Bespoke Ralliesin kestävyysajotapahtuma kestää 21 päivää, kolme viikkoa, ja siinä on luokkia enimmäkseen vintage- ja klassikkoautoille, mutta myös kaksi luokkaa moottoripyörille: alle ja yli 600-kuutioisille. Ajaminen alkaa 28. helmikuuta 2022 ja päättyy 20.maaliskuuta. Matkaan lähdetään Surreystä Brooklandsin historialliselta kisaradalta.

Ralli ei kuitenkaan ole samalla tavalla rankka osallistujille kuin originaali maailman vaativimmaksi endurotapahtumaksi äänestetty Dakar-ralli, vaan siihen verrattuna kyse on lähinnä ajelusta. Toki matkan pituutta ja vaatimuksia ei kannata aliarvioida, ja ajokin olisi syytä olla maastokelpoinen. Reissua mainostetaan touring-endurance-tapahtumana.

Kyse on ensimmäisestä ajotapahtumasta, jossa Afrikan puolella pyritään noudattamaan mahdollisimman paljon alkuperäistä reittiä. Tosin aikojen saatossa reittejä ehti olla monia, kuuluisin niistä ehkä 15 288 kilometrin mittainen vuonna 1986. Sen moottoripyöräluokan otti nimiinsä viisinkertainen Dakar-voittaja Cyril Neveu Honda NXR750V Africa Twinillään. Sen vuoden rallia varjosti tapahtuman keksijän ja järjestäjän Thierry Sabinen kuolema helikopterionnettomuudessa kesken rallin.

Dakar Enduro Rally 2022:n reitti.

Dakar Enduro Rally 2022:n reitti.

"Bespoke Ralliesin järjestämä Dakar Enduro Rally ottaa inspiraationsa tästä ikonisesta enduroajotapahtumasta, mutta kaiken kaikkiaan helpommin toteutettavassa muodossa. Ajamme alkuperäisiä reittejä, missä mahdollista, käyttäen eräitä klassisen reitin hienoimpia teitä vältellen äärimmäisimpien osuuksien dyyneillä rymyämistä," todetaan tapahtuman sivustolla.

"Sinun ei tarvitse olla kokenut rallikuski osallistuaksesi – tämä on tarkoitettu kaikille, joilla on seikkailumieltä."

Ranskan ja Espanjan läpiajon jälkeen Gibraltarista pyyhälletään laivalla Tangerin satamaan ja siitä seikkailu varsinaisesti alkaa. Atlas-vuorilta suunnataan Saharan erämaahan seikkaillen länttä kohti Länsi-Saharan dyyneillä ja Mauritaniaan etelässä. Reitti vilisee tuttuja eksoottisia ja mielikuvitusta kutkuttavia paikannimiä kuten 

Kyse on maratontapahtumasta aivan kuten Peking-Pariisi-rallissa tai Etelä-Amerikan Grand Prix'ssä, joissa on kyse sekä toveruudesta että kilpailusta samassa määrin. Tiet vaihtelevat hyväkuntoisesta asvaltista täysin offroad-jaksoihin, joten ajoneuvon valintaan kannattaa kiinnittää huomiota.

Matkaa tehdään perinteisesti tiekirjan avulla, mutta järjestäjän puolesta on mukana huoltoauto ja huoltohenkilökuntaa. 

Lisätietoja Dakar Enduro Rallystä ja päiväkohtaisen ohjelman löydät Bespoke Ralliesin sivuilta täältä. Rallin hinta yhdelle motoristille on noin 6800 euroa jaetulla majoituksella.