Ihan vain selvennykseksi: ei ole olemassa oikeaa tai väärää tapaa tehdä moottoripyöräreissuja. On vain erilaisia motoristeja. Kuten aina olemme sanoneet, jokainen motoristi on ainutlaatuinen ja jutun arvoinen. Porukkareissut ovat yhtä arvokkaita kuin yksin tehdyt, vain eri tavalla, kuten varmaan jokainen moottoripyörämatka on aina lähdön hetkellä arvoitus: tiedossa on vain suunta, päämääränä on itse matka.

Sitäpaitsi moottoripyörällä ajaminen on hauskaa ja virkistävää, ja antaa ansaitun tauon päivittäisrutiineista.

10. Kuuluu "Kerran elämässä" -listallesi?

Yksin moottoripyörällä reissun tekemisen pitäisi luontevasti kuulua jokaisen bucket-listalle. Siis sille listalle, mihin kuuluvat ne asiat, joilla haastaa itsensä, mitkä asiat vähintään kerran elämässä on vain tehtävä. Moni voi jakaa elämänsä aikaan ennen ja jälkeen ensimmäisen yksin tehdyn moottoripyöräreissun.

9. Opit tietämään millaisesta moottoripyöräilystä pidät

Yksin reissun päällä oleminen kertoo, mitä haluat oikeasti nähdä, minne haluat mennä? Nautitko jylhistä maisemista vai reippaasta ranta- ja yöelämästä Rivieralla? Haluatko viettää perille päästyäsi omissa oloissasi ja kuunnella hiljaisuutta teltassasi, vaiko ehdottomasti asua hotellissa ja nauttia palveluista.

Niin, ja miten haluat ajaa? Moottoriteitä, sorateitä, TET-reittiä, vuoristoteitä, tasankoteitä, aavikkoa? Vain sinä osaat nimetä sen, ja sitä halua sinun kannattaa kuunnella.

Tiger 1200 Alpine Edition. Kuva: Grant Evans.

Tiger 1200 Alpine Edition. Kuva: Grant Evans.

8. Opit nauttimaan omasta seurastasi

Pitkällä matkalla on aina myös haasteensa. Huomaat, että yksin pärjää, ja omassa tahdissa ajetussa reissussa on puolensa: voit nauttia omasta ajo- ja vuorokausirytmistä omien tavotteittesi asettamisen lisäksi.

On aina olemassa riski, että arjen haasteiden keskellä menetämme osan itsestämme. Omassa seurassa ja hiljaisuudessa ajaminen auttaa meitä löytämään taas omimpamme: mistä iloitsemme, mitä haluamme?

7. Itsen managerointia oppimassa

Varsinkin pidempi reissu vaatii ennakkosuunnittelua. Mitä vähintään pitää ottaa mukaan, miten pukeudun, mihin menen, millaista reittiä, mitä papereita tarvitaan mukana? Joudut pohtimaan päivämatkojen pituutta, miten järjestät yöpymiset, ruokailut, missä haluat käydä?

Se ei tarkoita sitä, että asioista pitäisi stressata, vain sitä, että on olemassa jokin linjaus, miten edetä. Jollet halua yöpyä hotelleissa, tarvitset teltan ja mahdollisesti ruuanlaittovälineet, kuten Trangian matkaan. Ajatko tiukan päiväkohtaisesti suunnitellun reitin, vai lähdetkö vain "tuohon suuntaan" ja katsot, mikä huvittaa, ja mihin aika riittää? Erilaisia mahdollisuuksia on.

Ducati Multistrada 1200 Enduro Pro

Ducati Multistrada 1200 Enduro Pro

6. Omien kykyjen tajuamista

Reissaaminen edellyttää jonkinlaista suunnistusta ja aikataulujen, jollei omien, niin esimerkiksi lauttasellaisten noudattamista, siis toisin sanoen kykyä loogiseen toimintaan. Tien päällä myös joutuu ratkomaan ongelmia, kuten teknisiä sellaisia, majoitukseen ja ruokailuun liittyviä. Tulet huomaamaan, että selviät tilanteista, joita et koskaan ole osannut kuvitella kohdallesi, kunhan vain säilytät malttisi ja pysyt rauhallisena.

