Royal Enfieldin voittoisa miehistö magneettisella Etelänavalla.

Royal Enfieldin voittoisa miehistö magneettisella Etelänavalla.

Royal Enfield (RE) on perustettu jo 1901, joten se on vanhin yhtämittaisesti toiminut moottoripyörävalmistaja maailmassa. Mikäpä sen hienompi tapa juhlistaa hienoa saavutusta kuin ajamalla Himalayan-mallilla magneettiselle Etelä-Navalle.

Kyseessä oli 28 päivän ja 400 kilometrin mittainen matka 87 pituusasteella sijainneesta lähtöpaikasta Etelänavalle vuoden 2021 puolella. Ajokkeina käytettiin Royal Enfield Himalayaneja. 120 toimintavuoden juhlistamisen lisäksi tapahtuma oli tribuutti kaikille seikkailijoille ja tutkimusmatkailijoille.

Ajotapahtuma kantoi nimeä 90° South -retkikunta. Se on samalla tribuutti brändin omistautumiselle puhtaaseen moottoripyöräilyyn sekä kaikkien niiden lukemattomien kuljettajien ja tutkimusmatkailijoiden rohkeudelle, jotka ovat tehneet historiaa moottoripyöräreissuillaan. 

Joulukuun 16. päivänä 2021 Santhosh Vijay Kumar ja Dean Coxson saavuttivat maantieteellisen etelänavan. Matka navalle kesti 15 päivää. Tiimi saapui Novoon Antarktikalla Cape Townista ja käytti sopeutumiseen, tavaroiden lastaamiseen sekä varusteiden ja pyörien tarkastamiseen neljä päivää. Novosta tiimi ajoi 3200 kilometrin matkan yhdeksässä päivässä -25 ja -35 pakkasasteen välisessä säässä, ja tuulen riehuessa 60 km/h nopeudella kohti Rossin jäähyllyn reunaa.

Royal Enfield - treenikuvaa Islannista.

Royal Enfield Antarktisversio - treenikuvaa Islannista.

Rossin jäähylly sijaitsee valmiiksi varsin etelässä, joten se oli hyvä lähtökohta matkalaisille. Odottamaton sattumus kuitenkin johti siihen, että 86 asteen sijasta, lähtöpaikaksi tuli 87 aste.

Muutamista vastoinkäymisistä huolimatta retkikunta saavutti tavoitteensa 16.12.2021 tehden täten moottoripyöräilyn historiaa.

Retkikunnan Himalayan-moottoripyörät oli talon sisällä rakennettu sellaisiksi, että ne pystyivät navigoimaan lumessa ja jäässä ja toimimaan Antarktiksen äärimmäisessä säässä.

Pyörillä ajettiin tiiviiksi tampattua lumirataa Rossin jäähyllyltä Etelänavalle. Tavoitteena oli samalla rajoittaa päästöjä absoluuttiseen minimiin. RE myös vakuuttaa, ettei retkikunta jättänyt jälkeensä mitään muita jälkiä kuin lumeen jääneitä ja katoavia jälkiä. Kaikki jätteet ja jätökset tuotiin pois alueelta.

Tiimi palaa kotiin Antarktiksen länsipuolta Union-jäätikköä, mistä he lentävät Punta Arenakseen Chileen.

Royal Enfield Himalayan.

Royal Enfield Himalayan. Etelänapaversio.