Kävimme päivämutkin kääntymässä Vaasasta Uumajaan Wasa Expressillä, joka on aivan kelpo lautta. Matka kestää suuntaansa vain neljä tuntia, joten jos valitsee aamulla Vaasasta lähtevän lautan, pystyy jatkamaan eteenpäin matkaa vielä aivan normaalin päivämatkan verran ennenkuin tarvitsee yöpyä. Jos lautta lähtee Vaasasta kello 9.00, olet Uumajassa jo kello 12.00 sikäläistä aikaa tunnin aikaeron vuoksi.

Uumaja on varsin viehättävä kaupunki, jossa on noin 80 000 asukasta. Heistä melko moni on Suomesta muuttanut sinne työn perässä, osa myös opiskelemaan. Uumaja on myös vuonna 2014 Euroopan kulttuuripääkaupunki yhdessä Riian kanssa.

Lokakuun alussa ei laivaan ole tungosta.

Hillskärin lauttasatama Uumajassa sijaitsee noin 15 kilometriä kaupungin keskustasta etelään. Kaupungissa on nähtävyyksiä omastakin takaa, kuten Raatihuoneentori ja vuodelta 1508 peräisin oleva maaseurakunnan kirkko sekä Västerbottenin museo.

Rajattomia ajomahdollisuuksia

Mikä tekee Uumajan mielenkiintoiseksi on sen hyvät maantieyhteydet sekä pohjoiseen, etelään että länteen. Skellefteån ja Luulajan sekä tietysti Haaparannan kautta Tornioon on matkaa vain 386 kilometriä. Jos taas kulkijana päädyt suuntaamaan luoteeseen Norjaan, pääset suoraa valtatietä E 12 Mo i Ranaan, ja matkaa kertyy vain 474 kilometriä. Ja kannattaa muistaa, että maisemat komistuvat jo hyvissä ajoin ennen Norjan rajaa. 

Jossain tuolla ulapan takana on Ruotsi.

Mo i Ranasta voit valita pohjoisen suunnan, jossa esimerkiksi Narvikiin tulee 425 km. Siitä voit, jos niin haluat pyörähtää Kiirunan kautta Kittilään, 462 kilometriä. Tai voit jatkaa tietysti vaikka Nordkappiin asti, jonne tulee matkaa vielä 739 km Narvikista. Matkalle mahtuvat mm. Tromsö ja Alta. 

Mikäli päädyt Mo i Ranasta etelään, niin Trondheimiin tulee 477 km, ja se avaa taas aivan omat reittivaihtoehtonsa rengasreiteille vaikka Tukholman kautta takaisin Suomeen.

Jos taas lähdet Uumajasta suoraan etelään Tukholmaan, niin sinne tulee rantareittiä pitkin matkaa 639 kilometriä. Tukholmasta on sitten tietysti helppo joko palata Suomeen tai lähteä vielä etelämmäs tai pölähtää vaikka länteen Osloon, vain mielikuvitus on rajana. Vaasan-Uumajan laivalinja onkin hyvä vaihtoehto iänikuisille Tukholman tai Turunlaivoille. Ja mikäänhän ei tietenkään estä yhdistämästä näitä keskenään, jos halua tehdä erilaisen ja vaikka kiireettömän Ruotsin ja Norjan kiertueen.

Kannella.

Laivalla

Kaikki laivat ovat tietyllä tavalla samanlaisia. Jos et ole matkalla juhlimassa, niin kyse on enemmän siitä, miten saat aikasi kulumaan. Wasa Expressillä on tietenkin mahdollisuus lunastaa hytti tai tyytyä kansituoliin tai baarinpöydässä istumiseen. Vaikka merimaisemat Merenkurkussa ovatkin kauniita, niiden ihailuun varautuminen sisältää aina säävarauksen.

Laivalla on kuitenkin mahdollisuus tehdä ostoksia, täydentää viime tingassa mitä matkalla sitten tarvitseekaan. Taxfree-ajat ovat takanapäin, joten kovin edullisia alkoholihankintoja et pysty tekemään, mutta mikäli olet matkalla Norjaan ja aiot illalla teltassa tai mökissä juoda lasillisen viskiä, kannattaa se viimeistään tässä vaiheessa ostaa mukaan. Norjassa alkoholijuomien hinnat ovat melkomoisia.

Perille tulossa.

Koska laiva parhaassa tapauksessa on perillä jo kello 11.00 Uumajassa, niin on tietysti hyvä tankata myös itsensä. Laivan buffet-pöydän saaristolaisannosta voimme varauksetta testaamisen jälkeen suositella. Siitä löytyy varmasti ruokaa jokaiselle lihasta tai kalasta pitävälle, ja varsinkin alkupalakalapuolelta aivan upeita herkkuja. Niitä hankitaan paikallisilta kalatuotteiden valmistajilta Raippaluodosta, ja ne ovat jotain sellaista, mitä missään muualla et saa. Ja kun kerran maistat, jäät varmasti kaipaamaan. Myös leikkelepuoli on hyvässä kunnossa.

Laivalle saa mukaansa tietysti moottoripyörän tai auton. Moottoripyörän hinta suuntaansa on tänä vuonna vain 30 €. Ensi vuonna hinta nousee 32 euroon. Lisätietoja aikatauluista ja hinnoista täältä.

Oheinen juttu ilmestyi Motouutiset.fi-moottoripyörälehdessä alun perin 5.10.2014.

Uudestaan ensi kesänä.