Huolimatta siitä uhasta, mitä tämä merkitsee biodiversiteelille, ilmastolle ja maailmanlaajuiselle ruuantuotannolle, maaperän hyvinvointi herättää vähemmän kiinnostusta kuin muut uhkaavat ympäristökriisit.

Siinä on syy, miksi intialainen joogi, mystikko ja visionääri Sadhguru on lähtenyt 100 päivän, 30 000 kilometrin moottoripyörämatkalleen – pelastaakseen maaperän.

– Kaikki tiedostavat ongelman, kaikki periaatteessa tietävät ratkaisun, mutta kaikki ovat vain odottaneet yhtä, joka ripustaisi kellon kissan kaulaan, 64-vuotias Sadhguru totesi matkansa 37. päivänä. – Joten tässä olen.

Matka alkoi jo 24 vuotta sitten

Sadhguru aloitti moottoripyöräodysseiansa maaperän pelastamiseksi Trafalgar Squarelta Lontoosta maaliskuun 20 päivänä 2022. Oikeastaan reissu alkoi kuitenkin jo 24 vuotta aiemmin, kun hän 1998 vieraili YK:n virkailijoiden luona. Nämä varoittivat, että miltei 60 % Tamil Nadun alueesta saattaa muuttua autiomaaksi jo vuoteen 2025 mennessä. Näin kerrotaan Sadhgurun Isha-säätiön sivustolla.

Hänelle tieto oli shokeeraava, ja hän alkoi miettiä, mitä asialle voisi tehdä, tällöin Save Soil, eli Pelastakaa Maaperä -liike sai alkunsa. Sen ensimmäinen tavoite oli lisätä kasvillisuutta suojaamaan maaperää auringolta. Se alkoi paikallisina ponnistuksina uudelleenmetsittää Tamil Nadun Velliangiri-kukkulat. Sen jälkeen tavoite laajeni koko osavaltion laajuiseksi, aikeena peittää kolmannes Tamil Nadun alueesta istutuksin. Lopulta hankkeesta tuli valtakunnallinen Rally for Rivers, joka sai 162 miljoonan ihmisen kannatuksen Intiassa. Siinä 5,2 miljoonaa maanviljelijää istutti 2,4 miljardia puuta 12 vuoden aikana suojellakseen Etelä-Intiassa sijaitsevaa jokea.

Joet ja maaperä ovat yhteydessä toisiinsa: vesi tuorestuu, kun se kulkeutuu maaperän läpi. Silläkin tavalla maaperän kunnolla on merkitystä.

Maaperä varastoi kolme kertaa enemmän elävien kasvien tuottamaa hiilidioksidia ja siten auttaa taistelemaan ilmastokriisiä vastaan Save Soil -sivuston mukaan.

Maaperän globaali köyhtymisen uhka

Sadhguru puhumassa matkan varrella kuulijoilleen.

Sadhguru puhumassa matkan varrella kuulijoilleen.

Sadhgurun tavoitteena on kasvattaa tietoisuutta globaaleista maaperän uhista. Hän aikoo mobilisoida 60 % maapallon äänestäjistä, eli noin 3,5 miljardia ihmistä, ajamaan politiikkaa, joka tukee maaperää. Samalla hän haluaa 193 kansakunnan ajavan politiikkaa, jossa pyritään siihen, että maaperässä on orgaanista ainesta vähintään 3 -6 prosentin verran.

Asiaansa edistääkseen Sadhguru päätti matkata Englannista Intiaan moottoripyörällä pysähtyen matkan varrella 26 eri maassa. Reitti on vienyt hänet halki Euroopan Keski-Itään, Aasiaan ja Intiaan. Tällä hetkellä mies on Intiassa, missä hän päättää matkansa Coimbatoren eteläisimpään kärkeen kesäkuun 21. päivänä, eli ensi viikolla.

Sadhguru on tehnyt matkaa moottoripyörällään jopa 12 - 14 tunnin pituisina päivämatkoina muutamaa lauttamatkaa lukuunottamatta.

Matkan varrelle on mahtunut monenlaisia teitä hyvistä päällystetyistä teistä pomppuisiin sorateihin ja niin kovaa tuulta, että rekatkin ovat olleet helisemässä, lisäksi lunta Sveitsissä ja ajotielle nousseita tulvia Roomassa.

Vaikka Sadhguru tekeekin yksikseen matkaa ajaessaan moottoripyörällään, hänellä on ollut iso tukijoukko, johon on kuulunut 40-45 henkilöä. He ovat auttaneet häntä matkan logistiikkajärjestelyissä ja tapahtumien järjestämisessä sekä valmistaneet ruokaa hänelle. Keittiötiimi ja ajaa muun ryhmän edellä laittaakseen ruuan valmiiksi näille, kun he lopulta saapuvat määränpäähän. Kaikki tämä tapahtuu vapaaehtoistyönä.

Odysseian merkitys ei rajoittunut vapaaehtoisten organisoimaan matkaan, vaan laajeni myös yleisöihin ja yksilöihin, joille Sadhguru puhui matkan varrella. Hänen sanomansa herätti universaalia kiinnostusta, kertoi mukana ollut.

"Puhutaan 100 päivää maaperästä"

Sadhguru matka jatkuu.

Sadhguru matka jatkuu.

Sadhgurun matkan yksi tarkoituksista oli yrittää saada kaikki puhumaan sadan päivän ajan maaperän tilasta ja sen köyhtymisestä. Kyse on isosta ongelmasta: jos maaperästä häviää orgaaninen materiaali, niin se muuttuu hiekaksi.

Olemme muuttamassa maaperän hiekaksi, koska siinä ei enää ole orgaanista materiaalia – ei lehtiä eikä eläinten jätteitä. Että maaperällä olisi maanviljelyksellistä potentiaalia, niin vähintään 3-6 % siitä pitää olla orgaanista materiaalia. Isoissa osissa maapalloa sen osuus on pudonnut alle prosenttiin. Intian maaperässä peräti 60 prosentissa orgaanisen materiaalin määrä on laskenut alle puolen prosentin.

Juuri nyt Yhdistyneiden Kansakuntien tilastotieteilijät kertovat, että maailmalla voi olla maanviljelykseen kelpaavaa tuottavaa maaperää enää ainoastaan noin 80-100 sadon ajaksi. Se tarkoittaa sitä, että 45-60 vuoden jälkeen voi koittaa vakavaa ruokapulaa, ja hedelmällinen maaperä saattaa joutua sodankäynnin kohteeksi.

– Jos ryhdymme konkreettisiin toimiin nyt, niin seuraavan 25-30 vuoden aikana voimme pystyä kääntämään maaperän köyhtymiskehityksen. Mutta jos odotamme 50 vuotta, voi kestää 100-150 vuotta ennen kuin maaperä on kunnossa. Se tarkoittaa sitä, että neljä-viisi sukupolvea joutuu kärsimään maaperän huonon tilan vuoksi. Siksi meillä on kiire, Sadhguru toteaa.

Harmi, että Venäjän Ukrainassa aloittama sota on vienyt kiinnostusta monelta muulta asialta, sen vuoksi Sadhgurunkin viestin merkitys on saattanut jäädä aiottua niukemmaksi.

Asiasta lisää mm. Save Soil -organisaation tai Isha-säätiön sivuilta.