että "Tiesimme joutuvamme lujille, mutta siinähän se pointti onkin. Ideana oli nähdä miten kauas pääsisimme hyvin vähälllä rahalla ja vieraiden ihmisten avulla".

Mikäli haluat tutustua tarkemmin heidän matkaansa, voit vierailla heidän sivustollaan As Seen from the Sidecar eli täällä. Sieltä voit tilata myös heidän matkastaan tekemänsä kirjan. Miehet järjestävät myös keinutuoli-adventuretapahtuman helmikuussa, josta löydät tietoja heidän Facebook-sivuiltaan täältä.

Teksti Erkki Mäki, kuvat Bishopin ja Gilkesin Facebook-sivusto.

Reissussa ollessa on aina riski siihenkin, että on kylmä ja talvi. Varsinkin maailmanympärimatkalla oltaessa.

Reissussa ollessa on aina riski siihenkin, että on kylmä ja talvi. Varsinkin maailmanympärimatkalla oltaessa.