Allekirjoittanut ajoi pyörän Orimattilasta Mikkeliin, jossa tuli viimeistään selväksi, että alusta vaatii rajua päivitystä, että sillä selviää Päitsin läpi. Muuten pyörä osoittautui erittäin hyväksi aihioksi. Kun Jawa on saatu muutettua Päitsikelpoiseksi käy Motouutiset koeajamassa pyörän uudestaan.

Jawalla on pitkä ja maineikas ura moottoriurheilussa, eritoten mantsasta, eli endurosta. Päijänteen ympäriajosta sillä on 12 yleiskilpailun voittoa. Viimeisin niistä on vuodelta 1967 Pertti Kärhän ohjastamana.

Viime vuosikymmenet Jawalla ollut sillä saralla hieman hiljaisempaa, mutta nyt tärähtää. Sillä Jukka Korhonen osallistuu vuoden 2022 Päijänteen ympäriajoon C3 luokassa vuosimallin 2019 Jawa 350 Scrambler -mallilla.

Korhosen veljekset, sekä Jawa 350 Scrambler. Jukka istuu pyörän päällä, Jorkki seisoo hänen vieressään. Vielä hymyilyttää, muuta saas nähdä hyytyykö hymy, kun Päitsi koittaa. Kuva Anssi Kivinen

Korhosen veljekset, sekä Jawa 350 Scrambler. Jukka istuu pyörän päällä, Jorkki seisoo hänen vieressään. Vielä hymyilyttää, muuta saas nähdä hyytyykö hymy, kun Päitsi koittaa. Kuva Anssi Kivinen

Mistä se ajatus sitten lähti….

Kevättalvella 2021 olivat Jukka sekä Jorkki Lapissa harrastamassa moottorikelkkailua. Saunan jälkeen puhuttiin mistäpä muusta, kuin motorsportista. Lopulta päädyttiin Päitsiin ja sen ajamiseen. Jukka tuumasi, että joku spesiaali syy sen kiertämiseen toistamiseen täytyy löytyä.

Jorkki tarjoutui tekemään pyörän, jos Jukka suostuu sitä ajamaan. Saman tein herrat paiskasivat kättä ja Jawa palaa Päitsille -projekti sai alkusysäyksensä.

Vaikka koko Jawaa ei vielä silloin ollutkaan, sillä pyörämerkkiä millä osallistutaan ei ollut vielä päätetty.

Tiimiesittely

Kuljettaja Jukka Korhonen: Ikä 44 vuotta, asuinpaikka Seinäjoki. Seura Etelä-Pohjanmaan Maastomotokero Ry. Enduron harrastamisen hän on aloittanut vuonna 2014 ja ensimmäinen endurokisa oli Tohmajärvellä 2015.

Gotland Grand National 2016. Päijänteen ympäriajo, joka oli tuolloin MM osakilpailu, vuonna 2017. On kiertänyt myös Kärme Kustaan. Vuodessa ajaa 4-5 kisaa luokassa C1, eli kuljettajan suhteen fasiliteetit ovat kunnossa.

Pyörän rakentaja Jorma “Jorkki” Korhonen, Jukan isoveli:

Jorkki on tuttu HD Päitsillä -pyörän rakentajana, sekä muutenkin kovana moottoripäänä. Vuosikymmenet on hän rakentanut, kuin myös ajanut monen moisilla itse valmistamillaan ja rakentamillaan ajoneuvoillaan.

Eli meriittiä löytyy Jawan saattamiseksi Päitsille.

Miksi Jawa

Jorkki funtsi, että olisi aika saada Jawa takaisin Päitsille, onhan sillä todella maineikas historia kyseisen kilpailun osalta. Kuljettaja oli päätetty, enää puuttui pyörä. Jorkki otti HD Päitsillä pyörän, eli Brutalen, tallista ja karautti sillä Myllykoskelle Jawatallin tykö.

Siellä Arto Heinon kanssa löytyi yhteinen sävel heti. Sopiva pyöräkin oli tallissa, eli Jawa 350 Scrambler. Näin saatiin aihio, josta ruvettiin pyörää tekemään.

Olihan se kokeiltava, sutiiko Jawa. Kyllä sutii ja lähtee. Kuva Jorkki Korhonen.

Olihan se kokeiltava, sutiiko Jawa. Kyllä sutii ja lähtee. Kuva Jorkki Korhonen.

Jawa kävi tehonmittauksessa MC Road Rats -moottoripyöräkerholla.

Kyllä tuolla teholla Päitsin kiertää. Kuva Anssi Kivinen

Kyllä tuolla teholla Päitsin kiertää. Kuva Anssi Kivinen

 

Jawa on nyt Lemillä Jorkin tallissa. Pyörästä karsitaan kaikki turha pois. Jousitus päivitetään niin edestä kuin takaakin. Pakoputket reititetään eri kautta. Pyöräkoko muutetaan 21/18, niin kuin enduroissa tapaa olla. Tero Kolehmainen VMX Finlandialta lupautui hoitamaan vanneasian kuosiin.

Kuva Jorkki Korhonen

Kuva Jorkki Korhonen

Tähän mennessä projektia tukemaan lähteneet yritykset listattuna alla. Mukaan mahtuu vielä. Eli, jos kiinnostuksesi heräsi, ota yhteyttä vaikka Jawa palaa Päitsille -sivun kautta, joka löytyy Facebookista täältä. Tuolta sivulta on myös mukava seurata, miten hommat etenee.

 • -VMX Finland
 • -Rakennuspalvelut Mäenpää Oy
 • -Ruiskukumi
 • -HK Ruokatalo Mikkeli
 • -Kopteri Magazine
 • -Iikan pyörävarikko
 • -Cotec oy
 • -JS-Motors
 • -Ristiinan sähkötyö Oy
 • -Hanx-Suomi Oy
 • -Sorfin Oy
 • - Jawa Talli Oy