5. Löydät itsenäisyytesi

Huomaat myös, että kun olet yksin matkassa, olet kokonaan vastuussa itsestäsi, ja joudut kohtamaan reissulla tapahtuvat asiat omana itsenäsi ja ratkaisemaan jokaisen tilanteen. Kuten edellinenkin kohta, tämä vie sinua eteenpäin, ja huomaat äkkiä olevasi oman itsesi uusi, parempi ja osaavampi versio.

Opit myös nauttimaan itsenäisyydestäsi uudella tavalla. Se, että olet tietoisempi itsestäsi ei tarkoita sitä, että olisit huonompi kumppani, isä tai äiti kuin aiemmin, vaan päinvastoin. Itsetuntemus auttaa sinua kehittymään myös muissa ihmissuhteissasi.

Se tuo lisää myönteisyyttä ja optimismia elämääsi.

BMW R 1200 RT.

BMW R 1200 RT.

4. Kohtaat mielenkiintoisia ihmisiä

Ihmiset suhtautuvat yleensä ystävällisesti motoristeihin, ja muut motoristit erityisesti. Kannattaa ottaa oppia ja nauttia heidän seurastaan ja myönteisestä ilmapiiristä.

Mielenkiintoiset ihmiset eri puolilta maailmaa ja aivan erilaisista taustoista lähtien avaavat elämän eri versioita monella tapaa. Pääset jakamaan monia muistoja ja oppimaan asioita inhimillisyydestä ja nauttimaan siitä hienosta ajasta, mitä voit jakaa vaikka vain hetkenkin heidän kanssaan.

3. Kohtaat pelkosi

Sooloajoreissulla pääset myös kohtaamaan omat pelkosi. Ne, joiden jo vanhastaan tiedät olevan olemassa, että mahdollisesti myös tukun uusia.

Voi olla, että pelkäät nukkua yksin, tai ajaa vieraissa, vilkkaissa kaupungeissa, tai ajaa korkeissa paikoissa. Useimpiin asioihin tottuu, kun vain tekee, tai oikeastaan tässä tapauksessa ajaa.

Mutta opit nukkumaan ja olemaan yksin, ja huomaat, että rohkeus päättää omista asioistasi kohentuu. Omien rajojen tunteminen auttaa samalla tekemään terveitä kompromisseja vaikkapa parisuhteessa

Mallivuoden 2019 BMW F 850 GS Adventure

Mallivuoden 2019 BMW F 850 GS Adventure

2. Opit arvosi

Kun olet matkassa yksin, opit myös ymmärtämään omaa, sisintä itseäsi. Mistä pidät, mitä inhoat, millaisia valintoja voit tehdä omien arvojesi puitteissa. Omat arvot myös usein kirkastuvat. Huomaat myös, miten arvokkaita ihmiset ovat, ja erityisesti miten arvokas itse olet. Ainutlaatuinen.

Se tuo sinulle myös uuttaa särmää tarkastella maailmaa ja sen menoa; erityisesti entistä myönteisemmin.

1. Olet läsnäolevampi

Moottoripyöräily jo itsessään auttaa oppimaan elämään hetkessä, koska mitään muuta ei ole kuin sinä, Tie ja pyöräsi. Kun olet yksin matkassa, asia vielä korostuu entisestään.

Olet hetkessä ja nautit siitä. Kaikki, mitä olet tehnyt asian eteen: opetellut ajamaan pyörällä, valmistautunut matkaan, pakannut, tilannut lauttalippuja, mahdollisia majoituksia. Kaikki on totta, ja kulminoituu tässä hetkessä kun viimein olet päässyt matkaan ja ajat.

Matkaan lähtiessä ei ole eilistä eikä tulevaisuutta. On vain se hetki, kun ajat ja tuntuu, että Tietä on loputtomasti edessä. 

Perille päästyäsi olet uusi ihminen.

Honda CRL 1100 Africa Twin 2020 Ivalon Veskoniemessä.

Honda CRL 1100 Africa Twin 2020 Ivalon Veskoniemessä.