Kohta on aukaisun aika...

"Särkyneen Jawan kuppila" kuvaa jo tietysti nimenä erilaista atmosfääriä harrasteajoneuvokahvilalle. Se sopii moottorinpärinästä tykkääville henkilöille merkkiin, malliin ja ajoneuvoon katsomatta. Kahvila sijaitsee 30 kilometriä Jyväskylästä kaakkoon Toivakassa, vastapäätä kunnantaloa.

Kahvilanpitäjänä toimii Markku "Maxi" Saksi, joka itsekin on pitkän linjan motoristi ja mobilisti. Kahvilan avajaiset ovat tänään, 1.8.2022, kello 15 ja tavoitimme Saksen muutamaa viime tingan kysymystä varten. Mikä sai miehen ryhtymään kahvilanpitäjäksi?

– Yksi suuri syy oli siinä, että Keski-Suomessa ei moottoriharrastajille ole olemassa minkäänlaista harrastepaikkaa tai kahvilaa, Saksi kertoo. – Toinen syy on se, että tulin hankkineeksi tämän ravintolakiinteistön viime elokuussa, ja olen miettinyt tälle järkevää käyttöä.

– Nämä tilat on alun perinkin rakennettu ravintolatiloiksi, ja tässä on toiminut baari aina 60-luvulta lähtien. Siinäkin mielessä on luontevaa, että tästä tulee ajoneuvoharrastajien kokoontumispaikka. Vähän niinkuin meidän Esson baari, jonne voi tulla juttelemaan tuttujen ja tuntemattomien kanssa olennaisista asioista kuten autoista, prätkistä tai vaikka moottoriöljyistä, jos siltä tuntuu. Tai juoruamaan mistä mieli tekee, samanhenkisiä kuulijoita löytynee varmasti.

Paljon on vielä kesken, mutta paikka kehittyy koko ajan.

56-vuotias Saksi on pitkän linjan motoristi. Terveysongelmien vuoksi hän ei alunperin saanut kuin A-ajokortin.

– Autonajokortin ajoin vasta 30-vuotiaana, sitä ennen ajelin pelkästään moottoripyörillä. Sitten oli taukoa jonkin aikaa, mutta viisikymppisenä piti taas hommata moottoripyörä. Ostin ensin Aprilian enduron ja sitten Moto Guzzin. Tällä hetkellä minulla ei ole pyörää, mutta katsotaan sitten taas aikanaan, Saksi pohtii.

– Moottoripyörä on kiva, vapaa tapa liikkua ja tykkään niistä kovasti.

Miehellä on pitänyt kiirettä viime aikoina, ja alunperin kahvila piti avattaman tänään jo puolilta päivin.

– Vuorokaudessa on vain rajattu määrä tunteja, ja kun yksin tekee, niin aika on vielä rajallisempaa. Onneksi on ollut kavereita auttamassa. Paikan piti aueta tänään jo puolelta päivin, mutta viime hetkien järjestelyt lupa-asioineen ovat aiheuttaneet sen, että avaamme vasta kello 15.

– Tämä on motoristi- ja harrasteajoneuvoystävällinen paikka. Suurajojen kokoontumistauko on täällä Toivakassa toisella puolen tietä. Pyrimme järjestämään harrasteajoneuvoille pysäköintipaikan. Katsotaan nyt kuitenkin, miten tässä kaiken ehtii toteuttaa.

Särkyneen Jawan kahvilan retrohenkistä näkymää.

Millainen tuotevalikoima kahvilaan tulee?

– Alkuun meille tulee tarjolle kahvia ja pullaa sekä sämpylöitä ja lihapiirakoita. Syksyn mittaan on tarkoitus hankkia anniskeluoikeudet ja sen mukaan sitten laajentaa palveluja.

Aiotko itse omin kätösin leipoa pullat yön pimeinä tunteina?

– Jossain välissä on varmaan hyvä nukkuakin, joten turvaudun tutun leipomon laadukkaisiin tuotteisiin, Saksi myhäilee.

– Olen ihmetellyt, kun mitää tällaista ei ole ollut tarjolla täälläpäin. Toivakan läpi ajetaan paljon pitkillekin matkoille ja täältä menee hieno tie mm. Lievestuoreelle. Toivakan läpi liikkuu todella paljon moottoripyöriä kesän mittaan.

Särkyneen Jawan Kuppilan edessä on vielä tällä hetkellä 16 isoa mäntyä, jotka kaadetaan pois. Sen myötä rakennuksen katolle tulee 150 cm3 Jawa kertomaan omaa tarinaansa ja vahvistamaan baarin nimeä.

Särkyneen Jawan kuppilan löydät osoitteesta Toivakantie 42, Toivakka. Aukioloajat: Jyväskylän Suurajoviikolla joka päivä klo 12-21, "jatkoa pitää miettiä tarkemmin". Kahvila on auki ympäri vuoden. 

Kyltti puuttuu vielä, mutta se ilmestyy paikalleen tämän viikon aikana.