Piispankivi.

Piispankivi. Kesä oli paikalla käydessämme kauneimmillaan.

Toisen maailmansodan aikana Neuvostoliitto lähetti partisaaneja myös Suomen puolelle. Lapissa partisaanit surmasivat kaikkiaan 181 henkilöä useiden eri iskujen tuloksena. Surmatut olivat pääasiassa tavallisia siviilejä.

Inarin Laanilassa sijaitseva Piispankivi-muistomerkki kertoo neuvostoliittolaisten partisaanien hyökkäyksestä 4. heinäkuuta vuonna 1943. Silloin partisaanit A. S. Smirnovin johdolla hyökkäsivät siviilejä kuljettaneen postilinja-auton kimppuun Laaniojan sillalla yöllä noin kello 2:45. Partisaanit räjäyttivät sillan ja ampuivat kuljettajan. Kun auto pysähtyi tien laitaan, he jatkoivat tulitusta.

Piispankivi

Piispankivi

Hyökkäyksessä saivat surmansa auton kuljettajan Paavo Nyqvistin lisäksi kolme siviiliä. Heistä yksi oli tarkastusmatkalla ollut Oulun hiippakunna piispa Yrjö Aukusti Wallinmaa, jonka mukaan Piispankivi on saanut nimensä. Lisäksi henkensä menettivät neiti Ruth Kjäld ja rouva Aune Hiltunen.

Itse muistokivi on paikalle pystytetty vuonna 1960, ja paikalle avattiin levähdysalue tapahtuman 50-vuotisjuhlatilaisuuden yhteydessä vuonna 1993. 

Paikalle on pystetty opastustauluja kertomaan tästä Laaniojalla tapahtuneesta partisaanihyökkäyksestä. Muistomerkin viereinen Nelostien itäpuolinen puro tunnetaan nimellä Piispanoja, kun länsipuolella se edelleen tunnetaan Laaniojan nimellä.

Itse tapahtumasta ja sen kulusta on Ville Jalovaara on tehnyt ”Piispa Wallinmaan surma” -nimisen kirjan, jos joku haluaa perehtyä aiheeseen tarkemmin.

Piispankiven sijainti Laanilassa. Tarkka osoite on Rovaniementie 3581, 99830 Inari.

Piispankiven sijainti Laanilassa. Tarkka osoite on Rovaniementie 3581, 99830 Inari. Kuva Google Maps.

Muistomerkille kuljetaan nelostien vartta kulkevaa kävelytietä myöten levähdysalueelta. Ylös merkille vie tieltä karuudessaan hieno kivetty polku, joka sointuu hyvin Lapin erämaamaisemiin. Tosin, kun kävimme paikalla, kesä oli parhaimmillaan ja luonto kauneimmillaan, elettiin Juhannuksejälkeistä viikkoa, ja värit olivat kesäisimmillään.

Merkillä kannattaa käydä paitsi kunnioittamassa viattomina ja pahaa-aavistamattomina henkensä menettäneiden muistoa, myös muistamassa, että mikään tässä maailmassa ei ole itsestään selvää.

Lähteet: Saariselkä, Wikipedia, Sompio-lehti.

Aiheesta aiemmin:

Mp-matkalla Lapissa: Taatsin juhlava seita Pokassa

Harianna: rentouttava taukopaikka Yläpostojoella Ivalontien varressa

Kafea Gufihtar - Kultainen kahvikeidas Kutturantien varrella Saariselän alueella

Piispankivi

Piispankivi