Viisitoistavuotias jääkarhu-uros Nord muutti viikko sitten maanantaina 22.2.2021 Ranuan eläinpuistoon Tanskasta, Skandinavisk Dyreparkista. Nord on alun perin syntynyt Moskovan eläintarhassa.

Nordin matka alkoi Tanskasta perjantaina 19.2. ja uuteen kotiinsa Nord pääsi maanantai-aamuna. Matka toteeutettiin maanteitse sekä laivayhteydellä. Kuljetus sujui hyvin, ja uudessa kodissaan Nordilla oli heti hyvä ruokahalu. Ensi aterioillaan Nordille annettiin myös erikoisherkkuja, kuten hunajaa, nopeuttamaan palautumista matkan rasituksista.

Nord vietti ensimmäiset päivät uuteen kotiinsa ja hoitajiinsa tutustuen, ja saattaa olla aluksi välillä yleisön näkymättömissä pesätiloissaan. Mikäli kaikki sujuu hyvin ja jääkarhupariskunta suhtautuu toisiinsa ystävällisesti, pääsevät ne tutustumaan toisiinsa myöhemmin keväällä. Toistaiseksi ne asuvat kuitenkin omissa aitauksissaan, eikä pentuja odoteta vielä tänä vuonna, kerrotaan Ranuan eläinpuiston tiedotteessa.

Jääkarhu on määritelty luonnossa uhanalaiseksi ja lajille on perustettu Euroopan eläintarha- ja akvaariojärjestössä (EAZA) uhanalaisten lajien suojeluohjelma EEP (European Ex-situ Programme), johon Ranuan Eläinpuisto ja Skandinavisk Dyrepark myös kuuluvat. Ohjelman tavoitteena on ylläpitää jääkarhujen eläintarhakanta elinvoimaisena ja perimältään riittävän monimuotoisena.

Siirto toteutettiin EAZA:n jääkarhukoordinaattorin suosituksesta.

Teksti Erkki Mäki, kuvat Ranuan eläinpuisto

Nord.

Nord omassa elementissään.