"He voivat viedä elämämme, mutta he eivät koskaan voi viedä vapauttamme... tai Davidsonin suvun mökkiä", on Davidson Legacy Preservation -ryhmän (DLP) taisteluhuuto. 

Kyse on voittoa tuottamattomasta ryhmittymästä, joka tekee töitä säilyttääkseen, ylläpitääkseen ja laajentaakseen Skotlannissa Angusin Nethertonissa sijaitsevaa mökkiä sekä sitä, että se säilyy yhä uusien motoristisukupolvien pyhiinvaelluksen kohteena.

Ryhmä toivoo, että se voi promota suvun kotia ja sen historiallista merkitystä motoristiyhteisölle.

Mökki on myynnissä, kun nykyiset omistajat haluavat vetäytyä eläkkeelle, mutta ainoat ostotarjoukset, mitä he ovat saaneet ovat tulleet tahoilta, jotka haluaisivat jyrätä mökin maan tasalle ja rakentaa tilalle uusia taloja.

Motoristiyhteisönä DLP ei haluaisi, että niin merkittävä osa historiaa tuhottaisiin. Se toivoo saavuttavansa hyväntekeväisyysjärjestön statuksen ennen kuin se käynnistää joukkorahoituskampanjan kerätäkseen 500 000 puntaa ostaakseen Davidsonin mökin ja palkatakseen projektityöntekijän huolehtimään Davidsonin perinnön säilymisestä tuleville sukupolville.

Harley-Davidsonin johtaja Bill Davidson ja pääjohtaja Jochen Zeitz vierailivat mökillä viime kesänä kuvatakseen uuden Sportster S:n promovideota.

Bill Davidson kommentoi vierailua esi-isänsä kodissa "vaikuttavaksi ja tunteelliseksi kokemukseksi". DLPG kertoo Billin kommentin pitävän heidät motivoituneina ja todistaa, että heidän hankkeensa on arvokas.

Vuonna 2008 Harley-Davidson-fanit Mike Sinclair, Maggie Sherrit ja Keith Mackintosh löysivät mökin, joka silloin oli pelkkä raunio. Talo oli merkitty hävitettäväksi uusien talojen tieltä.

Onneksi kolmikko päätti, ettei anna sen tapahtua. He ostivat mökin ja perustivat Davidson Legacyn säilyttääkseen sen. Neljän vuoden ajan tiimi on restauroinut mökkiä kuntoon, jollaiselta se olisi voinut näyttää, 1858, kun Sandy ja Margaret  Davidson perheineen lähtivät pitkälle muuttomatkalle Amerikan Yhdysvaltoihin.

Davidsonin mökin restaurointi on ryhmän mielestä ollut iso hanke ja valtava työ jopa paikallisten motoristien avulla, mutta myös sen arvoista.

Sandy ja Margaret  Davidsonin mukana Valtoihin lähti myös heidän poikansa, pieni William C., josta myöhemmin tuli erään maailman tunnetuimmista moottoripyöräbrändeistä perustaneen pojan isä.

Davidsonit asetttuivat Milwaukeehen ja heidän kolme poikaansa ja kaksi tytärtään asettuivat hienosti uuteen elämään ja vaurastuivat ja menestyivät kukin tahoillaan.

William C. Davidson (1846-1923) syntyi Skotlannin Anguksessa, mutta hän kasvoi mieheksi Yhdysvalloissa. Hän on myös olennainen hahmo merkin tulevaisuudelle sikäli, että hänessä yhdistyvät tekniset taidot, analyyttinen mieli sekä kyky ratkoa ongelmia. Kaikki nämä ovat kuulemma piirteitä, jotka yhdistetään skottilaisiin keksijöihin ja innovaattoreihin.

Ja kaipa hänen poikansa Arthur peri nämä ominaisuudet ja oli toinen tulevan maailman tunnetuimman moottoripyöräbrändin perustaja vuonna 1903.

Lisää asiasta Davidson Legacyn sivuilla. Siellä voit myös katsoa mielenkiintoisen videon Davidson Cottagesta ja siihen liittyvistä henkilöistä ja asioista.

Aiheesta aiemmin:

Talo, josta Harley-Davidsonin tarina sai alkunsa, on myytävänä – Skotlannissa